Movie Tank

Western - hétvége: Vissza a jövőbe III

2011. november 20. - Sparrow

Robert Zemeckis sikertrilógiájának harmadik része elsőosztályú színvonallal keveri a sci - fit a western műfajjal, és habár a záróepizód egy hangyafasznyival elmarad az első két résztől, méltón fejezi be ezt a minden kétséget kizáróan fantasztikus történetet.

A második rész végén Doki ( Christopher Lloyd ) egy váratlan villámcsapás következtében eltűnik az időutazó DeLoreannal együtt. Ám pár másodperccel később egy futár levelet hoz Martynak ( Michael J. Fox ), melyet jó öreg tudós barátja írt, méghozzá a Vadnyugaton. Habár Doki egyértelműen leírta a levélben, hogy jól érzi magát és nem akar hazamenni, Marty mégis visszautazik hozzá, miután megtalálja a tudós sírját Hill Valley temetőjében. Miután az 1955 - ös Emmett Brown visszaküldi a fiút a Vadnyugatra, ismét megkezdődik a végeláthatatlan versenyfutás az idővel és ezúttal a halálosan veszélyes banditákkal, ráadásul még a szerelemmel is.

Ami miatt ez a rész egy kicsit ( de tényleg csak egy hangyányit ) gyengébb az előzőeknél, az valószínűleg a forgatókönyvben keresendő. Ezúttal ugyanis túlságosan rég járunk a múltban és hőseinknek nem közvetlen családi veszélyt kell megoldaniuk. Ezúttal nem lelhetjük fel azt a feszültséget, amit mondjuk az első részben, a fényképről fokozatosan eltűnő McFly testvérek váltottak ki. Ezzel együtt ez a történet is nagyon színvonalas, ráadásul a szerelmi szál is meghatározó, melyet egyedül Mary Steenburgen siralmas játéka árnyékol be, főleg a film fináléjában. De a western elemek is nagyon jól működnek, bár kétségtelenül viccesebbre veszik a figurát. A forgatókönyv még a Clint Eastwoodnak kijáró tiszteletadásra is odafigyel, és végső soron tökéletesen beleillik a trilógia egészébe.

A sci - fi ebben a részben kicsit háttérbe szorul, bár a jó öreg DeLorean, mely szerintem a legfaszább filmes verda, ismét tiszteletét teszi, de a produkció végén feltűnő időutazú vonat is odabassz, talán egy kicsit túlságosan is. A vizuális effektek, mint az előző részekben, ezúttal is tökéletesen működnek, talán néha egy - egy " repülős " jelenetet lehetne kiemelni, ahol kicsit kilóg a lóláb. A " westernes " fényképezés is jól működik, Hill Valley vadnyugati kidolgozása pedig egyenesen elsőosztályú. Megint csak nem mehetünk el szó nélkül Alan Silvestri fantasztikus zenéje mellett, amit ebben a filmben időnként ugyan felváltanak a westernes dallamok, de azért így is elégszer hallhatjuk az eredeti, kiváló soundtracket.

Michael J. Fox ismét jól helyt áll, sőt talán ezúttal még jobban is fekszik neki a szerep a vadnyugati környezet miatt. Christopher Lloyd ezúttal is parádézik. Eszméletlen, mennyire ráillik ez a karakter a színészre. Thomas F. Wilson ismét egy Tannent formál meg, sőt ezúttal végzi legjobban a dolgát. Ahogy feljebb is írtam, egyedül Mary Steenburgen lóg ki a sorból, aki valami borzalmas játékot produkál, a fináléban már konkrétan irritáló.

A Vissza a jövőbe III tökéletesen keveri a sci - fit és a westernt, és ismét minden ízében kiváló. Habár egy kicsit elmarad elődeitől, de még így is kötelező darab.

 
 

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr413371070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.11.20. 12:01:30

Szintén egy gyerekkori kedvenc, talán ezt a részt láttam legtöbbször. Német csatornákon előszeretettel vetítették a trilógiát, de szinte mindig csak ezt a részt kaptam el, az első kettőre alig emlékszem. Amúgy szerintem magyarul egyiket se láttam még (talán az elsőt) :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.20. 12:19:36

@Dr.Jones: Érdemes megnézni szinkronnal, mert jól sikerült. Rudolf Péter tökéletes választás Martyra.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2011.12.25. 23:27:35

Nekem ez a kedvenc részem a trilógiából. :)
süti beállítások módosítása