Movie Tank

Tintin kalandjai

2011. november 09. - Sparrow

Hergé művészeti korszakalkotó munkájának, az kalandtörténetek szülőatyjának, a Tintin képregénysorozatnak 2011 - ig kellett várni a megfilmesítésre, holott Steven Spielberg már évtizedekkel korábban megvásárolta a jogokat a művész özvegyétől. A rendező viszont nem akarta elkapkodni a dolgokat, inkább megvárta, amíg kifejlődik egy olyan vizuális technika, mellyel igazán jól vissza lehet adni a képregénysorozat hangulatát. A motion captureben teljesült Spielberg vágya, így Peter Jacksonnal összeállva nekiálltak, hogy tető alá hozzák a produkciót.

Tintin ( Jamie Bell ) oknyomozó - riportjaival híressé vált újságíró, aki ezúttal a régen elsüllyedt Unikornis hajó elveszett kincse után intéz nyomozást karöltve a kincs örökösével, Archibald Haddock kapitánnyal ( Andy Serkis ) és a kettő idióta, de annál leleményesebb rendőrrel, Thompsonnal és Thomsonnal ( Simon Pegg, Nick Frost ). Céljuk: Rájönni a rejtély megoldására, és hamarabb megtalálni a kincset, a gonosz Sakharinenél ( Daniel Craig ). Útjuk földön, vízen, és levegőben vezet, hidegben és melegben egyaránt ( főleg melegben ), egyik életveszélyes szituációból csöppenve a másikba.

A Tintin rendezése profi minőségű, Spielberg egyik legkiválóbb munkája. Maximális precizitással és pontossággal megkoreografált jeleneteket kapunk, elsőosztályú akciókkal. Habár nem olvastam a képregényt, de a filmen egyértelműen érezhető, hogy az alkotók elsődleges célja a eredetihez való hűség volt. Megmosolyogtató látni az összes kalandfilmet egy mű keretein belül. Ennek egyetlen oka, hogy a Tintin volt jóformán az első képviselője ennek a műfajnak, tehát a sablonok megteremtője. Kapunk nem egy irreális megoldást is, - mint például mikor a részeges Haddock kapitány beleböfögi alkoholtartalmát a zuhanó repülőgép üzemanyagtartályába, így hőseink megmenekülnek - de ezeket igazi kalandfilmes könnyedséggel, humorosan adják vissza.

A motion capture kétségtelenül első osztályú, érdemes volt várni, amíg kiforr ez a technika. A színészi munka is kiváló. Peter Jackson bevonta állandó légiósát Serkis személyében, aki Gollam, King Kong és Ceasar után végre embert játszhatott, téve ezt a legmaximálisabb profizmussal. A Pegg - Frost páros munkája is említésre méltó, akik ezúttal is tökéletesen működnek együtt, és a két lüke rendőr sokat erősít a film humorfaktorán. Daniel Craigre sem lehet sok panaszunk a fő gonosz szerepében. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a motion capture miatt a színészeknek jóval könnyebb dolguk volt, mint egy élőszereplős filmben. A fájó pont, hogy a filmnek jóformán egyetlen negatívumát maga Tintin képezi, aki minden, csak nem egy kalandfilm főhőse. Tintin a gagyi családi komédiák legirritálóbb gyerekszereplőit idézi, ötéves korban leragadt, pirospozsgás arcával, és felnyalt, vörös hajával. Az igazi kalandfilm főhős Indiana Jones, nem pedig egy nyálas tini.

A motion capturevel felvett jelenetekre ráhúzott animáció elsőosztályú, gyönyörű környezeteket és hangulatot varázsoltak a vászonra az alkotók. Aprólékos, precíz munka eredményeképp láthatjuk ezt a filmet olyan szépnek, mint amilyen. 

A film vége nyitva hagyja az ajtót a folytatásnak, Spielbergék még két filmet terveznek. A következőt Jackson rendezi. Várom szeretettel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr553365903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása