Movie Tank

Az élet fája

2011. október 08. - Sparrow

Sziasztok!

Ahogy ígértem, itt vagyok Az élet fájáról szóló írásommal. Ezt a filmet Terrence Malick írta és rendezte, és én 2011 legjobb produkciói közt tartom számon.

A történet középpontjában egy háromgyerekes család legidősebb fia áll. Az ő vívódásai köré épül a film. Édesapja ( Brad Pitt ) istenhívő, és nagyon szigorú nevelési módszereket alkalmaz, így a fiúban hamar gyűlölet alakul ki apja iránt. Tehát egyik oldalról egy romló apa - fiú kapcsolatot mutatnak be nekünk az alkotók, másrészről viszont a film Isten jóságát, sőt, létezését kthe-tree-of-life-poster.jpgérdőjelezi meg. Ez utóbbit támasztja alá az a körülbelül félórás jelenet, amelyben a Föld keletkezését látjuk. Az élet fáját leginkább a 2001 Űrödüsszeiához tudom hasonlítani. Felépítésében, rendszerében egy az egyben a '68 - as klasszikus idéződik meg, a különbség az, hogy itt egy drámát látunk, nem pedig sci - fit.

Az előbb említett jelenetet, melyben a Föld keletkezését láthatjuk, külön ki kell emelni. Nagyon nyomasztó hangulat jellemző erre a fél órára. A képsorok a teljes reménytelenség érzetét sugározzák, tökéletesen. Ezzel a jelenettel a film tudtunkra adja, hogy nem igazán hisz Istenben, véleménye szerint egyedül vagyunk a nagy világegyetemben. Ezt a kilátástalanságot annyira tökéletesen érzékeltetik, hogy sokaknak valószínűleg megfogja feküdni a gyomrát ez a hosszú jelenet.

A film, második felére jóval cselekményesebbé válik, és inkább az apa - fiú kapcsolat kerül előtérbe. Hiányoltam viszont a kerettörténetet, vártam, hogy visszatérjünk a film nyitójelenetéhez, de ez nem így történt. Az apa - fiú szálról még annyit, hogy Brad Pittben nem csalódtam, fantasztikusan kelti életre a karaktert, aki legtöbbször szigorú zsarnok, de időnként belőle is előbűjik a szerető apa. A legidősebb fiút játszó gyerekszínész néha ugyan irritáló, de többnyire sikerül azonosulnia a karakterrel, ezzel egy igazán hiteles alakítást produkálva. Időnként megjelenik az a bizonyos fa is, és az, hogy pár év alatt palántából óriásira nő, szerintem szimbolikus jelentésű, és a gyorsan elrohanó életet jelképezi.

Az élet fája Cannesban díjat nyert. Egy nagyon fajsúlyos, nehezen emészthető és érthető film, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Mégegyszer ki kell emelnem a Föld kialakulását bemutató jelenetet, mely eszméletlen hatással bír.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr593287146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása