Movie Tank

A gépész

2011. szeptember 19. - Sparrow

Amíg Hollywood az utóbbi időben szinte semmi igazán kiemelkedőt nem tett le az asztalra, csak futószalagon hozta ki a remakeket és adaptációkat, addig a spanyolok szépen, fokozatosan utolérik az álomgyárat igazán minőségi alkotásaikkal. Megemlíthetjük itt 2001 - ből a Másvilágot, a [REC]2 című, igazán színvonalas és egyedi zombifilmet, vagy akár jelen írásom alanyát, A gépészt. Ez a film igazából nem nyújtott akkora élményt, mint vártam, és igencsak túlértékeltnek tartom, de ettől függetlenül egy nagyon színvonalas film.

A történet középpontjában Trevor Reznik ( Christian Bale ) áll, aki gépészként dolgozik egy üzemben. Az élete viszont eléggé kisiklott a normális kerékvágásból. Trevor már egy éve nem aludta ki magát, álmatlanságban szenved. Olyan, mintha valaki másnak az életét élné. Az események akkor pörögnek fel, amikor az üzembe új munkatárs érkezik Ivan ( John Sharian ) személyében. Trevor meglepődve tapasztalja, hogy a munkatársai úgy tesznek, mintha nem is tudnának Ivanról. Még a felettese is letagadja a férfi létezését. Ezt követően Trevornak egyre inkább az az érzése támad, hogy egy nagyon morbid tréfa célpontjává vált.

Azzal kezdeném, hogy csömöröm van már attól, hogy mindig olyan thrillereket fogok ki, aminek a csattanója, illetve lényege nagyjából ugyanaz, mint például jelen esetünkben is, ennél a filmnél. Ez persze nem A gépész hibája, hiszen az előbb emlegetett filmek mind később készültek Brad Anderson rendezésénél. De akkor is unom már, hogy nem tudok egy eredeti thrillert kifogni. Úgyhogy, aki látta A gépészt, azt megkérném, hogy ajánljon nekem olyan thrillert, ha tud, aminek nem olyan a csattanója, mint ennek a filmnek!

Ettől függetlenül a történetvezetés fantasztikus, a forgatókönyv nagyon jól megvan írva. Ennyire profi szkripttel csak a He7edik esetében találkoztam eddig. Végülis a fordulat is jó, csak én már sok ilyet láttam, de mondom, mindegyik későbbi film, mint A gépész, úgyhogy ez nem a film hibája. Tehát a történet 5 - ös. Viszont a karakterek szerintem nagyon gyengén lettek megírva. Ez alól kivétel a főhős, aki nagyon jól összerakott figura, viszont a mellékszereplőkön még dolgozhattak volna az alkotók.

A képi világ nagyon érdekes, és egy igazán nyomasztó hatást kölcsönöz a filmnek. A sötétebb színek dominálnak, de azoknak is egyfajta különös keveréke érzékelhető. Mintha az operatőrök összeültek volna, és temperából kikevertek volna egy igazán nyomasztó színegyveleget.

Christian Bale alakítása jó, de egyáltalán nem kiemelkedő. Teljes mértékben helyt áll, de sok pluszt nem mutat. Persze azért, hogy csontsoványra fogyott a szerep kedvéért, megérdemel egy nagy elismerést. Ivan karakterében van valami nagyon hátborzongató, és ez kompenzálja Sharian amúgy eléggé gyenge játékát.

Összességében A gépész egy igazán színvonalas thriller, aminek a megnézése minimum egyszer kötelező.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr493238786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sh1mmy 2011.09.19. 21:05:46

Én úgy gondolom hogy nincs túl értékelve, lehet hogy én agyon ajnároztam a filmet, de felmész egyéb portálokra, lehet látni az emberek véleményén.
Vagy nem tudom hogy te milyen forrás alapján gondolod túlértékeltnek.

A nép fia 2012.08.26. 11:17:59

Kár, hogy a kritikádban saját magaddal kerültél ellentmondásba.

A filmet én sem érzem túlértékeltnek. Nekem tetszett, de csak 1x nézős. Bale-nek minden elismerés a fizikai teljesítményéért!
süti beállítások módosítása