Movie Tank

Exam

2011. augusztus 23. - Sparrow

Sziasztok!

A Thriller - hétvégéről ugyan lemaradt, de most elhoztam nektek az Exam című, 2009 - es, angol thrillert.

A cselekmény egy cég felvételi eljárásának úgymond utolsó próbatételénél veszi fel a fonalat. A nyolc jelöltet, akik az állásra pályáznak, beküldik egy szobába, ahol mindannyiuknak jut egy asztal, rajta egy ceruzával és egy papírral, amire a jelöltek sorszámát írták. 80 percük van, hogy adjanak 1 választ, ám sehol sem találják a kérdést. Hamar kiderül, hogy a legnagyobb feladatuk a kérdés meg - vagy kitalálása. Úgy gondolják a csapatmunka a legésszerűbb megoldás, ezért ellátják egymást becenevekkel, mert nem akarják, hogy fény derüljön a valódi személyazonosságokra. Így születik meg például Fehér ( Luke Mably ), Fekete ( Chukwudi Iwuji ) és Szőke ( Nathalie Cox ). Természetesen a többiek is kapnak beceneveket.

Az Exam nyögvenyelős gyötrelemnek indul, és az első 15 percben ahol csak lehet, elbukik. A legdurvább az, hogy mennyire nem sikerül az egyértelműen szemmel látható módszerekkel felkelteni a feszültség érzését a nézőben. De úgy a huszadik perctől beindulnak a dolgok, és végül egy egész jó, kreatív cselekményt kapunk. Sikerül elég sokat kihozni az egy helyszínes alapötletből, de koránt sem eleget. A körítést és az előzményeket a szereplők párbeszédeiből tudjuk meg, ha figyelünk. Kiderül, hogy ez a cég valami gyógyszergyártó vállalat lehet, és hogy egy vírus tizedeli a lakosságot. Kiderül, hogy a jelöltek közül többen is fertőzöttek, és megtudjuk azt is, hogy a cég igazgatója egy zárkózott valaki, aki évekkel ezelőtt elbújt a világ elől. Ha már a perbeszédeknél tartunk. A szövegkönyv elég jóra sikeredett. A film vége felé azért néha már érezzük a feszültséget, nem is kicsit.

A karaktereket igyekeztek az alkotók a lehető legváltozatosabban összeválogatni. Sok eredetiséget egyikük sem tartalmaz, de legalább különböző sablonokat kapunk. Ennek ellenére a legtöbb szereplő irritáló, szimpatizálni csak Fehérrel és Barnával ( Jimi Mistry ) tudtam. Az előbb említett szerepeket a színészek nagyon hitelesen adják elő. Szőke az egyik legfontosabb karakter, kár hogy Nathalie Cox nem hozza túl jól a figurát.

Összességében az Exam egy jó thriller, amit érdemes megnézni. De sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, egy kicsit feszültebb cselekménnyel és valami mondanivalóval. 

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr23173788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.23. 17:06:27

"Valami mondanivalóval"

Volt a filmnek mondanivalója, nem is kicsi, csak ezek szerint neked nem sikerült leszűrnöd.

A Fehérrel miért szimpatizáltál? Szerintem egy pöcsfej volt, ennek ellenére jó karakter.
süti beállítások módosítása