Movie Tank

A tetovált lány

2011. augusztus 18. - Sparrow

Sziasztok!

Ahogy ígértem, itt vagyok a Stieg Larsson, svéd író Millenium - trilógiájának első részéből készült filmmel, A tetovált lánnyal

A Millenium címen futó folyóirat egyik újságíróját, Mikael Blomkvistet ( Michael Nyqvist ) becsületsértésért beperelik, majd a bíróság három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéli. Ám van még fél éve, mielőtt bevonulna a börtönbe. Erre az időre felbéreli őt egy híres milliomos, aki egy hatvan éve eltűnt, feltételezhetően már rég halott lány gyilkosának megtalálásával bízza meg az újságírót. Blomkvist belemegy a dologba, ám hamar rájön, hogy vastag fába vágta a fejszéjét. Hiszen ha már hatvan éve semmi hír a lányról, akkor biztos nem olyan egyszerű fél év alatt megtalálni. Különös körülmények között azonban az újságíró összeismerkedik a kétes múltú, lázadó típusú lánnyal, Lisbethvel ( Noomi Rapace ), aki hihetetlen nyomozói képességekről tesz tanúbizonyságot. Így ketten rövid időn belül egyre közelebb kerülnek céljukhoz, ám kiderül, hogy nem csak egy lány halálának ügyében nyomoznak.

Nem rajongok a krimi - filmekért, általában halálra unom magamat rajtuk. De A tetovált lánynak végig sikerült fenntartania az érdeklődésemet, és azt sem tartom kizártnak, hogy néhány éven belül már klasszikusként emlegessék az emberek. Igazi forradalmi bűnügyi történet, ami mer újat mutatni. Ebben persze nyilván közre játszik az eredeti regény is. A történet nagyon okosan van felépítve, és nem csak a nyomozást tárja elénk részleteiben, hanem Blomkvistot és Lisbethet is jól megismerjük, de azért maradnak elvarratlan szálak, főleg Lisbeth esetében, amiket, remélem a következő két részben tisztáznak. Tehát a történetre nem lehet panasz, kiváló forgatókönyvvel rendelkezik a film, és a megvalósítás is tökéletes.

A színészi játékok legalább annyira fantasztikusak, mint a történet. Michael Nyqvist maximálisan helyt áll, azonosul a karakterével, és szépen hozza azt. Viszont aki igazán jó, az Noomi Rapace, aki magát a címszereplőt alakítja. A színészi munka, amit végez a filmben, az egyszerűen fantasztikus. A színésznő és a tökéletesen megírt karaktere maradéktalanul kiegyenlítik egymást.

A film hangulata sötétes, de közel sem eléggé. Ez talán az egyetlen negatívum. Nem sikerült elég vérfagyasztóra, talán mondhatom, hogy elég félelmetesre az atmoszféra kivitelezése. A fényképezés és a képi világ viszont jó, így azért valamelyest borúsabb hangulatot kapunk, ami így, ahogy azt feljebb is írtam, sötétes, de közel sem sötét.

De ezzel a negatívummal együtt is fantasztikusan jó film A tetovált lány. Csak ajánlani tudom!

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr603163310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.18. 22:02:56

Az alap történet szinte meg egyezik a 8 mm című film cselekményével. Ezek szerint Schumacher a regényből merített ötleteket.

Sh1mmy 2011.08.19. 12:26:35

Még nem láttam, mostanában tervezem megnézni

David Fincher következő filmje ennek az amerikalizált változata lesz....

Már trailere is van.

Nem tudom mi járhat Fincher fejébe, de nekem nagyon nem tetszik amit az utóbbi időkben művel, pedig a régebbi filmjei igazán jók voltak.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.08.19. 12:33:33

@Sh1mmy: Igen, ezt is leakartam írni a kritika végére, csak aztán elfelejtettem. Önmagát alázza meg Fincher az utóbbi időkben, és egyre jobban zsugorodik a szememben. Ráadásul ez a svéd Millenium - trilógia 2009 - es. Hollywood legalább még egy pár évig ülne nyugton a seggén, és csak aztán csinálnák meg. De nem, nekik most kell.
süti beállítások módosítása