Movie Tank

V mint vérbosszú

2011. augusztus 05. - Sparrow

Sziasztok!

Ismét egy képregény adaptációról írok, ami igazán jó, de ez a darab ezúttal nem fért volna be a Top10 - be. A V mint vérbosszú a Watchment is jegyző Alan Moore képregényéből készült 2006 - ban.

A nem túl távoli jövőben, a politika és a média által uralt Angliában, egy több száz éve halott szabadságharcos mintáját követve feltűnik V ( Hugo Weaving ), akinek célja elérni a rendszer teljes összeomlását. Ehhez felnyitja az akkora már teljesen elbutított társadalom szemét és a segítségüket kéri. Egy év múlva, november 5. - én ugyanis felakarja robbantani a parlamentet. Első akciójának előestéjén ismerkedik össze Evey - vel ( Natalie Portman ), aki kezdetben őrültnek hiszi az önjelölt szabadságharcost, de később teljes mértékben elhiszi V minden szavát és a film végén a nyomdokaiba lép.

Alan Moore képregényét még nem olvastam, de rövidesen pótolom eme hiányosságomat, és a Story Tankra talán írok is róla egy kritikát. Maga a történet szenzációs. Nagyon komoly rendszer és média elleni kritikát fogalmaz meg, és ezt a legkevésbé sem palástolja, hanem kőkeményen a néző arcába tolja. A cselekményvezetés valamennyire hasonlít a Watchmenéhez, bár konkrét példát nem tudnék mondani. Hasonlóan épül fel a két film cselekménye, ez ugye nyilván a képregényíró történeteinek hasonló felépítése miatt van. A forgatókönyvet a Wachowski testvérek vetették papírra, a rendező pedig James McTeigue, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája. A végeredmény alapján ki lehet jelenteni, hogy a rendező kellő tapasztalatot gyűjtött össze az előző évek folyamán, mikor más rendezők keze alá dolgozott.

Hugo Weaving arcát a teljes játékidő alatt álarc fedi, de még így is érezhető, hogy kellően tudott azonosulni a karakterrel. Natalie Portman természetesen megint egy hajszállal túlteljesíti a tökéletest, így rá semmi panasz nem lehet. A fontosabb mellékszereplők is jól alakítanak.

A film nagyon egyedi képi világgal rendelkezik, ami segít nekünk, hogy kellően beleéljük magunkat a történetbe. A zenei aláfestés sajnos nem túl maradandó, de ez legyen a legnagyobb baj.

A V mint vérbosszú mindenképpen maradandó alkotás, és különösen egyedi atmoszférája miatt még sokáig emlékezni fogunk rá.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr183128435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konor94 2011.08.05. 23:12:43

Nagyon jó kritika .A film nekem az egyik személyes kedvencem .
süti beállítások módosítása