Movie Tank

Sci - fi - hétvége: 12 majom

2011. június 04. - Sparrow

Sziasztok!

Terry Gilliam 1995 - ben hozta tető alá a 12 majom című sci - fit. Ezzel a művel folytatódik a második tematikus hétvége.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/12-monkeys-mobile-wallpaper.jpg1997 - ben halálos vírus pusztította el az emberiség nagy részét, 5 milliárd embert. Ma az emberek a földfelszín alatt élnek. Egy tudós csoport rabokat küld vissza az időben információszerzés céljából, hogy minél többet megtudjanak a vírusról, és megtalálják az ellenszert. James Cole ( Bruce Willis ) is ilyen rab. Első alkalommal azonban véletlenül rossz időbe küldik vissza, 1996 helyett 1990 - be. Itt elmegyógyintézetbe zárják, orvosa Kathryn Railly ( Madeleine Stowe ). Az intézetben Cole összeismerkedik Jeffrey Goinessal ( Brad Pitt ), aki érdekes figura és igencsak elmeháborodott, mégis valahogy tisztábban látja a világot, mint az emberek többsége. Nemsokára kiderül, hogy Jeffrey lesz a vezetője a 12 majom hadseregének, akik szabadon engedik a halálos vírust.

A forgatókönyvet az a David Peoples vetette papírra, aki a Szárnyas fejvadász scriptjéért is felelős, ezúttal azonban jóval mozgalmasabb történetet adott ki a kezei közül. A film nagyon erős társadalomkritikát fogalmaz meg, és azt a témát is feszegeti, amit a Száll a kakukk fészkére is. Vajon kik az őrültebbek? Az elmegyógyintézetben kezelt páciensek, vagy a világ, ami odajuttatta őket. A történet izgalmas és érdekes, a szövegkönyv nagyon jó.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/15381__12_monkeys_l.jpgBruce Willis és Madeleine Stowe jól alakítanak, de aki egyértelműen viszi a prímet, az Brad Pitt. Neki 1995 nagyon jó év volt, hiszen ebből az esztendőből való a He7edik című thriller is, amiben Pitt élete alakítását nyújtja. Karakterek tekintetében is Jeffrey Goines a legjobban kidolgozott figura. Érdekes személyisége van. Ízig - vérig, minden porcikájában őrült, de mégis teljesen tisztában van vele, hogy az egész világ ugyan úgy elmeháborodott, akárcsak ő. Meg akarja váltani a Földet a vírussal, úgy, hogy elpusztítja az emberiséget. James Cole is érdekes karakter. A film nagy részében teljesen össze van zavarodva. Nem tudja eldönteni, hogy valóban megőrült e, vagy tényleg a valóság a gyilkos vírus, az időutazás és a földfelszín alatt élő emberiség.

A film zenéje ötletes, és, habár elsőre kicsit furcsának éreztem, később rájöttem, hogy nagyon is illik a film hangulatához. Emellett felcsendül a What a wonderful world című nóta is, ami megint csak illik a filmhez.

A 12 majom nagyon jó film, amit mindenkinek ajánlok. Köszönöm, hogy elolvastátok! Várom a kommenteket! A Sci - fi - hétvége holnap folytatódik!

" Mind majmok vagyunk. " ( Jeffrey Goines )

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr92957482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.04. 21:07:53

Végre, az egyik kedvenc filmem :D
Brad Pitt tényleg csodálatos ebben a filmben, de a Harcosok klubjában talán még jobb. A He7edikben is erős, de Morgan Freeman és Kevin Spacey azért lejátssza ott szerintem.
A 12 majomban nálam Bruce Wilis viszi a pálmát, hihetetlen, hogy az ilyen akciószerepekből fokozatosan kitört. Ott volt még neki a Hatodik érzék, ahol szintén nem egy hozzá illő szerepet játszott kiválóan.
A kocsiban zajló jelenet a What a wonderful world-el pedig szerintem minden idők egyik legszebb jelenete :D
Amúgy ez az egyetlen Terry Gilliam film amit láttál ?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.06.04. 21:27:07

@Bruse: A He7edikben Morgan Freeman kifejezetten pocsékul alakít szerintem.
Igen, eddig még csak ezt a filmet láttam Gilliamtől.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.04. 22:14:25

@Sparrow: Brad Pitt egyértelműen jobb a Harcosok klubjában, és a Blöffben is.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.04. 22:28:50

@Sparrow: Morgan Freeman jó ott is szerintem :)
Gilliam-től ezeket pótold (én csak ezeket láttam tőle, de mindegyik film hibátlan):
Monty Python:Az élet értelme, Brazil, Félelem és reszketés Las Vegasban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.06.05. 10:22:56

@FroG: Te láttad a 12 majmot? Csak mert úgy emlékszem egyszer azt mondtad, hogy nem.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.06.05. 10:25:30

A Félelem és reszketés azért szerintem erős lesz. Nem hinném, hogy Sparrow szeretné. Persze illene pótolni mert alap.

Pitt óriásit alakít, a Hetedikben szintén, de szinte egy olyan filmje nincs, ahol ő rosszul játszana.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.06.05. 11:22:53

@Swarm: Szerintem kettő rossz alakítása van: Trója és Mr. és Mrs. Smith.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.06.05. 11:24:59

Ott inkább a filmek rosszak. Bár a Trójában valóban elég gyenge volt, de a Mr. és Mrs. Smith még miatta volt nézhető.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.05. 13:47:33

@Swarm: a Félelem és reszketés... tényleg megosztó film (mint ahogy mindegyik Terry Gilliam-film), de egyszer mindenképp kötelező szerintem megnézni. Sokan csak azt látják benne, hogy értelmetlenül tépnek be a film alatt százszor, pedig nagyon erős tartalma van a filmnek, emellett alap drog-és road movie. Meg akár hippifilm is.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.06.05. 15:56:56

@Bruse: Persze, csak ahogy mondod, sokan csak annyit látnak benne, hogy két esztelen állat betép. Pedig Depp monológjai igen magvas gondolatokat tartalmaznak. Egyébként vígjátéknak sem utolsó, óriási poénok vannak benne. Depp és Del Toro pedig szenzációs!

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.05. 17:17:36

@Swarm: Maximálisan egyetértek :D
Ha az Oscar érne valamit akkor az a film minimum 6 Oscar-díjas lenne :D (Legjobb film, Legjobb rendező, Legjobb fő és mellékszereplő, Legjobb adaptált forgatókönyv, Legjobb látványtervezés)

Rozmár Úr · http://rozmarkodjunk.blog.hu/ 2011.06.17. 11:01:17

Nem szeretem ezt a forgatókönyv írót. Egyszer leültem apámmal, és míg én sörözgettem,addig apám elmélyülve maga elé bámult, majd kért egy papírt és leírta ennek a filmnek a több mint 72%-al jobb forgatókönyvét..
Büszke lehet rá mindenki!
süti beállítások módosítása