Movie Tank

Sci - fi - hétvége: Szárnyas fejvadász

2011. június 03. - Sparrow

Sziasztok!

Kezdetét veszi a Sci - fi - hétvége. A sort Ridley Scott 1982 - es filmjével, a Szárnyas fejvadásszal kezdem. A rendező ezt a művét tartja élete legjobb munkájának.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/blade_runner.jpgA film jövőképe szerint a 21. század elején az ember létrehozta a replikánsokat. Ők külsőre, és egy idő után belsőre is olyanok mint mi, viszont a fizikai erejük sokkal nagyobb. Az emberiség idegen bolygók gyarmatosításánál használta fel őket. De, mivel egy idő után az emberek úgy érezték, hogy a replikánsok veszélyesek ránk, száműzték őket a Földről. Azokat a replikánsokat, akik ennek ellenére visszatértek a bolygóra, fejvadászok intézték el. Ilyen fejvadász főhősünk, Rick Deckard ( Harrison Ford ) is. Azt a feladatot kapja, hogy iktasson ki öt replikánst, akik visszatértek a Földre. Deckard legnagyobb ellenfele Roy Batty ( Rutger Hauer ), a replikánsok vezetője lesz.

A film legnagyobb pozitívuma a hihetetlen látvány. A díszletek fantasztikusak. Az épületek lenyűgözőek. A sötét hangulatot tökéletesen érzékeltetik az állandóan szakadó esővel és azzal, hogy a film alatt egyszer sem kel fel a Nap.

Harrison Ford színészi játéka jó, de a karakterével még bőven lett volna munka. Szörnyen elnagyolt. Rutger Hauer esetében a helyzet pont fordított. A karakter hibátlan, de Hauer nincs igazán a toppon. A filmben kap egy tök fölösleges mellékszerepet Sean Young is, de az alakítása kifejezetten rossz.

Vangelis zenéje egyértelműen dob a színvonalon, bár mikor megláttam a nevét, megmondom őszintén, jobbra, többre számítottam. A dallamokból egyértelműen rá lehet ismerni a kiváló zeneszerző stílusára. Szóval rá sok panasz nem lehet, csupán annyi, hogy egy kicsit még erőltethette volna magát a kottapapír fölött.

A fönti sorok ellenére nem igazán tervezem a Szárnyas fejvadász újranézését, ugyanis a filmnek van egy óriási hibája, ami a történetvezetés felépítéséhez köthető. Ugyanis a Szárnyas fejvadász KIBASZOTT UNALMAS. Komolyan, igazi túlélőnek érzem magam, mert végig tudtam nézni. A film közel kétórás, de olyan érzésem volt, mintha ezalatt az idő alatt szinte semmi nem történt volna. Ez alól azért kivétel az utolsó pár perc, amelyben a film felfedi fő mondanivalóját.

A Szárnyas fejvadász megnézését, megmondom őszintén, nem tudom teljes szívemből ajánlani, ugyanis hiába vannak nagyszerű díszletek és zene, és Harrison Ford hiába alakít jól, a történetvezetés egyszerűen borzalmas.

A film üzenete egyszerű, de tartalmas. Többet ér egy rövid, de tartalmas élet, mint egy hosszú, de eseménymentes földi pályafutás. Ez a mondat igaz, bár szerintem a legjobb a hosszú és tartalmas élet. Várom kommentben a véleményeket erről a témáról, meg persze az egész írásról, és magáról a Szárnyas fejvadászról.

Köszönöm, hogy elolvastátok! Hamarosan folytatódik a Sci - fi - hétvége!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr392954720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása