Movie Tank

Sci - fi - hétvége: Seconds

2011. június 03. - Sparrow

Sziasztok!

A Sci - fi - hétvége John Frankenheimer 1966 - os filmjével, a Secondssel folytatódik.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/Seconds1966.jpgArthur Hamilton ( John Randolph ) megöregedett. Élete egyhangú. Feleségével már szinte idegenek egymásnak, a lánya pedig messze él tőlük, és csak ritkán ír. Miután Arthur különös telefonhívást kap rég halottnak hitt barátjától, aláveti magát egy különleges orvosi műtétnek. A beavatkozás során szinte az egész testét kicserélik. A műtétet finanszírozó, rejtélyes cég elintézi, hogy Arthurt mindenki halottnak higgye. Új személyazonossága Antiochus Wilson ( Rock Hudson ). Főhősünk ezek után Kaliforniába költözik, ahol festőművészként éli új életét. Csakhogy egy idő után a dolgok rossz irányt vesznek, ezért Wilson újra a céghez fordul. Csakhogy ezúttal már nem ugyanazt a műtétet fogják elvégezni rajta.

A Seconds egy nagyon érdekes film, amin bőven van mit megfejteni. A produkció gerincét a szinte szünet nélkül érkező párbeszédek alkotják, melyek igen tartalmasak. A történet jó ötlet, a forgatókönyv David Ely novellája alapján készült. A mondanivalót több szempontból is megközelíthetjük. Egyik oldalon ott van az óriáscég, ami kecsegtető, mézesmázos dumával édesgeti magához a klienseket, akik aztán egy szörnyű átverésnek esnek áldozatul. A másik oldalon pedig ott van az emberi élet. Egy olyan ember története, aki egy másik életbe menekül a saját gondjai elől, ahelyett, hogy megoldaná őket.

John Randolph színészi játéka nem igazán jó, Rock Hudson viszont rendesen odateszi magát. Az a jelenet különösen tetszett, mikor részegen kezdett el beszélni a régi életéről. A mellékszereplők alakításai is jók.

Jerry Goldsmith csontig hatoló zenéje a film talán legnagyobb pozitívuma. A főcím alatt szólal meg először, és többször felcsendül a játékidő folyamán. Nagyon jó filmzene, kis híján Clint Mansell szintű.

A Seconds című filmet ajánlom mindenkinek. Ez a film igazából egy sci - fibe ágyazott dráma, így mindkét műfaj kedvelőinek tetszeni fog.

Köszönöm, hogy elolvastátok! A Sci - fi - hétvége holnap folytatódik!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr672955327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.03. 23:38:16

Hmmm...jó dolog, hogy régebbi, kevésbé ismert filmekről is írsz :)
A 12 majom, vagy a 2001:űrodüsszeia ugye sorra kerül ? :D

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.04. 17:12:15

@Sparrow: Nem szükséges, de azok alap sci-fik :P
süti beállítások módosítása