Movie Tank

Menekülés New Yorkból

2011. május 29. - Sparrow

Sziasztok!

Ezúttal John Carpenter 1981 - es Menekülés New Yorkból című sci - fi akciófilmjét hoztam nektek.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/Escape%20from%20New%20York%20movie%20image%20(2).jpgA történet 1997 - ben, azaz 16 év múlva, a jövőben játszódik. New York ekkor Amerika legnagyobb börtöne, ahonnan lehetetlen kijutni. Az elnök ( Donald Pleasence ) repülőgépe pont itt zuhan le, őt magát pedig fogjul ejti a börtön alvilágának vezetője, a Herceg ( Isaac Hayes ). Épp ekkor szállítják át New Yorkba Snake Plisskent ( Kurt Russel ), a háborús veteránt. A börtön vezetője, Hauk ( Lee Van Cleef ) ajánlatot tesz Plisskennek: Ha kihozza az elnököt, a nála lévő fontos nukleáris adatokat tartalmazó kazettával együtt, ejtenek ellene minden vádat. Annak érdekében, hogy Plissken ne verje át, Hauk robbanó szerkezetet ültet a veterán bőre alá. Plisskennek 22 órája van a küldetés végrehajtására.

A Menekülés New Yorkbólt hangulatilag leginkább a Mad Max 2 - höz tudnám hasonlítani. Ez nem is csoda hiszen a két film egy stílust képvisel és ugyanabban az évben készítették őket. A történet egyszerű: Ki kell hozni az elnököt. A gyorsan pergő idő a Plisskenbe helyezett szerkezetek robbanásáig tökéletes elem a feszültség fokozására. Az akciófilmek mindig is szerették az időhiányból adódó lehetőségeket kiaknázni. A film egyértelmű kritikát fogalmaz meg az amerikai vezetést megtestesítő elnök irányába. A záró jelenet tökéletes befejezése a filmnek.

Karakterek terén sok kiemelni való nincs. Van a főhős kemény legény, van a rettentő fő gonosz, és néhány segítő, köztük az Adrienne Barbeau által játszott Maggie, akinél látszólag nagyon odafigyeltek arra, hogy a melleinek legalább az ötven százalékát láthassa a néző. Persze ez nem baj. :D Kurt Russel játéka jó, és ezt eltudom mondani az összes színészről. Senki sem kiemelkedő, de a közepesnél mind jobban alakítanak.

Az alkotók igyekeztek odafigyelni az események minél reálisabb ábrázolására, igaz van jelenet, ahol ez nem igazán sikerült. A rendező egyben a film zeneszerzője is, és ezen a téren is nagyon jó munkát végzett. Meglepődtem a film zenéjének hallatán. Nagyon jó dallamok.

A Menekülés New Yorkból jó film. Komolyabban kiemelni semmit sem lehet, de ugyanakkor lehúzni sincs mit. A film minden eleme tökéletesen illeszkedik a helyére. Ajánlom a megnézését.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr802941444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása