Movie Tank

Ember a Holdon

2011. május 15. - Sparrow

Sziasztok!

A Top10 legdrámaibb film bejegyzésemnél Turanga Leela kommentje ültette el a gondolatot a fejemben, hogy az Ember a Holdon című filmet meg kell néznem. Ez mára elvégeztetett, és eljött az ideje, hogy írjak is a produkcióról.

Mielőtt bármibe belemennék, leírom, hogy az Ember a Holdon egy életrajzi film Andy Kaufman amerikai komikusról, akit rendkívül megbotránkoztató produkciói tettek híressé. Fellépésein sosem azt kapta a közönség, amit várt volna egy komikustól. Volt, hogy Andy poénkodás helyett regényt olvasott fel, vagy lemezjátszót hallgatott. A Taxi című tévékomédiában vált híressé. Később belekóstolt a pankrációba. Rendszeresen azt hangoztatta, hogy egy nő nem tud legyőzni egy férfit a ringben. Így számos hölgyet fordított maga ellen, és sokukkal a szorítóban is találkozott. Mivel mindannyiukat legyőzte, a nemek közti pankráció világbajnokának kiáltotta ki magát. Több alteregója is volt, köztük a leghíresebb Tony Clifton, akit botrányos fellépései tettek hírhedté. Végül, 1984 - ben, annak ellenére, hogy életében sosem dohányzott, Andy a tüdőrák egy ritka fajtájában halt meg. Az ő életét, és pályafutását mutatja be az Ember a Holdon című 1999 - es film, melyet Milos Forman rendezett, akinek a nevéhez fűződik a Száll a kakukk fészkére című remekmű is.

http://crashlanden.files.wordpress.com/2010/03/man_on_the_moon.jpgAndy Kaufmant Jim Carrey kelti újra életre. Nem tudom, kell e ecsetelnem, mennyire szenzációsan teszi ezt. Ez is inkább drámai szerepnek nevezhető, ami nagyon jól áll Jimnek, és remélem, hogy a jövőben megfognak szaporodni az ilyen jellegű szerepei. Nem mintha, a vígjátékait nem szeretném, de többet látnám drámákban és thrillerekben is. Az Egy makulátlan elme örök ragyogásában, A 23 - mas számban, és jelen írás alanyában is bizonyítja, hogy ezekhez is ért, nem is kicsit. A filmben Andy ügynökét, George Shapirot Danny DeVito játssza, aki szintén tökéletes alakítást nyújt. Andy barátnőjét Courtney Love játssza, akivel komolyabb gondok nincsenek, de választhattak volna jobb színésznőt is a szerepre. Andy jó barátját, és munkatársát, Bobot Paul Giamatti játssza, akire sok panasz szintén nem lehet. Illik hozzá a karakter, és sikerül vele azonosulnia.

Az Ember a Holdon nyitójelenete nagyon ötletes és eredeti. Segítségével már a film kezdete előtt megismerhetjük Andyt, és igen változatos személyiségét. A film vígjátéknak indul, és egy szinte tökéletes átmenetet mutat be a vígjátékból a drámába. Az Ember a Holdon első felén még nevetünk, második felén már sírunk. Egyetlen gond van a történettel, mégpedig az, hogy túlzsúfolt. A játékidő túl rövid ahhoz, hogy Andy Kaufman teljes életét rendesen bemutassák benne. Ha félórával hosszabb lenne a film, semmi gond nem lenne. Negatívumként még meg kell említeni az időnként nagyon hirtelen vágást, ami igen zavaró. A filmben felcsendülő betétdalok tökéletes választások.

Az Ember a Holdont ajánlom a vígjátékok és a drámák kedvelőinek is. Ez a film, mint életrajzi dráma is, tökéletesen megállja a helyét.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr112905098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.05.22. 17:32:21

Na,és az Egy makulátlan elme örök ragyogását is nézd meg mindenképp:)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.22. 18:14:53

@mutant: Öööö... Már láttam.;) Azért említem meg ebben az írásban, azért szerepel a Top10 legdrámaibb videóban, és azért van benne a Top20 kedvenc filmemben is.:D

mutant · http://universal.blog.hu 2011.05.22. 21:23:00

@Sparrow: Látom,visszaolvastam, kevés a időm sajna:-/ Az ismerősöd még mindig nem keresett meg amúgy.
süti beállítások módosítása