Movie Tank

Schindler listája

2011. május 10. - Sparrow

Sziasztok!

Steven Spielberg 1993 - ban hozta tető alá a Schindler listája című filmet. Ma erről a műről lesz szó.

http://www.ahirlap.hu/hirkep/hirlaphir1285686763.jpgOskar Schindler ( Liam Neeson ) a náci párt tagja volt, aki pénzkereseti lehetőséget látott a háborúban, és könyvelője, Itzhak Stern ( Ben Kingsley ) segítségével újra megnyitott egy régi gyárépületet Lengyelországban, ahol zománcárukat kezdtek gyártani a hadsereg részére. A gyárba Schindler zsidókat vett fel dolgozni, mivel olcsóbbak voltak, mint a lengyel munkások. Akik Schindlernél dolgoztak, megmenekültek a fogolytáboroktól, legalábbis eleinte. Miközben Schindler kezdte egyre jobban szívügyének érezni, hogy minél több zsidót mentsen meg, a helyi munkatábor új vezetőt kapott Amon Goeth ( Ralph Fiennes ) személyében. Schindler munkásai is idekerülnek, de ettől még tovább dolgozhatnak a gyárban. Végül eljön a nap, mikor az összes zsidót átszállítják Auschwitzba. Schindler ekkor állítja össze 1100 névből álló listáját, azon zsidókból, akiket magával visz szülővárosába egy másik gyárba dolgozni, és akiket ezzel megment a biztos haláltól. Erre a tervre rámegy szinte az egész vagyona, hiszen a fogolytáborok vezetői nem adják ingyen a zsidókat. Schindler ezért kénytelen megvásárolni őket, mintha árucikkek lennének. A háború lezárulása után Schindler átadja magát a szövetségeseknek, de a zsidók, különösen akiket megmentett, és azok leszármazottjai azóta imába foglalják a nevét, és örökre hálásak lesznek neki.

A Schindler listája rendkívül magas színvonalú film. Ezt a jelzőt Spielberg szinte bármelyik filmjére rámondhatjuk, ugyanis akár tetszik, akár nem, az öreg az egyik legnagyobb név a szakmában. Hozzáteszem, teljesen jogosan. Hogy ezen állításomat indokoljam is, a teljesség igénye nélkül itt van néhány cím: E.T., Jurassic Park, Indiana Jones széria. A Schindler listája természetesen azt hívatott elsősorban bemutatni, hogy milyen szörnyűségeken kellett átmenniük ( teljesen fölöslegesen ) a zsidóknak a náci megszállás idején. A nyitó és a záróképek színesek, de a film nagy részét fekete - fehérben nézhetjük, egy - egy, néha - néha felbukkanó szín kivételével. Az egyik ilyen az, amikor egy piros ruhás kislányt kövehttp://papaver.freeblog.hu/files/hallgatom/schindlers_list.jpgt nyomon a cselekmény, aki a náci katonák elöl menekül, mikor azok mészárlást rendeznek az egyik gettóban. Ez szerintem a film egyik legjobban sikerült jelenete.

A film tökéletesen bemutatja, hogyan vesztették el a józan eszüket a náci katonák, miután felruházták őket a korlátlan ölés hatalmával. Hétköznapi dologként kezelik a zsidók mészárlását, és a szemük sem rebben, mielőtt tarkón, de többnyire inkább főbe lövik a foglyokat. Majdnem maradéktalanul elérik a kívánt, sokkoló hatást ezek a jelenetek. Egyvalamivel lehetett volna még fokozni a hatást. Azzal, ha a kivégzéseknél a fekete - fehér összképből kiemelik a vörös vért. Így lehettek volna maximálisan sokkolóak ezek a jelenetek.

Térjünk rá a színészi játékokra és a karakterekre. Liam Neeson kis túlzással csodát művel Oskar Schindler szerepében. Tökéletes alakítást produkál, hibátlan arcjátékkal. Ben Kingsley hasonlóképpen jól alakít, de sajnos a karakteréből nem lehetett annyit kihozni, mint Neesonéből. Ralph Fiennes néha ripacskodik, de maga a karakter is eléggé tenyérbemászó, úgyhogy komolyabb gondok az ő alakításával sincsenek.

A gyönyörű zenét, amivel az egyetlen baj az, hogy nagyon kevésszer szólal meg, John Williams komponálta.

A Schindler listája mindenképpen alapműnek tekintendő, és ajánlom a megnézését. Legnagyobb pozitívuma a szívszorító és könnyfakasztó hangulat, de természetesen a nagyszerű színészi játékok miatt is kötelező darab.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr812893808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.10. 20:15:00

Szerintem az eddigi legjobb írás ! A filmet újra kell majd néznem, nincs mese :) Annyiban vitatkoznék, hogy szerintem a színes vér gagyi lett volna egy fekete-fehér filmben ! Ez azért nem egy képregényfilm :D Meg azért így megnézve a vörös kabátos kislányt...szerintem hatásvadászat és kissé ízléstelen !

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.10. 20:37:17

@Bruse: Köszönöm szépen!
Szerintem egyáltalán nem hatásvadász, inkább elgondolkodtató.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.11. 16:59:41

@Sparrow: Hogy egy közhellyel éljek: ízlések és pofonok :D
süti beállítások módosítása