Movie Tank

Winter's bone

2011. május 06. - Sparrow

Sziasztok!

A Winter's bone című film négy jelölést kapott a legutóbbi Oscar - gálán, köztük a legjobb film díjának lehetséges nyertesei között is ott volt. Végül egy díjat sem zsebelt be, de ettől függetlenül egy egész jó film, főleg ha A közösségi hálóhoz hasonlítjuk, ami több jelölést kapott és több díjat is nyert, mint jelen írás alanya, és a mai napig nem értem, hogy miért.

http://zsolyzsoly.files.wordpress.com/2011/02/winters-bone.jpgA 17 éves Ree ( Jennifer Lawrence ) első ránézésre szép és finom lány. De valójában egy igazi túlélő, aki megedződött a zord vidéken, ahol eddigi életét töltötte. Ezen a helyen minden lehetséges a boldog életet kivéve. Ez egy olyan hely, ahol mindig hideg van, a szomszédok pedig barátságtalanok. Ilyen körülmények között kell Reenek ápolónőnek, nővérnek és anyának lennie, ugyanis ő gondozza elmebeteg anyját és neveli két kistestvérét. Ha nem is a legjobb körülmények között, de valahogy azért boldogulnak. Egészen addig, amíg egy nap a sheriff rossz hírt nem hoz. Kiderül ugyanis, hogy Ree drogfőzéssel foglalkozó apjának egy hét múlva meg kell jelennie a bíróságon. A gond csak az, hogy hetek óta senki sem hallott felőle, és óvadékul a házukat adta meg. Tehát ha Reenek nem sikerül egy héten belül előkerítenie az apját, elveszik az otthonukat. És itt kezdődnek az igazi bajok.

A film hangulatát leginkább a Nem vénnek való vidékéhez tudom hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt sokkal több mindent sikerül kihozni az elhagyatott tájból, mint a Coen - testvérek filmjében. A helyszín itt is egy világtól elszigetelt település, ahol egy kis közösség éli mindennapjait. És ez a rideg, nyomasztó, néhol elég depressziós hangulat adja a film egyediségét. Elsősorban ettől lesz jó film a Winter's bone.

http://2.bp.blogspot.com/_Q2z1M3wzz-Q/TQEikFq2frI/AAAAAAAAAr8/wrHJ6NOB9rE/s1600/Winters-Bone-2.pngItt rá is térnék a film egyetlen, de sajnos elég nagy negatívumára. Ami nem más, mint az, hogy a történet nagyon unalmas. Az alapötlet nagyon jó, de nem tudnak belőle kihozni annyit, amennyit kellene. Sokkal izgalmasabbnak és pörgősebbnek kéne lennie a filmnek.

Akinek elment a kedve a film megnézésétől az előbbi mondatok miatt, azt megnyugtatom, ugyanis van még pozitívum a produkcióban. Ami nem más, mint a főszereplőnő, Jennifer Lawrence. Valami hihetetlen színészi tehetséggel van megáldva ez a lány. Pedig Ree karaktere nagyon bonyolult. Egy olyan lány, akinek a legrosszabb élet - típusokból jutott ki egy, és szinte minden érzelem kiveszett belőle 17 éves korára. A 100 perces játékidő alatt talán egyszer sem mosolyog. Igaz, sok oka nincs is rá. Az arcáról semmi érzelmet nem lehet leolvasni. Főleg semmilyen pozitív érzelmet. Egy ilyen zord helyen szinte lehetetlen a pozitív gondolkodás, és Ree karaktere ezt tökéletesen bizonyítja. És ahogy Jennifer Lawrence életre kelti, az valami fantasztikus. Azok közül a színészi alakítások közül, amiket eddig láttam, ez benne van az első tízben.

Még pozitívum a felsorakoztatott betétdalok, amik illenek a film hangulatához, és még közelebb hozzák a nézőhöz a cselekményt. A stáblista is ötletes a felbukkanó fényképekkel, és a végén megjelenő videofelvétellel.

Összességében a Winter's bone jó film, aminek egyetlen nagy negatívuma, hogy unalmas. De ettől függetlenül ajánlom a megtekintését a hangulat és Jennifer Lawrence játéka miatt.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr922882960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása