Movie Tank

Death Note - A halállista és Death Note - Az utolsó név

2011. április 07. - Sparrow

Sziasztok!

FIGYELEM!!!! KÉT POSZTTAL LEJJEBB MÉG MINDIG LEHET SZAVAZNI A KÖZÖS FILMNÉZÉS KAPCSÁN! A SZAVAZÁS SZOMBAT ESTE ZÁRUL!!!!

Először fordul elő, hogy egy írásban egynél több filmről írok, de szerintem elég hülyén nézne ki, ha a két Death Note film, melyeknek rendkívül összefüggő a története, két külön írásban kapna helyet. A filmek alapjául egy manga, illetve a belőle készült 37 részes anime - sorozat  szolgált. A mangát nem olvastam ( még ), de a sorozatnak nagy rajongója vagyok.

Death Note - A halállista

Kezdjük az első résszel. Ez a film két óra hosszú, és kisebb eltérésekkel követi a sorozat menetét.

http://image.hotdog.hu/_data/members0/292/387292/images/DeathNote_movie1.jpgFőhősünk, vagy antihősünk, ahogy tetszik, Yagami Light ( Tatsuya Fujiwara ), a fiatal egyetemista. Apja nyomdokait követve rendőr akar lenni. Ám amikor egy elmebeteg gyilkost a bíróság nem ítél el, Lightnak megrendül a hite az általa eddig oly nagyra tartott igazságszolgáltatásban. Eközben, Ryuk, a halálisten, saját fajtájának világából leejti a halállistáját ( A halálisteneknek van legalább egy halállistájuk, amibe ha beleírják egy ember nevét, az meghal. Az ember hátralévő évei hozzáadódnak a halálisten életéhez. Az áldozatokkal szívroham végez negyvenöt másodperccel a név beírása után, kivéve ha feltüntetik a név mellett a halál okát és/vagy körülményeit. ) a Földre. A füzetet Light találja meg, és miután megtapasztalja, hogy az tulajdonképpen egy gyilkos fegyver, elhatározza, hogy megváltja a világot. Sorban elkezdi megölni a bíróság által el nem ítélt bűnözőket. Célja, hogy megteremtse az Új Világot, és abban istenként uralkodjon. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy a bűnözők tömeges pusztulásáért egy sorozatgyilkos a felelős, akit az emberek Kirának neveznek el. Eközben L ( Kenichi Matsuyama ), a híres mesterdetektív is rááll az ügyre, aki kezdettől fogva Lightot gyanúsítja, de bizonyítékot felmutatnia nem sikerül.

Death Note - Az utolsó név

http://cinemastore.hu/data/images/film/18452.gifAz első rész végén Light beállt L nyomozócsoportjába, ahol az apja ( Takeshi Kaga ) is dolgozik. Így közelebb kerül L - hez. Végső terve természetesen az, hogy megölje a fiatal detektívet. Ebben a filmben kap nagyobb hangsúlyt Amane Misa ( Erika Toda ) karaktere. Egy másik halálisten, Rem listájával a fiatal lány második Kiraként kezd el igazságot szolgáltatni, és célja, hogy találkozzon és " együtt dolgozzon" Kirával. Végül rá is talál Lightra. Az első Kira rögtön lehetőséget lát a lányban, és fegyvernek akarja használni L ellen, ugyanis Misa rendelkezik a halálisten szemével ( melyet a fél életéért cserébe kapott meg ), és így pusztán arc alapján is tud gyilkolni, mert a szemet használva megjelenik neki minden ember neve és hátralévő éveinek száma annak feje fölött. 

A két filmet együtt fogom elemezni, ugyanis egy teljes mértékben összefüggő történetről van szó, amit valószínűleg csak azért szedtek ketté, mert különben túl hosszú lett volna a játékidő. Az első film kettő, a második majdnem két és fél óra hosszúságú. A történettel semmi gond nincs, hasonlóan jó, mint a sorozaté, bár utóbbi nekem jobban tetszett. A karakterek nagyon jók, és a színészi játékok is. Az L - t alakító Kenichi Matsuyamának jutott a legnehezebb feladat, amivel nem is mindig tud megbirkózni. L karaktere annyira összetett, zseniális, és egyedi, hogy azt nagyon kevés színész tudná hibátlanul életre kelteni. Aki viszont a sorozatbeli karakteréhez képest jóval szimpatikusabb, az Amane Misa. Erika Toda karaktermegformálása néha még kicsit szimpatikus is a nézőnek.

http://filmfreak.freeblog.hu/files/deathnote-movie.jpg

A halálistenek meganimálása nagyon gyengére sikeredett. Úgy néznek ki, mintha egy középszerű grafikával rendelkező számítógépes játékból léptek volna elő. Ezt egy idő után megszokja a néző, főleg, hogy Ryuk beszólásai és stílusa gyakran mosolyt csal az arcunkra.

Hiányoltam a sorozatban elhangzó zenebetéteket, amik nagyon jók, és megadják az alaphangulatot. Ezenkívül a történet mondanivalója is sokkal erősebben jelentkezik a sorozatban. Dehát ezt nem róhatjuk fel negatívumként az alkotóknak, hiszen négy órában nagyon nehéz megfelelően visszaadni a sorozat tizennyolc és fél órás játékidejének minden lényeges részét. A film valószínűleg hiányérzetet fog hagyni azokban, akik látták a sorozatot, ennek ellenére én mégis azt ajánlom, hogy előbb az animét nézzétek meg. A történet utolsó negyedét és a finálét szinte teljesen megváltoztatták. Ez jobb megoldásnak is tűnik, megint csak a rövid játékidőt tekintve.

A Death Note mozifilmeket azok nézzék meg, akik olvasták már a mangát, vagy látták már az animét. Összességében ez a két film jó adaptáció, de korántsem adja vissza a sorozat mély, és fajsúlyos mondanivalóját.

http://image.hotdog.hu/_data/members1/909/179909/images/death-note.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

 

                                                                                                           
  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr372807591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.04.08. 21:48:15

az anime milliószor jobb, mint a film...egy 32 részes sorozatot nehéz 2 részben visszaadni...bár valljuk be egy erős közepes ill négyes alát megért mind2 :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.04.09. 10:22:50

A filmek is jók, de az anime nekem is jobban bejött. A magából az első 3 kötet van meg, de majd szépen lassan begyűjtöm mindet :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.04.09. 10:59:54

@Dr.Jones: Lassan nekem is bekéne szereznem a mangákat. Még is csak az az eredeti.:D
süti beállítások módosítása