Movie Tank

Pi

2011. március 30. - Sparrow

Sziasztok!

Darren Aronofsky az egyik kedvenc rendezőm. Olyan magas szinten műveli a filmkészítést, amire nagyon kevesek képesek. A rekviem egy álomért, A forrás, A pankrátor és a Fekete hattyú is zseniális alkotások. A felsorolásból kimaradt, de teljes mértékben beleillik jelen írás alanya, a Pi című film, mely szintén a filmkészítés magas iskoláját képviseli. Ez a mester első filmje, 1998 - ban látott napvilágot.

https://m.blog.hu/me/megneztem/image/pi%20darren.jpgMax Cohen ( Sean Gullette ) matematikus, aki elszántan próbál valamilyen rendszerre, mintára lelni a tőzsdében. Véleménye szerint ugyanis a matematika a természet nyelve. Minden élő szervezet valamilyen minta szerint működik. Márpedig Max úgy gondolja, hogy a tőzsde is egy élő szervezet. Emellett Maxet rendszeresen fejgörcsök gyötrik, amik egy gyerekkori baleset következményeinek tudhatók be. Az állandó keresés hamarosan mániává válik, amiről a fiatal matematikust még a mentora, Sol ( Mark Margolis ) sem tudja lebeszélni. Feltűnik egy zsidó rabbi is, Lenny Meyer ( Ben Shenkman ), aki azzal a kéréssel fordul Maxhez, hogy segítsen neki megtalálni egy bizonyos 216 jegyű számot a Tórában.

Aronofsky első filmje, legalább annyira súlyos dráma, mint a rendező többi műve. Egy egészen furcsa, vagy inkább érdekes karakterfejlődést láthatunk, ahogy Max végighalad a neki megírt, cseppet sem könnyű úton. A színészi játékok korrektek, a karakterek is nagyon jól meg vannak írva. A főhős Max karaktere a legbonyolultabb. Egy antiszociális, visszahúzódó ember, aki nem igazán szereti a társaságot, és leginkább egyedül szeret lenni a számokkal.

A forgatókönyvet is Darren Aronofsky írta, így nem meglepő, hogy az mennyire zseniális és eredeti. Az azóta jól megszokott kollégák nevei itt is elénk gördülnek a stáblistában. Mert ki fényképezte volna a filmet, ha nem Matthew Libatique. Emellett Clint Mansell dinamikus zenéje is óriási pozitívum. A film vége elég megdöbbentő, de mégsem nevezném egyértelműen negatívnak. Végső soron, ha a filmet teljesen lecsupaszítom, arra jutok, hogy a Pi a boldog tudatlanság adta örömökről szól, amiket Max is megtapasztal a film végén.

Aki szereti a fajsúlyos drámákat, és Aronofsky filmjeit, mindenképpen nézze meg a rendező első, zseniális alkotását.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr12785795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.03.30. 19:17:14

És hogyha még egy Darren Aronofsky filmet sem láttam és fajsúlyos drámákat se nagyon akkor érdemes ezzel kezdenem?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.30. 20:02:16

@Rolika35: Kezdésnek nem ajánlanám. Mielőtt rátérsz Aronofsky filmjeire, nézd meg például a Testvéreket és az Emlékezz rám! - ot. Ezek nagyon jó drámák, és felkészítenek Aronofsky igen fajsúlyos stílusára.

2011.03.30. 20:16:22

Rendben. Köszi a választ.
süti beállítások módosítása