Movie Tank

A király beszéde

2011. február 12. - Sparrow

Sziasztok!

Tom Hooper filmjét, A király beszédét összesen tizenkettő Oscar - díjra jelölték. Legesélyesebb a legjobb férfi főszereplő kategóriában, ugyanis Colin Firth valami hihetetlenül jól alakít.

http://4.bp.blogspot.com/_WK43_B0GZwQ/TQe5d7vbshI/AAAAAAAAAAQ/Z4ST1etfqLs/s1600/kings_speech_ver6.jpgAz angol történelmi dráma főhőse Bertie ( Colin Firth ), York hercege, aki súlyos beszédhibával küzd, dadog. A szakemberek nem tudnak mit kezdeni vele. Felesége, Elizabeth ( Helena Bonham Carter ) utolsó esélyként felkeresi Lionel Logue ( Geoffrey Rush ) beszédterapeutát. Bertie és Lionel kapcsolata nehezen indul, de aztán a beszédspecialistának sikerül megtalálni a közös hangot a herceggel. Bátyja lemondását követően Bertiet VI. György néven brit királlyá koronázzák. Az újdonsült király dolgát két probléma is nehezíti. Az egyik a beszédhibája, a másik pedig a náci Németország fenyegetése. Lionel végig kitart György mellett. Segít neki a dadogás kezelésében, hogy a film végén elhangozhasson a király beszéde.

Az írás elején már kiemeltem Colin Firtht, aki olyan hitelesen játszotta el a beszédhibás király szerepét, amire szerintem sokan nem számítottak. Ha képesek lesznek annak az irritáló képű Jesse Eisenbergnek adni az Oscart, mikor ott van mellette Colin Firth, én megőrülök. Na mindegy, foglalkozok inkább a filmmel, az idegeskedéssel majd akkor ráérek.:D

Tehát A király beszéde egy nagyon jól sikerült film, a hangulat a helyén van, bár egy hangyányit talán fokozhatták volna még tovább. A többi színész játéka is jó, hozzák a karaktereiket, melyek közül a legjobb Lionel Logueé. A humoros beszédspecialista gyakran csal mosolyt a néző arcára. És akkor rá is térnék a film másik nagy pozitívumára. Hiába, hogy ez egy komoly dráma, az egészséges, jóízű humor is kap elég helyet. A film nem tartalmaz sokféle zenét, egy visszatérő dallam van, ami nagyon kellemes és illik a film hangulatához. Amire természetesen rányomja a bélyegét az, hogy a történet a második világháború előtt játszódik, mikor már biztosak benne, hogy háború lesz Németországgal. A feszültséget jól sikerül érzékeltetnie a filmnek, bár talán ezt is lehetett volna még egy kicsit fokozni. Emellett a történet mozgalmas, nincs sok üresjárat.

A király beszéde egy nagyon jó történelmi dráma, amit mindenképpen ajánlok a történelem kedvelőinek. A Colin Firth rajongóknak meg egyszerűen kötelezővé teszem, de talán még ennél is jobban azoknak, akik nem szeretik a színészt, mert garantáltan változni fog a véleményük.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr652656074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása