Movie Tank

Képlet

2010. szeptember 24. - Sparrow

A mai filmünk egy tavalyi thriller, a Képlet.

http://filmaddict.files.wordpress.com/2009/07/knowing-poster-m.jpg?w=326&h=481Itt balra egy plakátszerűség látható, amit először nem akartam berakni, mert nagyon spoileres. Nem tudom, miért kell ilyen plakátot csinálni. Ha valaki jobban megnézi, simán rájöhet a film egyik csattanójára. És hogy miért egyik? Mert a másik az a "suttogó" emberek kiléte. Ők fontos szereplői a filmnek, mindjárt megértitek.

A történet 1959 - ben kezdődik egy amerikai általános iskolában. Az iskolaavató ünnepélyen elhelyeznek egy időkapszulát,melybe a gyerekek rajzait tették, amiket az általuk gondolt jövőről rajzoltak. 50 év múlva, 2009 - ben az évnyitón kiemelik a kapszulát és minden gyerek kap egy rajzot. Caleb egy olyan papírt kap amire temérdek számot írt 50 éve a kis Lucinda félelmetes suttogó hangok vezérletével. Caleb megmutatja a lapot, édesapjának, az asztrofizikus John Koestlernek ( Nicolas Cage ), aki először nem tulajdonít neki nagy jelentőséget, de hamar rájön a félelmetes igazságra. A számok az elmúlt ötven év legnagyobb tragádiáinak dátumait, emberáldozatainak számát és a koordinátáit tartalmazzák. Három még hátra van. John őrült versenyfutásba kezd az idővel, hogy megakadályozza a tragédiákat.

Közben a házuk körül elkezdenek ólálkodni különös fekete ruhás emberek, és egyfolytában Calebhez suttognak, és különös látomásokat mutatnak neki, melyben lángol az erdő és az állatok. Íme:

http://www.lenolaj.hu/wp-content/uploads/2009/06/keplet.jpg

A történetről nem írnék többet. Elég jól meg van írva, szépen össze van rakva. A filmnek azon jelenetei, amik megkívánják a látványt nagyon szépen vannak megcsinálva, konkrétan hátborzongatóra.

Jobb thrillert is készítettek már, sőt..., de a Képlet mindenképpen megér egy nézést. A színészi játékok közül igazából egyik sem kiemelkedő. Mindegyik egy jó erős közepes. Van benne egy női karakter, Lucinda lánya, aki a film végére annyira irritálóvá válik, hogy legszívesebben tarkón basztam volna. Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy érthető a viselkedése, de a színésznő csinálhatta volna kevésbé idegesítően is. Nic Cage alakításával nem voltak komolyabb gondok, de nem igazán emelkedett ki a többiek közül. A film rendezésével is elégedett vagyok. Látszik, hogy Alex Proyas árgondolt, precíz munkát végzett. Ő amúgy a film forgatókönyvírója és producere is. A filmre jellemző egy elég erős nyomasztó hangulat, ami átissza az egész játékidőt. Ez is nagyon jól el lett találva.

Tehát a Képlet egy egész jó film. Aki szereti a feszült, fordulatos, nyomasztó thrillereket, az mindenképp nézze meg.

Mára ennyi.

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr992320769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2010.09.25. 10:04:23

Kitettelek a blog ajánlónkba, tetszenek az írásaid :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.09.25. 10:05:54

@FroG: Köszönöm szépen. Nagyon jól esik, hogy vannak, akiknek tetszik a blogom. :)

És mi a véleményed a Képletről?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.09.25. 11:34:28

@FroG: Örülök! Ha szereted a feszült thrillereket, mindenképpen tegyél vele egy próbát. ;)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2010.09.25. 12:33:31

@Sparrow: :D valószínűleg az lesz. Ha te is szereted, akkor ajánlom neked az Odaátot, illetve a Dextert ;)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.09.25. 16:00:31

A Dexternek is meg az Odaátnak is érdekes a sztorija, főleg a Dexteré, de még egyikbe sem kezdtem bele.
Nálam a sorozatok királya egyértelműen a Lost.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2010.09.25. 16:25:17

Az tényleg jó, de a Dexterben még annál is nagyobb csavarok vannak :). Mindenképpen nézd meg :D (Legalább a 4.évadát, ami eddig a legjobb)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.09.25. 16:35:40

Rendben, ha ennyire ajánlod, mindenképpen megpróbálkozok vele. Köszi. :)

||aNtHoNy|| · http://mooviemania.blog.hu/ 2010.10.01. 16:24:39

Nekem ez a film baromira tetszett,de aztán a vége miatt baromira nem. A film odáig eszeveszett jó,míg meg nem hal ez a Lucinda lánya. Onnantól az egész átmegy hülyeségbe,ufóba,új világba,Föld pusztulásba stb. Amúgy szerintem a legeslegjobb és megrázóbb jelenet az a repülőgép szerencsétlenség volt. Fuu a hideg kirázott akkor. :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.10.01. 16:40:47

@||aNtHoNy||: Na most sokan utálni fognak minket, mert lelőjük a csattanót, de azok a végén nem ufók,
hanem angyalok.

||aNtHoNy|| · http://mooviemania.blog.hu/ 2010.10.02. 18:05:33

@Sparrow:
Hát lehet,hogy nem veszítenek semmit :D Ha meg ha meg angyalok,akkor minek közlekednek olyan űrhajóval? Mindegy szerintem a vége nem lett túl jó.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.10.02. 18:39:00

@||aNtHoNy||: Azért az űrhajóknak is olyan "mennyei" kinézetük volt. És amúgy ha jól megnézed a film végét, mikor felviszik a gyerekeket, láthatod az angyalszárnyaikat is.

||aNtHoNy|| · http://mooviemania.blog.hu/ 2010.10.03. 15:30:30

@Sparrow:
Jééé,tényleg vannak szárnyaik. Csak nem látszanak olyan jól,néha látszanak,néha nem. Amúgy nemtudom,hogy hogyan néz ki egy mennyei űrhajó(:D),de ez inkább sok tüskére,mintsem űrhajóra hasonlít.
süti beállítások módosítása