Movie Tank

A gyémántot csak a gyémánt vágja - Újra Aranyélet!

2016. november 08. - Sparrow

Börtönbe' nem a bűnösök ülnek, hanem a vesztesek.

A kazettás autómagnóból dübörög az Ossian Ítéletnap című klasszikusa, a rocker forma fiatalok pedig eszelős üvöltés kíséretében hajtanak padlógázzal a korlátba, majd jót röhögnek. A bíróságon áldozatokat állítanak elő, a csúszópénz mindenhol akadály nélkül mozog, az igazi rohadékok pedig észrevétlenül munkálkodnak tovább a sötét budapesti alvilágban. Igen, még mindig rohad minden, ami fénylik.

Az Aranyélet visszatért!

aranyelet_1.jpg

A Miklósi család mind a négy tagja alaposan elbaszta az előző évad során. Azonban súlyos következmények nélkül sikerült továbblépniük. Attila (Thuróczy Szabolcs) biztonsági őrként dolgozik egy áruházban, Janka (Ónodi Eszter) bőrápoló krémeket értékesít, Márk (Olasz Renátó) pedig egyetemre jár. Mindenki igyekszik tehát becsületes megélhetést találni, ám a család legártatlanabb tagja, Mira (Döbrösi Laura) lehetséges börtönbüntetés elé néz, amiért felgyújtotta anyja szeretőjének kocsiját. Eközben Hollós Endre (Anger Zsolt) meglapul kicsit, miután összecsaptak feje fölött a hullámok és majdnem otthagyta a fogát, de azért óvatosan puhatolózik Márknál, hiszen a lelkes üzletemberpalántát még véletlenül sem szeretné kiengedni befolyása alól. 

Alighogy megszoktuk a jobbnál jobb filmeket produkáló magyar mozi reneszánszát, hirtelen a tévében is bekeményítettek a hazai alkotók. A magyar HBO rendkívül erős bűnügyi család-dráma szériáját tényleg csak az különbözteti meg a csatorna nemzetközi vizeken kiemelkedő produkcióitól, hogy hazánk környezetében játszódik, hazai stáb és színészgárda prezentálásában. És valóban, az első évadot azért szerettük nagyon, mert nemzetközi sikersorozatok technikai és narratívabeli színvonalán mesélt magyar emberekről és magyar konfliktusokról. Ez egy profin megírt és leforgatott, végig magyar hangulatú szezon volt.

Megmaradt-e ez az igazán kedvelt attitűd a második felvonásra? Az első rész alapján a válasz kétségtelenül igen. Miklósiék még mindig országunk egyik sokat megélt családjaként érvényesülnek, problémáik továbbra is kézzelfoghatóak és hitelesek a magyar nézők számára, ám a jól megírt, érett cselekményvezetés az esetleges külföldi érdeklődők számára is maradéktalanul élvezhetővé teszi a művet. Helyenként azért akad némi amerikanizálódás, a HÖK-maffia behozatala például kifejezetten bugyuta lépés, ám a felvonultatott friss tárház legnagyobb részében még mindig hatásos és erőteljes.

aranyelet2.jpg

Brutális a korrupció. Attila hiába igyekszik maga mögött hagyni bűnös múltját, elkerülni, hogy újra csalásra vagy még rosszabbra kényszerüljön, sorsa mintha mindenáron vissza akarná húzni a mocsokba. Ezt jól érzékelteti az epizódot nyitó baljós flashback-szál, ami visszarepít bennünket a főhős felelőtlen, kárhozott múltjába. Azonban nem csak az kísérti a férfit, ami volt, hanem az is, ami van. Az üzlet, ahol dolgozik, bűzlik a haszonelvűségtől, ráadásul feltűnik a színen egy régi ismerős, aki rendkívül gyanús módon keveredett éppen ekkor éppen ebbe az áruházba. Szóval lesz itt még erkölcsi konfliktus bőven.

Főleg, mivel úgy tűnik, hogy bizonyos új szereplők keze rendkívül messzire nyúlik, a tét pedig a még megrontatlan, de már az első évad óta folyamatosan ostromolt ártatlanság. Mira, a sorozat szűzies és tiszta karaktere családtagjai hatására újra és újra bajba keveredett, most pedig ő az, ki bíróság előtt áll, pedig jóformán semmit sem követett el. Az Aranyélet előveszi a bűn és a bűnhődés témakörét, ám ezt az elsőre megnyugtatónak tűnő koktélt az igazságtalan hétköznapok világával keseríti, és ezután valószínűleg nem csak egy vendéget fognak gyomormérgezéssel kórházba szállítani. 

Jó látni újra mozgásban a nagyszerű színészgárdát. A magyar televíziózás történetének legkiválóbb castingja továbbra sem okoz csalódást. Thuróczy Szabolcs még mindig hiteles, de egyelőre nem is annyira rá, inkább Ónodi Eszterre érdemes odafigyelni. Már az első szezonban is a színésznő vitte a prímet, és úgy tűnik, hogy ez így is marad. Hihetetlenül jól áll neki a megátalkodott, szinte gonosz, ám mégis érzelmes Janka karaktere. Döbrösi Laura hasonlóan jól működik az ezúttal komoly identitásválságba és belső zavarba keveredő Mira szerepében, Olasz Renátó pedig még mindig kompatibilis a mindenáron bajba kerülni vágyó Márk figurájával.

Az Aranyélet egyelőre bemelegít a pokol kapujában, mielőtt berántana minket a második bugyorba, ám a szálak bőven megmutatnak magukból annyit, hogy biztosak lehessünk benne, a készítők tényleg befognak rántani.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr6311941143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása