Movie Tank

The Walking Dead - 5X13

2015. március 11. - Sparrow

A téli szünetről visszatérő The Walking Dead egymás után hozta a remek epizódokat, az lehetett a nézők érzése, hogy az évad első felében gyakorta gyengélkedő sorozat végre új erőre kaphat. Aztán múlt héten kisiklott a vonat és a 13. rész kapcsán igazából annyi volt csak a kérdés, hogy vajon sikerül-e visszalapátolni a szerelvényt a sínekre, avagy a TWD tovább csúszik lefelé a szakadékba.

twd513.jpg

Kérdés kérdés hátán. Rick és társai képesek lesznek beilleszkedni Alexandria társadalmába? Be akarnak egyáltalán illeszkedni? Megbízhatunk ebben a zavaróan békés és kiegyensúlyozott közösségben? Mi baja van Sasha-nak? Mennyi sütit készített Carol? Sikerül visszaszerezni a fegyvereket? Most akkor Ricknek kerítésfétise van?! De mindeközben igazából csak egyetlenegy kérdés foglalkoztatja a nézőt. Hogy lett ilyen rövid idő leforgása alatt egy király sorozatból ez a nagy rakás szar? 

Merthogy a többi kérdés tálalása érdektelen, kitárgyalásuk jóformán céltalannak hat, és az egész epizódról csak úgy süt, hogy a készítőknek semmi ötletük nem volt a negyven perc kitöltésére, ami leginkább azért nagy gond, mert ha minden igaz, akkor az évad hátralévő része továbbra is Alexandriában fog játszódni, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ez lesz a cselekmény legpocsékabb, legunalmasabb szakasza. Merthogy unalmas, majdnem minden egyes mozzanat egyenlő a nagy semmivel. De még csak nem is ez a legnagyobb baj, hanem inkább az, hogy az erőltetett gondolati rétegnek se füle, se farka. Klisés, indokolatlan, és szívet tépően értelmetlen párbeszédek és rémesen gyenge, fantáziátlan filozofálgatások váltják egymást. Olyan, mintha már a készítőknek se lenne kedvük csinálni ezt a sorozatot, még a színészgárda tagjai is elfelejtettek színészkedni. Dühítően izzadtságszagú az egész, és erősen tartok attól, hogy ez lehet a TWD minőségének a halála hosszútávon, ha így folytatódnak a dolgok.

Eltudom képzelni, hogy eme epizód után sokan kaszálják a francba az egész sorozatot, mert ez még enyhe kifejezéssel élve is csak időpazarlásnak minősíthető. Egy-két erősebb pillanata akadt az epizódnak, de ezek csak ahhoz bizonyultak elégnek, hogy feltornázzák az összképet egy botrányos 3/10-es szintre. Borzalmas... 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr57259435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.11. 12:51:01

nem egy részt láttunk akkor. sztem igen jól sikerült epizód volt.
Jó látni, hogy próbálja alexandria minden lakója a maga eszközével betörni rick csapatának minden tagját egyenként.

ThePretender 2015.03.11. 19:34:29

Előre leszögezném azt, hogy valamiért nem kezdtem el még nézni a 2. félévet ebből az évadból, viszont ezek után nem is fogom sürgetni (van más is amit nézek még). Lehet egyébként nem értenénk egyet és én nekem ennyire rossz azért nem lenne, de biztos nem lenne jó, mert én alapból nem vagyok egy akkora hardcore Walking Dead fan, sok jó dolog van a sorozatban, szeretem, de rengetegszer volt gyenge, bár néha nagyon erős is (2. évad elég jól össze volt rakva, lassan építkezett az utolsó pár rész meg elég erős volt, vagy a 4. évad közepén a csata és az annak az utóélete, meg az arra való felvezetés), viszont nálam ez az 5. évad, talán csak az elsőhöz hasonlóan eddig kiugróan gyenge volt. Kb. a 8-ból (8, ugye?), 3 jó részre emlékszek, a kórházas-menekülős jó volt, a 2. vagy 3. rész volt nagyon jó már nem emlékszem, igazából mindkettő jó volt, de az egyik elég rendesen, a másik csak simán egész jó volt, és még az 1. rész egész jó volt, de nem volt nagy szám, egy jó akciómozihoz volt hasonló (mondjuk Elrabolvánál gyengébb, de a Szállítónál erősebb) és ennyi viszont a kórházas résztől (ami kb. az 5. lehetett) és addig is kb. egy résznél, kifejezetten gyenge volt a sorozat. Vegyük például a félévzárót, ami igen gyenge lett, de már az előtte lévő részek is (pl. ahol Daryl és Carol bementek a városba) is egy szörnyű lassú felvezetés voltak, erre a kétségbeejtően gyenge félévzáróra.

A WD tök jó lehetne pl. azért is mert ez, hogy a zombi témát (meg apokalipszis témát), ami amúgy egy elég jó alaptéma, rengeteg lehetőséggel (amit már sokan meg is láttak régen, pl. Romero) ellátogattatták a sorozatok közé is, rengeteg jó húrt tudott eddig megpengetni a sorozat, az apokalipszis hatására a karakterek személyiségének, pszichés állapotának, pszichéjének a változását, esetleg fejlődését, összeomlását, rendkívül érdekes figyelemmel követni, rengeteg erkölcsi kérdés vetődik fel, érdekes kérdések a társadalom együttműködéséről, az együttélésről, a közösségekről, a túlélésről, a hatalomról, hogy hogyan épül újra a társadalmunk, hogyan nőnek fel gyerekek, milyen körülmények közt és még sorolhatnám. Szóval a WD lehetne televíziós mérföldkő és írhatna történelmet (valszeg fog is, nálam viszont nem) és azért nem ír, mert örökké a nézettségre mennek az alkotók és húzzák, nyúzzák a sztorit, telerakják sekélyes szappanoperába illő drámázásokkal, meg szerelmi háromszögekkel, ami még egy ideig nem is lenne baj, ha összesűrűsítenék és csinálnának (így is olyan nagy téma) 10-12 iszonyat erős évadot, ahelyett hogy azt néznénk, hogy itt vagyunk az 5. évad végénél de még mindig csak barangolnak, kilátástalan a helyzetük, senki sem tud semmit, ki se mentünk a Georgia-i kis körzetünkből és azt se tudjuk, hogy egyáltalán mi zajlik globálisan, a világ kibaszott sok helyén... Ha ezt így folytatják csak egyre lejjebb lesz, a végét meg majd valahogy 20 év után összecsapják...
süti beállítások módosítása