Movie Tank

Kódjátszma (2014)

2015. január 27. - Sparrow

A különcség, ami gyakran magas intelligenciából vagy valamilyen nemű másságból fakad. Hogyha ehhez az állapothoz a zsigeri zsenialitás is társul, egészen érdekes csodabogarak tehetik tiszteletüket. A különcséggel azonban gyakran együtt jár a kirekesztettség is. És akit mindenki utál, és megvet...

...lehet az, aki végül megmenti a világot.

imitation.jpg

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) kiemelkedő matematikus, valamint elsőosztályú rejtvényfejtő. 1951-et írunk, amikor betörnek a férfihoz, és az eset meglehetősen különös körülményeire való tekintettel a rendőrség szaglászni kezd a férfi után. Több, mint egy évtizeddel korábban Turing-et megválasztják a náci kódológép, az Enigma kódrendszerét feltörni igyekvő csapat vezetőjévé. Alan jól tudja, hogy amennyiben sikerrel járnak, a szövetségesek sokkal hamarabb, sokkal könnyebben, és sokkal több életet megmentve nyerhetik meg a II. világháborút. De milyen szerepe van a történetben Joan Clarke-nak (Keira Knightley), és a főhős gyerekkori jó barátjának, Christophernek, akiről Turing saját kódfejtő gépét nevezi el?

Graham Moore forgatókönyve jól, ám nem tökéletesen mutatja be az egészen hihetetlennek tűnő igaz történetet, amelynek valós ténye egyfajta felemelő, erőteljes alaphangulattal ruházza fel a filmet. A cselekményvezetés kissé vontatottnak nevezhető, továbbá az is elmondható, hogy a játékidő némiképp túl van nyújtva. Ez utóbbi annak ellenére igaz, hogy a mű amúgy nem mondható nagyon hosszúnak, alig két órát ölel fel. Az energiák azonban helyükön vannak, egymást váltják az erőteljes párbeszédes jelenetek, miközben a szkript remek érzékkel navigálja a főhőst a sztori sodrásában. Alan Turing karaktere fokozatosan bontakozik ki a Kódjátszmában. Ahogy telnek a játékidő percei, úgy ismerjük meg a karakter mélységeit, a figura különböző rétegeit és titkait. A sztorivezetés gyakorta enyhíti a fajsúlyos háborús drámát jól időzített poénokkal, a cselekmény végső kikerekítése azonban végül tragikus felhang hatásával enged utunkra bennünket a produkció megtekintése után.

imitation2.jpg

Morten Tyldum rendező munkája a forgatókönyv minőségéhez hasonlatos. Jó, de nem tökéletes. A direktor produktuma néhol kissé lapos, bár tény, hogy szép számmal akadnak ügyes meglátások is az úriember részéről. A karmester jelenetkoreográfiái többnyire igazán erőteljesek, a színészvezetés pedig nyugodt szívvel nevezhető elsőosztályúnak. Látvány terén hagy kívánnivalót maga után a produkció. Ha nem volt elég rá a költségvetés, hogy minőségi CGI-jal örvendeztessenek meg bennünket a készítők, akkor minek erőltették ezt a műanyaghatású ízlésficamot? Ezt ellensúlyozandó nagy dicséret illeti Alexandre Desplat filmzenéjét, ami egészen zseniális, kreatív, hangulatos dallamokból tevődik össze.

Már-már pofátlanság, hogy Benedict Cumberbatch ennyire jó színész. De komolyan, hogy a fenébe csinálja? Nem is kérdés, hogy született tehetség a csávó. Elképesztő hitelességgel kelti életre Turing karakterét, a végén pedig gyakorlatilag egymagában generál nagyszerű katarzist. Keira Knightley is jó, bár az Oscar-jelölést eléggé túlzásnak érzem.

A Kódjátszmát mindenképpen látni kell. Nem kiemelkedő életrajzi film, ám bővelkedik hatásos elemekben, amelyek között természetesen a főszereplő letaglózó játéka a legfontosabb megemlítendő tényező. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr27112833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.28. 13:36:18

A te írásod is megerősített abban, hogy erre a filmre be kell fizetnem! :D
süti beállítások módosítása