Movie Tank

Sherlock - 3. évad

2015. január 25. - Sparrow

Kettő nagyszerű évad után természetesen nagy érdeklődéssel vártam az eddigi utolsó szezont (a negyedik felvonás sajnos csak 2016-ra várható). Kíváncsiságomat csak fokozta, hogy számos negatív, csalódásról beszámoló véleményt olvastam a harmadik évadról.

Örömmel jelenthetem, hogy nem tudom osztani a negatív álláspontokat! (Az írás a második évad végére nézve spoileres!)

sherlock3.jpg

The Empty Hearse

Sherlock visszatér halottaiból, hiszen bátyja, Mycroft szükségét látja a zseniális nyomozó ismételt hadrendbe állításának, mondván, veszélyes terrorszervezet rejtőzik és készülődik London szívében. Hősünk megérkezik, megborotválkozik, és még a haját is lenyírják, majd jön az igazi próbatétel. Valahogy meg kell értetnie a nősülni készülő John Watsonnal, hogy miért ment el két éve legjobb barátja gyászolására. Nem nagy horderejű, azonban igazán szórakoztató epizódról van szó. Felvonulnak a különböző teóriák. Vajon hogy élte túl Sherlock a zuhanást? A végkövetkeztetés nagyon elmés az alkotók részéről, bár valljuk be, kissé bosszantó is. A visszatérő detektív mintha lazább lenne az önkéntes száműzetés után. Ez az epizód szokatlan mértékben vicces a korábbiakhoz képest. Miközben John és Sherlock megkísérelnek kibékülni, és beindul a rejtélyes terrorszervezet utáni nyomozás, ami meglehetősen nagyszabású, a kockázatokat nem szégyenlő fináléban csúcsosodik ki, megismerhetjük John leendő feleségét, Mary-t, aki igazán szimpatikus karakter.

 

sherlock3-2.jpg

The Sign of Three

Elérkezik az esküvő napja, John és Mary egybekelnek. Ezzel együtt Sherlock pályafutásának eddigi legnehezebb kihívása is tiszteletét teszi, ugyanis hősünkre vár a feladat, hogy násznagyként helytálljon, ami ugye azzal jár, hogy beszédet is kel tartania a vendégsereg előtt. És az epizód nagy részét ez is teszi ki. Unalmasnak hangzik, pedig nem az. Sherlock fordulatosan, és érzelmesen megírt beszéde flashbackekkel tarkítva elevenedik meg, miközben számos humoros momentum is érkezik (mondom, hogy egyre viccesebb ez a sorozat). A cselekmény rendkívül elmésen van megszerkesztve, az apró részletek végül meglehetősen ügyesen tálalt egésszé állnak össze. Az izgalmas krimiszál mellett fontos adalékanyag, hogy Sherlock egy tőle rendkívül idegen szerepben parádézik, és valósággal lenyűgöző, ahogy a főhős felhasználja nyomozó-szociopata énjének vonásait a násznagyi szerep emlékezetes kivitelezésének érdekében. Mindeközben természetesen John és Sherlock baráti kapcsolata is fontos teret nyer magának, és tiszteletét teszi a doktor egyik katonatársa is, akinek már első megjelenése is sugallja, hogy fontos szerepe lesz a történetben.

 

sherlock3-3.png

His Last Vow

Az alkotók szokásukhoz híven ezúttal is a végére hagyták az évad legjobb epizódját, amiről ezúttal elmondható, hogy az eddigi kilenc rész közül is kiemelkedik, mint legszínvonalasabb darab. Sherlock és John új ellenfele az újságszerkesztő Charles Magnussen, aki hatalmas mennyiségű információjának birtokában bárkit képes megzsarolni, így akármit el tud érni, amit csak szeretne. A sodró lendületű, hangulatos, és nagyon fordulatos cselekményt nagyszerű rendezés tálalja. A Sherlock elméjében tett hosszú és változatos kirándulás az epizód csúcspontja. Magnussen nagyszerű, és igencsak félelmetes főgonosz, hiszen képes bárkit ártalmatlanná tenni, és nem erőszakkal, hanem puszta információk felhasználásával. Kifejezetten erőteljes drámai hullámokat is hoz a zárórész atmoszférája, amely így igazán színessé és összetetté válik. A konfliktus elvarrása egyszerre nagyon meglepő és kegyetlenül badass, ugyanakkor eléggé ijesztő is. Az évadvégi cliffhanger pedig nem marad el most sem, bár azért valljuk be, hogy kicsit kézenfekvő volt ez a lépés...

 

Benedict Cumberbatch továbbra is nagyon jó a főszerepben. De hát miért is ne lenne az? Nagyon fekszik neki ez a figura, kiváló színész. Martin Freeman ebben az évadban a legemlékezetesebb, leginkább azért, mert a korábbiaktól eltérő módon itt nem annyira a komikus, inkább a drámai oldalról mutatja be karakterét. Érdekes párhuzam, hogy a cselekmény ezúttal a legviccesebb az eddigiek közül. A Mary szerepében feltűnő Amanda Abbington nagyon jól alakít, és a Magnussen figuráját életre keltő Lars Mikkelsen is igencsak hiteles.

Nagyszerű ez az évad is, bár a másodiktól azért elmarad, mivel az első két epizódnak meglehetősen kicsi a hordereje. De így is 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr257091335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása