Movie Tank

Sherlock - 2. évad

2015. január 19. - Sparrow

Ismét felcsendült a nagyszerű főcímzene, belevágtam a Sherlock második szezonjába. Lássuk, vajon a készítőknek sikerült-e megütniük, vagy akár túlszárnyalniuk az első felvonás meglehetősen magas mércéjét!

scandal.jpg

A Scandal in Belgravia

A szellemes bevezetőben a modernizált történet egyik legfontosabb vonását parádéztatják az alkotók. John Watson blogja ugyanis vírusként terjed az angolok között, egyre többen keresik fel a furcsa párost különböző, kinyomozásra váró problémáikkal. Sherlock persze a legtöbbjüket elhajtja, mondván, hogy ügyeik unalmasak. Végül az ország vezetői adnak feladatot hőseinknek, amelyben központi szerepet játszik egy bizonyos Irene Adler, aki a szexiparban dolgozik, és olyan anyagok birtokában van, amelyek bizony sokak számára kompromittálóak lehetnek. A készítők ezúttal a korábbi epizódokétól eltérő narratívában mesélnek, nem a nyomozás tárgyát teszik meg fő mozgatórugóvá, hanem az ügyben szerepet játszó karaktereket. Irene Adler figurája erőteljesen rányomja pozitív hatású bélyegét az összképre. A kialakuló, meglehetősen komplex epizód egészen egyedi élményt tartogat a nézők számára. Minden apró részletnek jelentősége van, a forgatókönyv semmiről nem feledkezik meg. Rendkívül jó humorérzéke van ennek a résznek, sokat lehet nevetni a különböző helyzetkoreográfiákon. Sherlock képességeit őrületesen ügyes megoldásokkal érzékeltetik a készítők, tökéletesen sikerül bemutatniuk, hogy milyen gyorsan jár a főhős agya. Nem lehet ésszerű választ találni arra, miért nagyszerű érzés a nézőnek, hogy tiszta hülyének érzi magát Sherlock mellett, de akkor is ez a helyzet.

 

sherlock.png

 The Hounds of Baskerville

A humoros évadnyitó epizód után meglehetősen éles kanyart hajt végre a sorozat, a szezon második része ugyanis eléggé komor thrillerfelütéssel bír. Jót tesz a környezetváltozás, a készítők kiviszik a cselekményt London sürgés-forgásából, és a borús, vidéki Baskerville-be helyezik azt. A klasszikus stílusú nyomozósztori során Sherlock és Watson egy rejtélyes turistacsalogató rémség, a sátáni véreb, pontosan a mögötte rejtőző valóság után nyomoznak. Merthogy nyilvánvaló, a valóság minden bizonnyal nem fedi a démoni lény létezésének tényét. Egy idő után azonban egyre sötétebbé válnak a körülmények, és mégis úgy tűnik, hogy a sátán kutyája valóságos. Ez az epizód nem csak egyedi hangulati világa okán ragadja meg a nézőt, hanem azért is, mert ezúttal Sherlock személyiségének eddig ismeretlen vonásait ismerhetjük meg. Olyan tulajdonságokat és állapotokat, amelyek létezésével még ő maga sem volt tisztában. A főhős ugyanis fél és kételkedik. Ettől igazán emberközelivé válik, de persze továbbra is megmarad zseniális csodabogárnak. Még mindig másodpercek alatt mutat be komplett személyiség- és esettanulmányokat azáltal, hogy megfigyel minden apró részletet, és még mindig lehetetlen, hogy bármi is elkerülje a figyelmét. Sherlock Holmes előbb-utóbb rájön a titok nyitjára, ám addig is elszórakoztat bennünket a rejtélyektől gazdag, izgalmas történetvezetés, ami nagyszerű áramlással zakatoló fináléban csúcsosodik ki.

 

sherlock23.jpg

The Reichenbach Fall

Az első évad nyomdokait követve ezúttal is a zárórész a szezon legizmosabb darabja. A meglehetősen figyelemébresztő nyitójelenet után visszaugrunk az időben három hónapot. Sherlock hírnévre tesz szert, rendszeres médiajelenséggé válik. Moriarty visszatér, hogy eszelős tervét kidolgozva összecsapjon a főhőssel. A forgatókönyv fantasztikus, a pörgős sodrású cselekményvezetés során kibontakozó, nagyszabású játszma a játékidő minden percében tökéletesen leköti a néző figyelmét. A bírósági drámával kezdődő, majd gyerekrablással folytatódó történet végül képernyőt rengető összecsapásba torkollik. A félelmetes konfliktus dinamikus, részletgazdag kidolgozása ezúttal is intelligens, és átgondolt. Sherlocknak ezúttal egy minden korábbinál durvább ügyben kell helytállnia, Moriarty pedig a tökéletes ellenfél szerepében tündököl, miközben leheletnyi szünetet sem adó tempóban száguldunk a nagyszerűen feszült finálé felé. Az évadzáró jelenetek kiszámíthatóságuk ellenére is igazán hatásosak.

 

Benedict Cumberbatch továbbra is elsőosztályú hitelességgel és hatásossággal prezentálja a főhős karakterét. Martin Freeman messze elmarad tőle, de még mindig tartja alakítása korrekt színvonalát. A harmadik részben különösen emlékezetes a színész. A Moriartyt életre keltő Andrew Scott egészen hátborzongatóan jó, és az Irene Adler szerepében feltűnő Lara Pulver is szépen helytáll.

Nemcsak hogy megütni sikerült a mércét, de a túlszárnyalás is összejött. A második évad még jobban sikerült, mint az első. Abszolút tökéletes, maradéktalanul szórakoztató összkép. 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr807081601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.01.19. 12:39:03

Legjobb évad, szinte tökéletes.

Kolléga 2015.01.20. 14:42:16

Az a második évad '12-ben volt. Azóta már magyar tévéken is lement kb. 4-szer.
Ennél rosszabb hír, hogy azóta volt egy harmadik évad is, ami közel sem lett olyan jó.
Még rosszabb, hogy a negyedikre decemberig kell várni, ha egyáltalán.

Freeman már előtte is ismert és sokat foglalkoztatott színész volt, de azóta már mindketten szupersztárok lettek és így elég nehéz egyeztetni. Szerencsére mindkét színésznek szívügye a sorozat.

Ha Andrew Scott tetszett (szerintem jogosan), akkor örömhír, hogy visszatér a 4. szezonban.
süti beállítások módosítása