Movie Tank

Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (2005)

2014. december 06. - Sparrow

A Baljós árnyak olyan volt, mintha George Lucas kizárólag az általános iskolás közönség számára készítette volna, A klónok támadása remek alapötlete pedig elcsúszott a rémesen gyenge körítés sikamlós talaján. Az annak idején csodát alkotó író-rendezőnek valami nagyot kellett mutatnia harmadik nekifutásra, hogy ne essen ki végleg a rajongók kegyéből. A Sith-ek bosszúja számára jó előjel volt, hogy az előzményfilmek közül a kronológia szempontjából ez a sztori áll a legközelebb az eredeti trilógiához, vagyis jogosan várhattunk egy-két tónussal sötétebb hangulati világot, komolyabb hangvételű történetmesélést, és a sötét oldal felkapaszkodásának hatásos bemutatását.

És valóban, ez a film már tényleg jól sikerült!

sw3.jpg

Három éve dúl A Klónok Háborúja. A szakadárok élén, közvetlenül Dooku gróf (Christopher Lee) alatt, a szerves és mechanikus összetevőkből kirántott mutáns, Grievous tábornok áll. Az ellenség elrabolja Palpatine főkancellárt (Ian McDiarmid), akinek kiszabadítására indul két bátor Jedi lovag, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), és vakmerő tanítványa, Anakin Skywalker (Hayden Christensen). A mentőakciót követően Anakint nagyszerű hírrel lepi meg felesége, Padmé (Natalie Portman), aki továbbra is Naboo szenátoraként van jelen a Köztársaság fővárosában. Ám a látszólag pozitív irányba induló cselekményre hamarosan sötét árnyak borulnak, amelyek szépen fokozatosan a pánikba, majd az őrületbe kergetik az ifjú Skywalkert, aki így végül tálcán kínálja magát a Sith nagyúr, Darth Sidious számára. És mielőtt a Jedik észbe kapnának, a Sötét Oldal új életre kel...

Ahogy az előző két részt, úgy ezt a filmet is fiatalabb koromban láttam utoljára, bár azért nem olyan régen, mint a korábbi alkotásokat, hanem valamikor korai gimnazista koromban, amennyiben emlékezetem nem csal. Egy egészen kicsit tartottam az újranézéses csalódástól, de aggodalmam szerencsére alaptalannak bizonyult. Tény, hogy nem nyűgözött le annyira a produkció, mint hajdanán, de azért örömmel nyugtáztam, hogy A Sith-ek bosszúja, bizony, ott van a szeren.

sw3-4.jpg

Nagy élmény megtapasztalni, hogy George Lucas a harmadik körben végre komolyan veszi saját történetét, és egy rendkívül szórakoztató, magával ragadó űroperát rendez, ugyanakkor ezúttal már nem feledkezik meg az eredeti trilógia maróan sötét atmoszférájáról sem, és valóban, a hangulati töltetett alapos erőkifejtéssel taszítja a Sötét Oldal árnyai közé. Nagyszerűen van bemutatva a folyamat, amelynek keretein belül Anakin szép fokozatosan elveszíti a józan eszét, és vakon sétál Sidious karjaiba, hogy végül teljesen elnyelje a sötétség, és a név, ami a későbbiekben egy egész Galaxis sorsát fogja definiálni: Darth Vader. Egészen euforikus hatással van a nézőre a mozzanat, amelyben a film során először illetik a főszereplőt ezzel a névvel, és már érezzük is, hogy bizony, ez az alkotás már színvonalban is közelebb van az eredeti Star Wars-hoz, mint a korábbi kettő előzményfilmhez. A hangulat a játékidő vége felé haladva egyre sötétebb, a 66-os parancs kiadásával valami megtörik, a fény hatalma megcsappan, és eme nagy fordulópont után új játék kezdődik. Megszületik az I. Galaktikus Birodalom és mi végre igazi, hamisítatlan Star Wars kalandot látunk. Nem a Baljós árnyakat érezzük ki az Erőből, hanem a Csillagok háborúját, a generációkon átívelő, megrendíthetetlen, brutálisan nagy sikert, aminél semmi nem volt nagyobb hatással a popkultúrára. Természetesen A Sith-ek bosszúja nem érhet fel az eredeti filmekhez, de jó látni, hogy Lucas ebben az alkotásában végre újra megtalálta azt a hangját, amire a nézők már 1999-ben számítottak. Anakin és Padmé szerelmi szála még mindig szirupos, de ezúttal már tényleg csak helyenként, és nagy örömünkre a nagymértékű ostobaságok is elmaradnak.

sw3-2.jpg

Látvány terén a korábbi két filmmel sem voltak komolyabb gondok, ám amit A Sith-ek bosszúja produkál, az nem más, mint maga a vizuális orgia. Kezdjük azzal, hogy A klónok támadása után kifejezetten derűs élmény ilyen sok látványos fénykardcsatát nézni. Már a filmet nyitó nagyszerű űrcsata után láthatunk párbajt, ugyanis hőseink Dooku gróffal csapnak össze. A későbbiekben Obi-Wan megvív Grievous-szal, Yoda mester pedig Darth Sidious-szal. És természetesen nem feledkezhetünk meg Obi-Wan és Anakin bődületes összecsapásáról, ami elképesztően erőteljes finálét prezentál a számunkra. A helyszínrajzok is csodálatosak. A Mustafar lávabolygó kiváló környezetet biztosít mester és egykori tanítványa összecsapásának, a wookiee-k bolygója, a Kashyyyk gyönyörűen mutat, és a Grievous búvóhelyéül szolgáló planéta általunk látható része is szépen kidolgozott látványtervezői munka eredménye. A csodás helyszíneket nagyszerű akciójelenetekkel töltik fel az alkotók, elég csak Obi-Wan és Grievous üldözéssel tarkított csatájára, vagy a wookiee-k harcára gondolni. A különböző CGI-lények nagyszerűen mutatnak. Grievous tábornok kidolgozása elképesztően kreatív, és Kenobi sárkánya is odavág. A látványorgiához ismételten John Williams szolgáltat kifogásolhatatlan zenei aláfestéseket.

Hayden Christensen sokkal jobban helytáll ezúttal, mint A klónok támadásában. Már nem irritáló, sokkal nagyobb mértékben komolyan vehető teljesítményt produkál a fiatal színész. Ewan McGregor természetesen nagyon jó, Ian McDiarmid viszont egyenesen zseniális. A színész hátborzongató hitelességgel kelti életre a Sith nagyurat.

A Sith-ek bosszúja magasan az előzménytrilógia legjobb része, sőt, tulajdonképpen az egyetlen jó része. Kettő közepes alkotás után George Lucas végre odavágott a rajongóknak! Erőteljes 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr246961509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idősebb Lencsés István 2014.12.07. 00:56:13

nyolc per tizet adni erre a szemétre azért kell hozzá gyomor.

ugyanolyan idétlen nulla mint az első kettő.

Darw 2014.12.07. 02:09:49

Nekem tetszett. Egyfelől tényleg messze felülmúlta az előző 2 részt (megjegyzem persze nem volt nehéz), másfelől egy pörgős, jól összerakott akciódús film lett. Anakin + Padme és Anakin pálfordulása azért tényleg erőltetett volt egy picit. A hangulat a végén viszont kárpótol. Szerintem a 8/10 korrekt.

Vincenzo90 2014.12.07. 06:13:29

Szerintem meg a második jobb, mint ez. A baljós árnyak el van szúrva Dzsár "Idióta bohóc" Dzsárral, ez meg egy erőltetetten gyors, kapkodó átkötés a régi és az új filmek közt. Nem rossz, de nem is jó, vagy 8/10. Egyébként nem gagyibbak az új SW részek a régieknél, csak nem hoztak semmi újat. A régi annyira különleges volt, hogy minden hibát elnéztünk neki. Ennyi a titok. Ettől zseniális ez az egész, és ezért imádjuk. Egy telibe eltalált alternatív világ.

larry 2014.12.07. 10:34:24

Tökéletes leírása annak, hogy milyennek kéne lennie. De nem lett olyan.

Idősebb Lencsés István 2014.12.07. 11:01:27

@Vincenzo90: "minden hibát elnéztünk neki"

Nem. Annyi a különbség a kettő között, hogy amíg a régieket dzsordzs másokkal csinálta és megvolt határolva hogy mit tehet meg, addig itt egyedül volt és elszabadult a pokol. Még hogy a harmadikra valaki 8 pontot ad tízből nagy nehezen megértem, de hogy valaki szerint a második rész még jobb is...

turbólyuk 2014.12.07. 12:53:40

Az ilyen vitákban persze mindig vélemények vannak és nem tények.
Az azonban, hogy én 12 évesen láthattam a Birodalom visszavágot (valahogy úgy alakult, hogy később láttam az trilógia első részét) moziban és gyerekként éltem át, míg az előzmény részek már akkor jöttek, amikor felnőtt fejjel néztem. Ez nem elhanyagolható szempont. Ezt is figyelembe véve azért megmosolygom, aki azt állítja, hogy pl. a Jedi visszatér annyival jobb lenne, mint az előzmény részek.
És nemcsak az Evokok miatt.
Valaki írta korábban: ami az 1970-es években világot változtató újdonság volt, már nem az. Ennek ellenére beültem minden új részre moziba is, és újra éltem kicsit a gyerekkorom. Nagyon élveztem mindegyiket. Nem sírnék Jar-Jar izéke nélküli első résztől, az biztos, meg lehetett volna jobb is.
A Sithek bosszúja egészen jó lett, egyetértek.

tisztapista 2014.12.07. 22:33:54

Valaki mondja meg mért jó az ember, valaki mondja meg miért nem
Valaki mondja meg mér lesz gonosszá, valaki mondja meg miért nem

Lukász Gyuri bácsi megmondta. Mi pedig elhittük.
süti beállítások módosítása