Movie Tank

Star Wars I. rész: Baljós árnyak (1999)

2014. november 29. - Sparrow

Kijött a Star Wars VII: Az ébredő erő első előzetese. Igazi hangulatbomba, ami pont annyit árul el, hogy semmit, de mégis megkezdi az alapozást több, mint egy évvel a premier előtt. Teljesen bezsongtam. Amúgy is nagyon újrázni akartam már mind a hat jelenleg létező filmet, de miután megnéztem a trailert, a projekt nem tűrt halasztást. Életem egyik legelső filmélménye volt az eredeti, 1977-es alkotás, amit akkor láttam először, amikor a betűket még hírből sem ismertem. A birodalom visszavág és a Jedi visszatér következtek, és mint oly sokan előttem, úgy kisfiúként én is rabja lettem George Lucas csodájának. A láncok azóta sem engedtek, és a sok pocskondiázó vélemény ellenére én az előzménytrilógia első részét, a Baljós árnyakat is nagyszerű élményként őriztem az emlékezetemben. Mivel kisebb gyerekként láttam utoljára az alkotást, nagyon ideje volt újrázni a művet.

És a pofám leszakad, de ilyen mértékű újranézéses csalódást én még soha ezelőtt nem éltem meg...

phantom.jpg

A Kereskedelmi Szövetség hajói blokád alá vonták a békés Naboo bolygót. A Köztársaság Szenátusának főkancellára (Terence Stamp) követeket küld a tárgyalások érdekében, méghozzá kettő Jedi lovagot. Egy mestert Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) személyében, és az ő tanítványát, Obi-Wan Kenobi-t (Ewan McGregor). A Szövetség hajójának fedélzetén hőseink életére törnek, akik így menekülni kényszerülnek, amihez jól jön a nagypofájú gungan, Jar Jar Binks segítsége. Miután megszöktetik a királynőt, és annak néhány emberét, a Tatuin nevet viselő sivatagos bolygóra menekülnek, ahol a banditák irányítanak, és a becsületes emberek általában rabszolgasorban sínylődnek. Így van ezzel a fiatal barkácsmester, Anakin Skywalker (Jake Lloyd) is, aki történetesen ért a fogatversenyzéshez is, így Qui-Gonék segítségére lehet. Ezzel egy időben azonban a sötét oldal is gyűjti erőit, kiderül ugyanis, hogy a Kereskedelmi Szövetség mögött a rejtélyes sith nagyúr áll, aki harcba küldi ijesztő küllemű tanítványát, Darth Maul-t (Ray Park).

Hihetetlen, hogy 20 esztendősként nézve mennyivel másképp csapódott le az élmény, mint a tucatnyi, gyerekfejjel való megtekintés során. Rájöttem, hogy a Baljós árnyak nem jó film. Nem is rossz, megmarad korrekt módon erőteljes közepesnek, de attól a képtől, amit a fejemben dédelgettem ezidáig, mérföldekre tanyázik. Igazság szerint az alkotás egyetlen főeleme nem stimmel, azzal viszont nagyon nagy problémák vannak. Történetesen a forgatókönyvről van szó, ami valósággal tragikus, egyszerűen felfoghatatlan, hogy mennyire pocsék. A cselekményvezetés túlontúl egyszerű, túlságosan lineáris, a főkonfliktus nem több annál a szintnél, amit egy B-akciófilm szokott produkálni. Ráadásul a kezdeti izgalmak után leül a sztori, és a fogatversenyzést leszámítva a fináléig nem látunk semmi igazán érdekeset. A sztorit feltöltő történetelemek végtelenül gyermetegek, az összkép pedig így olyan hatást kelt, mintha Lucas kizárólag a 14 év alatti srácokat tűzte volna ki célközönségéül. A forgatókönyv ehhez híven gyakorta mutat be rendkívül ostoba húzásokat. Most komolyan, Anakin meghív magukhoz vadidegeneket a bűnözők bolygóján?! Aztán a muter beleegyezésével az életét kockáztatja értük?! És a gungan-ek Natalie Portman ártatlan bárányos tekintetétől máris megenyhülnek?! Ne már!! És akkor a mérhetetlenül ízléstelen Jézus-párhuzamról, meg a midikloriános agymenésről már ne is beszéljünk. Aztán a poénok... Kezdjük azzal, hogy a Star Wars univerzuma nem a vígjátékra épül, ám ebben a filmben Lucasnak mégis minden második jelenetben poénkodnia kellett. De minek? Semmi értelme nincsen. Ráadásul a humor fő zászlóvivője Jar Jar Binks, akit én esküszöm, jófej figuraként tartottam számon eddig, de most be kell ismernem, hogy igaza van a közvéleménynek, ez a szerencsétlen egyszerűen botrányos módon bosszantó, és egy-két apró kivételtől eltekintve kicsit sem vicces. Nem értem, hogy a klasszikus Star Wars-t is megálmodó George Lucas hogy gondolta, hogy ez a tahó pöcsfej-humor jól fog működni a Csillagok háborúja kontextusában. Abban a néhány rövid képsorban, amíg jelen van C-3PO, megcsillan az igazi Star Wars-humor, az a visszafogott, intelligens, elmélkedős poénkodás, ami jól működött az eredeti trilógiában is, de ez a vonulat tényleg csak a film rövid szakaszában teszi tiszteletét, a maradék időben ott van nekünk Jar Jar...

phantom4.jpg

Szóval rendesen felhúztam magam a forgatókönyvön, ami gyerekként valamiért ezerszer jobbnak tűnt. Ugyanakkor van, amin nem fogott az életkorom változásának hatása, és ez természetesen a látványvilág, ami még mindig csodálatos. A CGI remekül működik a filmben, a számítógéppel életre keltett karakterek nagyon jól néznek ki, megtervezésük igazán kreatív. Jar Jar is mutatós, amíg meg nem szólal. A harci droidok is jól néznek ki, bár ők is inkább humorfaktorként vannak jelen, így nem túl érdekesek a komolyabb sztorira vágyó nézők számára. A Halál Droidok viszont ütősek, és kifejezetten ijesztőek. A különböző járművek, űrhajók, és fogatok megtervezése is igazán változatos, és nagyon kreatív, továbbá a helyszínrajzok is magas színvonalat képviselnek, a különböző bolygók környezeti képei és építményei érezhetően ötletes tárházból fakadnak. Az akciókoreográfiákra sem lehet komoly panaszunk, még úgy sem, hogy a fogatverseny eléggé egyhangú, hiszen a négy, párhuzamosan zajló szálon futó finálé elképesztő mértékben adagolja az adrenalint. A lézerkardcsata természetesen abszolút kiemelkedik, mert amit Obi-Wan és Qui-Gon párosa lenyom Darth Maul ellen, az tényleg a párbaj-koreográfia magasiskolája. És akkor Darth Maul. A Star Wars-univerzum egyik legistencsászárkirályabb karaktere, aki elsősorban kreatív külsejével, és eszelősen gonosz kisugárzásával hódít. Kivágja a badass-mérőt, ez nem vitás. A jeleneteket természetesen hamisítatlan Star Wars-zene támogatja, a film egyetlen eleme, ami maradéktalanul tökéletes. John Williams ismételten odatette magát, kedvenc track-em a műből természetesen mi más is lenne, ha nem a Duel of the Fates.

phantom3.jpg

Színészi játékok terén nem találunk igazán kimagasló teljesítményt a mű nézése közben, pedig remek aktorokból nincs hiány. Liam Neeson korrekt módon hozza az értelmetlen bölcsességeket szajkózó Jedi mestert. Ewan McGregor nem nyújt túlságosan emlékezetes játékot, pedig ő egyértelműen a gárda legtehetségesebb tagja. Na jó, azért Natalie Portman sem elhanyagolható, de ezúttal ő is megelégedett az erős középszerrel. Jake Lloyd unalmasan átlagos a fiatal Anakin szerepében.  

Gyerekkori szép emlékeket sikerült romba döntenem azzal az átkozott kíváncsiságommal. Na, de most már mindegy, ezt elb*sztam. Az mindenesetre vigasztal, hogy Darth Maul még mindig kegyetlenül király! 6,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr426943225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czigléczky Gábor 2014.11.30. 00:03:40

Csak két megjegyzést tennék, nagyjából egyetértek a leírtakkal.
1) Nem lézerkard, hanem fénykard (lightsaber).
2) Méltatlan kihagyni a színészi játékból a Shakespeare-színházat igazgató Ian McDiarmidot, aki mind a Jedi visszatérben, mind pedig a prequel-trilógiában, köztük a Baljós árnyakban elképesztően jól alakította a politikus Palpatine-t, illetve a zseniális Sith énjét, Darth Sidioust is. Számomra Ő a prequel-trilógia legpozitívabb élménye.

RCH 2014.11.30. 01:23:12

Nekem az akkor is fényszablya.
A kard a sword, a szablya a sabre. :P

A nép fia 2014.11.30. 08:14:41

Minősíthetetlen, hogy tényleg ezzel kezdődik a Star Wars. Egyszer megírtam a magam előzményét, százszor kenterbe veri ezt a bénaságot.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.11.30. 08:19:15

Ray Park érdeme a Darth Maul elleni párbaj magas színvonala. Hihetetlenül jó mozog, a valóságban pillanatok alatt leverné a 'jediket'. A G.I. Joe sötét nindzsájaként is félelmetes, egyértelműen ő a legerősebb ott is a szereplők között.
A film meg tényleg 14 év alattiakat célozza, sikerrel. Sajnos még a sztárszereplők sem tudtak javítani rajta. :(
A látványvilág fantasztikus,meg is van a róla készült könyv, hihetetlen szép rajzokkal. A fegyverekről, úrhajókról szóló könyv sajnos hiányzik, pedig nagyon izgalmas.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.11.30. 08:22:37

@A nép fia: Meg van valahol a neten?
Mert jobb előzményt én is tudnék írni hozzá, sőt gondoltam már 'apokrif' könyv írásra, ahol nem jedi , hanem egy rivális jedi szervezet szemszögéből lehet látni a cselekményt.

A nép fia 2014.11.30. 10:04:40

@Madnezz: Sajnos nincs, de előhalászom egy régi CD-ről, mert most megint kedvem lett volna hozzá. :-)

A sztori szerint a jedik egy megtűrt, lecsúszott, szebb napokat látott vallási-katonai szervezet, akik kvázi zsoldosként dolgoznak és állami (mármint Galaktikus köztársasági) megbízásokat hajtanak végre olyan helyeken, ami nem igazán tartozik a közvéleményre. Egy ilyen megbízatás szerint a félreeső Tatooine-on rabszolga-telepet számolnak fel valahol, s melléjük keveredik egy ott élő, utcagyerekként tengődő srác, akinek még ekkor neve sincs. A 10-12 év körüli gyerek gyakran megkeseríti a rabszolgatartók életét kis gerilla-akcióival, csínytevéseivel, de leginkább a mindennapi túlélése miatt. Ekkor fut össze Obi-Van és Qui-Gon Jinn párosával. A végén fel is számolják azt a kisebb rabszolga-telepet és magukkal viszik a srácot, aki először ül űrhajón, így kapja a "skywalker", vagyis égjáró nevet.

Kiderül, hogy a rabszolgákat egy Sith szövetség tartja, szervezetük bolygórendszerekre kiterjed a Peremvidéken túl is, hogy a sanyarú sorsúakból egy félelmet nem ismerő sereget állítson fel, illetve kiszűrjék azokat, akikben meg lehet az Erő, és felnevelik tanítványként. A Sith-ek vezetője, Sidius nagyúr már ekkor komolyan terjeszkedne és átvenné a Galaktikus Köztársaság vezetését.

Pont a jedi-sith ellentét és az Erő mindenhatósága miatt tiltott "vallás" ez az egész lovagosdi, mert az átlag emberek és a galaxis többi faja túlságosan fél ettől a magasabb rendű hatalomtól (mint pl. a mutánsok az X-MEN-ben).

Nincs béna 15 éves királynő, nincs vérgyagyi Ben Hur-koppintás meg rém gyenge parlamenti ülésszak, vállalhatatlanul ostoba gungan-ek. Ehelyett vannak mocskos kocsmák és sikátorok, lepukkant templomok félreeső bolygókon, megkeseredett harcosok és lepukkant járművek. Mert szerintem ez a Star Wars egyik lényege. De pláne nincs biológiailag megmagyarázott Erő, mert annál bénább jelenet, amiben Shmi ezt elmondja Qui-Gonnak, szerintem nincs a filmtörténelemben!!!!

Ez lenne az Episode 1 története dióhéjban. Anakin már jedi növendék, amikor találkozik a szerelmével, de ez már a 2. részben csak.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.11.30. 11:12:30

@A nép fia: Ez tök jó! :)
Nálam az alap az lenne, hogy a jedik túlságosan együttműködnek a hatalommal, miközben egyre inkább részesei lesznek és nem tudják a feladataikat rendesen ellátni. Akik ezt ellenzik, azokat a jediket száműzik. Ez lenne az alapkonfliktus. Nálam a jediket tisztelnék, de az átlagember nem sokat tudna róluk, nem kérkednének az erővel. Alapvetően négy kaszt létezik: jedi, kereskedő, földműves, bűnöző. Persze vannak keveredések. Erre bármilyen sztorit rá lehet húzni. Be lehet mutatni izgalmasan, hogy a különböző kasztok tagjai erre hogyan reagálnak. Mert a Lucas féle világ problémája az volt, hogy túlságosan szép volt. Ugyan ki 'lázadt' volna ellene? A Kereskedelmi Szövetségnek sem volt indoka a blokádra... Senki nem támogatott volna egy diktátort, ahogyan a gazdag országokban sem támogatnának, ellentétben a szegényebb helyekkel.

A nép fia 2014.11.30. 11:31:48

@Madnezz: Ne szerepjátékban gondolkozz! :-D

Egyébként kb. 1 hónapja vettem meg a Star Wars 9 lemezes BluRay gyűjteményt, s elkezdtem újrázni. Fogtam a fejem, hogy mégis mit szerettem én ezen az Ep1-en?! 13 éves voltam a premierkor, akkor még azt hittem, ez milyen faja. Az elmúlt 15 évben kb. 3x láttam újra, s mindig lejjebb rombolta az élményt. Hiába volt felújítva, újraeffektelve pár helyen tényleg szép a látvány, bár a 15 éves CGI azért már megkopott, sajnos a történet továbbra is vállalhatatlan. Nem hiszem el, hogy innen indult az SW.

Thoras 2014.11.30. 11:31:49

Hát, én Darth Mault is a film gyenge pontjaihoz sorolom. Tényleg nagyon badass a kinézete (nem véletlen rá volt építve a hype a film előtt), de mint karakter egy nulla. Nem csinál semmit, csak keményen néz, majd a végén meghal. Nem tudunk meg róla semmit, még azt sem, hogy milyen gonosz, mert SEMMIT nem csinál, nem beszél, egyszerű biodíszlet. Annak viszont nagyon kemény :)
Maga a film hatalmas csalódás volt annak idején (sajnos én már felnőttem addigra), sokáig meg se néztem újra. Jóval később, már tv-n láttam megint, de ugyanolyan gyenge volt, mint elsőre. Nagy kár érte, de sajnos a két folytatása se lett sokkal jobb, de azok legalább megütik az elfogadható szintet.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.11.30. 12:06:57

@A nép fia: Hehe! Minden fantasy alapja a szerepjáték, vagy fordítva. :D

A nép fia 2014.11.30. 12:25:58

@Madnezz: Bemásolok egy ízelítőt a sajátomból. A többit majd a stúdióval leegyeztetem, ha meg akarják filmesíteni. ;-)

Star Wars - Episode 1
munkacím: A háborgó Erő

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A megtűrt Jedi Lovagrend olyan küldetéseket hajt végre, amelyeket a Szenátus titokban akar tartani.

Tudomásuk szerint a Sötét Erő szolgái, a Sith-ek egy nagy haderő felállítását tervezik, hogy a Köztársaság ellen vonuljanak. Ehhez a leigázott bolygók rabszolgáit használják fel.

A jedik egyre csak fogyatkoznak, de a Sith Testvériség növekedését nem tudják megtörni. Egyetlen reményük, hogy a felszabadított rabszolgák melléjük állnak, s visszavághatnak a Sötét Oldal szolgáinak...

(helyszín: az űr, kopott űrkomp válik le egy nagy hordozó hajóról és száll le a Tatooine felé; szereplők: Obi és Qui a komp vezetőfülkéjében)

Qui
Az űrkikötővel vedd fel a kapcsolatot és kérj engedélyt.

Obi
Itt a T-1-pont-138-E komphajó Mos Espa toronynak. Rakomány nélküli leszállási engedélyt kérünk.

Torony
A hajójuk átvizsgálása folyamatban, várakozzon. Átvizsgálás kész. Engedély megadva a T-1-pont-138-E hajónak. Landolás a 16-os dokkban. Vége.

Obi
Köszönjük. Vége.

Qui
Ügyes! Készülj, Obi-Wan, hamarosan belépünk a légtérbe. Zavartalan leszállás lesz, tiszta az időjárás.

Obi
Erre gyakoriak a homokviharok. Nézd, innen látszik, hogy ott fut egy végig.

(helyszín: a dokk, az űrkomp landol, Qui és Obi kiszállnak)

Qui
Tanulmányoztad a bolygót, mielőtt elindultunk, igaz?

Obi
Igen, mester. Huszonhét órás napok, gyér lakosság, sok hutt, bűnbarlangok. Kémek és csempészek mindenhol. Szóval, kerüljük a feltűnést. Javasolt elvegyülni a nagyvárosokban.

Qui
Ebben a ruhában amúgy sem tűnnénk ki a szegények közül. Keressünk egy ivót, ott lehet hasznos információkra szert tenni.

(helyszín: Mos Espa utca, hatalmas tömeg, többnyire szegénység és meggyötört emberek)

Obi
Erre nem számítottam. Még a Tarkaross-rendszernél is szegényebbek.

Qui
Ne hagyd, hogy az együttérzésed elterelje a figyelmed a feladatunkról.

Obi
Az elesettek megsegítése jedi-ként a kötelességünk.

Qui
De nem a többiek rovására. Nem menthetsz meg mindenkit. Amiért itt vagyunk, az fontosabb, mint az egyén.

(egy sikátorban kirabolnak és agyonvernek valakit)

Obi
Ezt nem tudom megszokni.

(helyszín: betérnek egy kantinba, füstös, fülledt, romhalmaz, senki ügyet sem vet a két idegenre)

Qui
Kérünk egy italt, gyere, Obi-Wan.

Csapos
Urak?

Obi
Abból adjon kettőt!

Csapos
Mi mást még?

Obi
Valami javaslat, hogy hol szórakozhat ma este egy olyan, aki nem ismeri a várost?

Csapos
Nem nagyon van itt mit látni. Szegény környék a mienk.

Qui
Mondjuk akkor úgy, hogy jobban megismerkednénk a helyi szokásokkal, mert sok jót hallottunk. (egy nagyobb összeget tol a csapos kezéhez)

Csapos
Ha csak ezért jöttek ide, akkor a legjobb helyen járnak. Annál az asztalnál lehet tárgyalni.

Asztalnál ülő
Szóval két idegen betér az első kocsmába, hogy szórakozzon? Itt eleven élmények várják a kíváncsiskodó alakokat.

Qui
Azt hallottuk, ez az a város, ahol az eleven élmények vannak. Ki nem hagynánk!

Asztalnál ülő
S hol beszélik ezt?

Qui
A Peremvidék bármely kocsmájában.

Asztalnál ülő
Higgyem is el, hogy ezért utaztak fényéveket? Pletyka itt-ott, maguk meg csak leszállnak ide az ócska hajójukkal?

Obi
Nézze, van pénzünk, és senkire nem tartozik, hogy miért vagyunk itt.

Asztalnál ülő
Hűtse le magát, fiatal úr.

Qui
Hajlandóak vagyunk megfizetni, ha olyat láthatunk, amit máshol nem.

Asztalnál ülő
Rendben van. A várostól északra van egy aréna, könnyű megtalálni. Negyvenegyes kapu, sötétedés után. Ott találnak majd élményeket. A belépő díj azonban elég magas. Ötezer.

Obi
Az nem kevés. Mit kapunk ennyi pénzért?

Asztalnál ülő
Megtudja az úr időben. Szóval, ötezer lesz.

Qui
A felét fizetjük előre.

Asztalnál ülő
Hát jó. (távozni készül)

Qui
Kit keressek?

Asztalnál ülő.
Solo-t. A nevem Aarman Solo. (el)

folyt. köv.

qtyuly 2014.11.30. 12:45:38

Én a napokban a második részt néztem újra és én is nagyot csalódtam. A szerelmi szál Anakin és Padmé között rettentően egyszerű, unalmas és kiszámítható. Bárcsak ragaszkodtak volna a könyvhöz, ott voltak azért normális jelenetek köztük! Lehet, hogy azt is elolvasom megint.. Viszont Jango Fett-et és a Slave I-et imádtam!! Ahogy kergetik Obi-vant az aszteroidamezőben, az valami csodálatos! És pont ugyanúgy megragadott, mint elsőre!

mojoking77 2014.11.30. 14:42:13

Par hete neztem ujra en is mind a hat reszt, viszont kronologiai sorrendben. Ezek alapjan nalam jeleneleg a minosegi sorrend:

6. Baljos arnyak
5. Jedi visszater
4. Klonok tamadasa
3. Az uj remeny
2. Sith-ek bosszuja
1. Birodalom visszavag

Borzasztoan nagy volta minoseg beli (es messze nem csak a harminc ev miatti technikai minoseg beli) visszaugras a harmadik es a negyedik resz kozt. A Jedit meg inkab nem is reszletezem a kurva ewokokkal egyutt.

Persze ez csak az en velemenyem.. :)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.11.30. 17:25:45

Én a mai napig szeretem ezt a filmet, újra is nézem 1-2 évente az összes többivel együtt. Számomra a 2. rész a katasztrófa, bár az már első nézésre se tetszett, de azért az 1-2 évenkénti maratonból azt se hagyom ki.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.11.30. 17:29:37

@A nép fia: '(egy sikátorban kirabolnak és agyonvernek valakit)' ez a kedvenc részem. :)
És mire vettek belépőt?

¿Qué tapas hay? 2014.11.30. 18:20:22

@Túrós: Ja. Minden szablya kard, de nem minden kard szablya. A szablya/sabre ívelt pengéjű, egyélű vágó szálfegyver.

Cirrus 2014.11.30. 18:59:28

@¿Qué tapas hay?: Ahhoz képest a fény"szablya" elég egyenesnek tűnik... Szóval nem értem, miért lightsaber, és nem lightsword

¿Qué tapas hay? 2014.11.30. 19:16:24

@Cirrus: Szerintem az író abszolút nem foglalkozott azzal, hogy milyen egy szablya, csak azzal, hogy angolul a sabre jobban hangzik, mint a sword.

nem jolán 2014.12.01. 11:23:36

Nem hiszem, hogy lenne olyan film, amit ennél jobban várhatnék. Na jó, talán még ha előjönnének valami nagyon furfangos és jól kitalált negyedik Mátrix résszel, az megközelítené, de akkor is, ez minden idők legjobb film sorozata, szóval nagyon ajánlom nekik, hogy valami odab.szós alkotás legyen! :D

Gyingizik 2014.12.01. 15:47:02

@mojoking77: Hát igen. A valóságban a sithek bosszúja a leggyengébb. Ugyanis itt kellene megmagyarázni, miért állt át Anakin a sötét oldalra, mi a motiváció, mennyit vívódik stb. Ehelyett kapunk egy ilyet, hogy
"Sidius: - Anakin állj át a sötét oldalra!
mire Anakin: - Oké!"
Van egy zavaros fél mondatban odaköpött ötlet, hogy így tudja megvédeni Padmét. De kitől? Hát Sidiustól. Akkor miért kell átállni őhozzá?! Nem inkább kibelezni kellene? Röhejes és logikátlan epizód. A film lényege ugyanaz mint egy színdarabé: a drámai konfliktus. Itt ez nincs kibontva, de vázlatosan megrajzolva sem! A CGI-től se vagyok beájulva. Itt még nem tartott ott a technika, hogy ne lehetne látni a fénylő felületekről, hogy CGI. Ezért az első trilógia űrhajói (amik hatalmas makettek voltak) sokkal életszerűbbek, mint az új trilógiában.
Ettől függetlenül a Baljós árnyakat és a Klónok támadását nézhetőnek tartottam, de ezt a 3. részt nem.

Gerberus 2014.12.06. 03:34:22

Ez mindig is gyerekfilm volt, tehát hogy neked bejött gyerekként az teljesen logikus volt, hisz ahogy írtad is a 14 éveseknek szólt a forgatókönyv! Valóban az eredeti trilógia intelligensebb, némi mondanivalóval is rendelkező világát nem sikerült megidézni, de amúgy is ekkor volt "divatja" a színes lufiknak, amik nagy nevekkel adták el a semmiket a mozikban, sajna még manapság is jut belőlük!

Sir Gombóc 2014.12.23. 00:41:41

@A nép fia:

Meg ne haragudj, de ehhez képest a Lucas féle verzió maga a tökéletesség. :-)
Van még mit csiszolni rajta.
süti beállítások módosítása