Movie Tank

TOP10 Rock/Metal Videoklipek

2014. szeptember 07. - Sparrow

Öndefiniálásom első fontos mérföldköve volt a Tankcsapdával való megismerkedésem. A debreceni punk rock banda azóta is a kedvenc zenekarom. Volt úgy egy év, amikor nem is hallgattam mást, csak és kizárólag Tankcsapdát. Aztán szépen fokozatosan megismertem más magyar kemény zenei előadókat is, így a Depressziót, a Pokolgépet, az Alvin és  mókusokat, és így tovább... A gimnázium elején, amikor már tűrhetően tudtam angolul, elkezdtem ismerkedni különböző külföldi bandákkal. Első határon kívüli kedvenceim voltak a Metallica, a Children of Bodom, és a Bullet for My Valentine. Azóta persze még rengeteg más zenekarral kötöttem ismeretséget. Előszeretettel szoktam kedvenc bandáim videoklipjeit nézegetni, és nem ritkán kifejezetten duplázódik az élmény, hiszen sok zenés videó sikerül kiválóra. Öröm nézni, ahogy az adott dal mondanivalója képekben is megvalósul, és ahogy eme képek visszautalnak a nótára.

Alábbi toplistám helyezettjeinek kiválasztásakor, és rangsorolásakor azt vettem figyelembe, hogy a zene és a film mennyire jól működnek együtt, hogy mennyire jól erősíti egymást a két művészet. A mozgókép és a kemény zene.

metal.jpg

10. Ozzy Osbourne - Life Won't Wait

Hatvanas éveire Ozzy úgy nagyjából kijózanodott. A metaltörténelem főistene, a kemény zene legmeghatározóbb alakja Scream című albumán énekli a Life Won't Wait című nótát, amelyben megbánás és nosztalgia keveredik a tökéletesen eltalált melankolikus töltettel. A klip legfontosabb helyszínei egy templom és egy temető, időközben pedig különböző, felzaklató kisugárzással bíró flashbackek is érkeznek. A videó által egyértelművé válik, hogy Ozzy Osbourne ebben a nótában önmagához szól, önmagával néz farkasszemet. Erőteljes filmecske!

9. Children of Bodom - Blooddrunk

Amikor a Stockholm Knockout Live - Chaos Ridden Years című, 2006-os koncertfelvételt nézve az ember azt látja, hogy a frontember, és egyben metalisten Alexi Laiho a számok között egymás után dönti le magába a Heineken felirattal címkézett üvegek tartalmát, hamar tudatosul benne, hogy ennek a csávónak bizony alkoholproblémái vannak. Az utóbbi öt év során három Bodom-koncerten voltam, és Alexi mindegyiken vizet ivott, szóval a nehezén vélhetően túl van. 2008-ban megszületett a zenekar Blooddrunk című nótája, amihez olyan zseniálisan hátborzongató videoklip készült, ami mögött nem kevés elismert horrorfilm szégyenkezve elbújhatna. A részegség egy poros kis település, és démoni lakosainak képében manifesztálódik, miközben a banda a föld alatt rejtőzködve nyomja azt, amit tényleg csak a finnek tudnak igazán tökéletesen csinálni. A melodikus death metalt.

8. Metallica - St. Anger

Egy, a harag témakörét boncolgató nóta videoklipjében mi más képezhetne jobb főhelyszínt, mint egy börtön. A Metallica a San Quentin falai között nyomja a vérbő heavy metalt, aminek a rabok természetesen elképesztően örülnek. Miközben Hetfieldék a húrokat tépik, rövid képsorokban néhány elítélt múltbéli tettei elevenednek meg. Fiatalon, meggondolatlanul meghozott rossz döntések súlya nyomja a vállukat, és a világ egyik legnépszerűbb bandája most kiénekli minden haragjukat.

7. Five Finger Death Punch - Remember Everything

Az esetek nagy részében pusztítóan zúzó banda (amelynek egyik gitárosa a magyar Báthory Zoltán) repertoárjából ehhez a gyönyörű, lassúbb számhoz készült a zenekar eddigi történetének legjobb klipje. A szomorú tartalommal bíró szöveg vizuális leképezése olyan fantasztikusan sikerült, hogy a befogadót a dal teljes hossza alatt rázza a hideg. Egy fájdalommal és csalódással teli életutat látunk megelevenedni, egy történetet, amelynek szenvedő főhőse azoktól kapja a maradandó sérelmeket, akiknek a legjobban kéne őt szeretniük, és támogatniuk. Miközben zajlik a főszál, időről időre betekintést nyerünk abba a földöntúlinak ható, hófehér szobába, amelynek falait fekete rajzok, és fájó emlékek borítják. Mert őt bántották. És minden egyes alkalomra tisztán emlékszik...

6. System Of A Down - Aerials

Elvont hangvételű, nehezen megfejthető üzenettel operáló dalhoz szürreális stílusú videoklip dukál. Az erőteljes, súlyos dalszöveg képi kísérete a nem e világi és a nagyon is e világi határmezsgyéjén egyensúlyoz, miközben a kifejezetten ijesztő, eltorzult arcú, földönkívülinek ható kisgyerek (vagy kisember?) gyakorlatilag egymagában szimbolizál mindent, amitől ez a világ beteg. A dalt nem hallani, a videót pedig nem látni kell. Az Aerials-t érezni kell.

5. Rise Against - Prayer Of The Refugee

A remekül megkoreografált, az energikus tételhez kiválóan alkalmazkodó klipben a kapitalista csődtömeg térdre rogy a punk rock fantasztikus képviselői előtt. A világra, a kisebbségekre, a szegény országokra, a civilizáció menekültjeire vetülő, félelmetes amerikai árnyék érződik a videóból, miközben a zenekar egy mindenféle csábító terméket felvonultató kereskedésben zúz és dühöng, míg végül az egészet úgy, ahogy van, jól szét nem verik. És igen, a záróképekben maradéktalanul átjön a nóta, és a videoklip mondanivalója. Minden szörnyűség, minden borzalom, minden fájdalom. Made in the USA.

4. Rise Against - Hero Of War

Véleményem szerint az egyik, ha nem a legjobb háborúellenes dalról van szó, amelynek videoklipje is magas színvonalat képvisel. A közel-keleti környezetben játszódó háborús képsorok közben fel-feltűnik a sötét szobájában, az éjjellátó szemében fokozatosan megtébolyodó fiatal katona, akit csúnyán hátba szúrtak. Akit átvertek, elárultak. Hogy egy olyan zászlóért harcoljon, ami őt egyáltalán nem tiszteli. És miközben dúl a háború, Tim McIlrath énekes egy szál akusztikus gitárjával egy halottian üres játszótéren ülve dalol. Mert a gyerekek eltűntek. Elmentek a háborúba.

3. Serj Tankian - Empty Walls

Ismét egy háborúellenes téma, a System Of A Down frontembere, Serj Tankian szólókarrierjének egyik, és egyben talán legkiemelkedőbb tétele. A valahol éppen élesben zajló vérontás egy játszóházban manifesztálódik, ahol a kis lurkók megtámadják, lelövik, és meggyilkolják egymást. Játékból. Játékfegyverekkel. Ám amikor a végén megkondul a harang, és megérkezik az amerikai zászlóval letakart koporsó, ami egy újabb, teljesen fölösleges halált rejt magában, a játék véget ér. És elkezdődik a valóság.

2. Three Days Grace - Never Too Late

Már rengetegszer láttam ezt a klipet, de még most is elejétől a végéig ráz a hideg, miközben nézem. Az egyszerre félelmetes, ugyanakkor végtelenül drámai képek elborzasztanak, és magukkal ragadnak. A lenyűgöző zenemű képi kíséretében a csábító halál, és az elengedni nem akaró élet csap össze. Hullanak a tollak, a gigantikus végső csata pedig minden ízében letaglózó.

1. Paradise Lost - Faith Divides Us Death Unites Us

Egyszerű, lényegre törő. Mélyreható, és letaglózó. A sötét pincehelyiség magának, az életútnak tetszik, amelynek fogságában a szenvedő alany, az ártatlan lélek folyamatos fájdalmaknak van kitéve, hiszen a sors újra és újra visszatér, hogy még több hajtincset, még több évet, még több méltóságot vegyen el tőle. Figyeljétek a főszereplő hölgyet! Figyeljétek, mert Gabriela Montaraz Oscar-díjas színésznőket megszégyenítő játékot produkál.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr456677181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2014.09.07. 21:16:41

Én is imádom a kedvenceim klippjeit nézegetni. És még nem is gondoltam rá, hogy milyen jó lenne erről is egy toplistát csinálni:)! Úgyhogy köszi az ötletet.

Az én kedvenc klippjeim most csak így fejből:

Radiohead: Street Spirit, No Suprises, Paranoid Android, Karma Police

Pink Floyd: Another Brick in The Wall Pt. 2, The Trial, Goodbye Blue Sky, High Hopes

Red Hot Chili Peppers: Otherside, Breaking The Girl

Eminem: Stan

2Pac: Brenda's Got a Baby, Ghetto Gospel

Nirvana: Heart-Shaped Box

R.E.M.: Drive, Imitation Of Life, Orange Crush

Depeche Mode: Precious, Enjoy The Silence, Stripped

David Bowie: Ashes To Ashes, Space Oddity

A-ha: Manhattan Skyline, Take On Me

Jean Michel Jarre: Oxygene 8

Serj Tankian: Empty Walls, Lie, Lie, Lie

System of a Down: B.Y.O.B., Aerials

Rammstein: Rosenrot, Links 2, 3, 4

Porcupine Tree: Bonnie the Cat, Time Flies

Storm Corrosion: Drag Ropes

Queen: Innuendo

The Verve: Bittersweet Symphony

Hát, eredetileg 10-et-20-at akartam írni, de nem bírtam leállni... :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.08. 11:53:29

a rise against 2 klippel is a listán van?! nem sok az kicsit?!

@ThePretender: nálad azért több nem rock vagy metál is van ám. ;)

navigations 2014.09.08. 13:35:52

A legnagyobb klip amit valaha néztem Queen - The Show Must Go On
Az első klip amit láttam Queen - Princes Of The Universe

+ amit bármikor akárhányszor meg tudok nézni Queen - Who Wants To Live Forever
Queen - Bohemian Rhapsody
Queen - I Want To Break Free
Queen - Save Me
Queen - It's A Hard Life
Linkin Park - In The End
Linkin Park - Numb
Linkin Park - Crawling
Rómeó Vérzik - Az ördög, az Isten, az élet és a halál
Hollywood Undead - Been to Hell
Hollywood Undead - Young
Static-X - Cold
Aerosmith - Dream On
SAVATAGE - GUTTER BALLET
SAVATAGE - ONE CHILD
Skillet - Hero
Disturbed - Indestructible
Marilyn Manson - Sweet Dreams
Manowar - Warriors of the World
SOILWORK - Rejection Role
W.A.S.P. - Wild Child
3 INCHES OF BLOOD - Metal Woman
Tool - Sober
Rammstein - Sonne
Within Temptation - The Howling
In Flames - My Sweet Shadow
Bullet For My Valentine - Your Betrayal
MERCENARY - Isolation
BUTCHER BABIES - Magnolia Blvd
EVANS BLUE Erase My Scars
Nirvana - Smells Like Teen Spirit
Stb. Stb. Stb. Stb. :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.08. 15:35:38

szerintem (is) tool-tól bármi

The Pervert SpiderMan 2014.09.08. 20:51:42

Ha már pro videoklippről beszélünk, akkor simán ide fért volna bármelyik Dave Grohl féle klipp is akár queens of the stone age, akár foo fighters...

ThePretender 2014.09.09. 02:31:20

@doggfather: Igen, de én nem is a saját ugyanilyen témájú listámat akartam leírni, hanem csak egy 10-15 klippet akartam írni, ami nekem is nagyon tetszik (műfajtól függetlenül), csak utána vhogy nem bírtam magammal, és vmi 35 lett belőle :D.
süti beállítások módosítása