Movie Tank

A galaxis őrzői (2014)

2014. augusztus 15. - Sparrow

"- Mi az a mosómedve?

 - Te vagy az, te nagyon hülye!"

Az utóbbi években ámulattal figyeltem a Marvel filmes univerzumépítését, és figyelem továbbra is, hiszen Kevin Feige, és bandája évről évre egyre nagyszerűbb blockbustereket hoznak el a mozitermekbe. Az idei év nagy szenzációja bátor döntés eredményeképpen érkezhetett meg a nézők vacsoraasztalára, hiszen a Guardians of the Galaxy című képregénysorozat még az amcsiknál sem túlságosan ismert cím. A filmadaptáció elkészítésének terhét James Gunn vállára helyezte a stúdió, akinek meglehetősen kevés tapasztalata van a nagyjátékfilmek világában. De ez egy pillanatra sem látszik meg A galaxis őrzőin.

Az év egyik legjobb filmje!

GuardiansOfTheGalaxy.jpg

Peter Quill (Chris Pratt) a Földről, azaz a Terráról származik. Kisgyerekként elrabolja egy bolygóközi rablóbanda, így a kissrác a rosszfiúk között nevelkedik fel. Ám annak ellenére, hogy banditaként éli mindennapjait, egyáltalán nem nevezhető gonosz alaknak. Egyfajta nőfaló lazacsávó, aki állandóan bajba kerül. De most megtudja, mi az igazi baj, hiszen ellop egy rejtélyes ereklyét, egy rendkívül értékes gömböt, amire a galaxis minden szemétládájának fáj a foga. Köztük van Ronan, a kree hadúr (Lee Pace) is. Quill, azaz Star-Lord, így keveredik bele élete eddigi legnagyobb kalandjába, amelynek keretein belül furcsa társakra, és egyben nagyszerű barátokra talál a zöldbőrű, módosított testű bérgyilkosnő, Gamora (Zoe Saldana), a bosszúra szomjas Drax (Dave Bautista), a génmódosított mosómedve, Rocket, és a humanoid fa, Groot személyében. Ők A galaxis őrzői, rajtuk áll vagy bukik világunk jövője.

Ez a film annyira jó, hogy amikor megjelenik DVD-n, egymásután háromszor fogom megnézni! Elképesztő, hogy a Marvel Studios milyen alapos átgondoltsággal, és milyen visszafogott fokozatossággal építi fel ezt a részletgazdag univerzumot. Ezúttal tovább bővül a képregénykiadó filmes világa. Új helyszíneket ismerünk meg, eddig (a képregényeket nem ismerők számára) ismeretlen hősöknek szurkolhatunk, és feltűnik a Kree birodalom is a színen. Ráadásul ezúttal megjelenik két olyan figura is, akiket eddig csupán plusz jelenetekben láthattunk. És akkor a Végtelen Kövekről még nem is beszéltem. Mindezek mellett még Stan Lee-cameo is van, pedig pont ehhez a képregénysorozathoz nem sok köze van az öregnek.

James Gunn és Nicole Perlman forgatókönyve azért elképesztően erős, mert úgy válik szórakoztatóvá, hogy a humort és a drámát pazar egyensúlyérzékkel tálalja. Előbbiből kétségtelenül több akad A galaxis őrzőiben, de ennek mi, nézők, csakis örülhetünk. Hogy miért? Azért, mert a szövegkönyv elképesztően vicces dumákat vonultat fel szinte minden jelenetben. Az a legjobb, hogy nincs a főszereplők között kifejezett poénfelelős, ehelyett a készítők szétosztogatják a humorbombákat karaktereik között. Mindenkinek vannak sírva röhögős benyögései. A prímet természetesen Rocket viszi, ő valami szenzációs. 

És ugye dráma. Mert az is van. A háttérből munkálkodik, ritkán kap komolyabb teret, de elképesztő mértékben hozzájárul a mű maradandó hatásához. Minden figura vicces, de ugyanakkor mindannyiuknak megvannak a sötét múltbéli tapasztalataik is (kivéve Grootot, ő csak úgy van), amiket Gunn és Perlman elképesztően jó helyeken hoznak elő. Rocket részeg őrjöngése ilyen szempontból az abszolút kedvencem, de a gyerek Peterre fókuszáló nyitójelenet is elképesztően erős, szinte már könnyfakasztó hatást gyakorol a nézőre.

guardians-of-the-galaxy-.jpg

A cselekményvezetés bámulatosan változatos, hőseink sokfelé megfordulnak, rengeteg veszélyes kalandba keverednek, miközben kapcsolatuk, és egyben csapattá kovácsolódásuk tökéletes tempójú adagolás keretein belül alakul. Mindannyiukat megismerjük, mindannyiukat megszeretjük, és mindannyiuknak szurkolunk. Az egész csapatnak szurkolunk. A börtönből való izgalmas szökés, a nagy légi csata, és a Ronan elleni, kreatívan megszerkesztett összecsapás alatt egyaránt. És a sok izgalom és életveszély közben sorban érkeznek a viccesebbnél viccesebb helyzetek, amelyeknél a moziterem egy emberként nevet fel.

"Pont, mint Kevin Bacon."

Mert ennek a filmnek hangulata van. Hangulata van, mert James Gunn egy kikúrt zseni. A rendező elképesztően eltalálta A galaxis őrzői atmoszféráját. A humort fergeteges formában prezentálja, az akciójeleneteket csúcsra járatja, a drámát pedig erőteljessé fokozza. A humor szempontjából a színészvezetés Gunn első számú eszköze, ugyanis a direktor elképesztően hangolja össze a szereplők munkáját, és egy pillanatra sem inog meg a csapat CGI-hősei miatt, akikről a mű nézése közben tényleg elhisszük, hogy ott voltak a forgatáson. Az akciójelenetekben Gunn jól keveri az ütős harckoreográfiákat a monumentális csatajelenetekkel, így elképesztően sokrétű, letaglózóan magával ragadó összképnek örülhetünk. A dráma érkezésekor pedig egyik pillanatról a másikra vált a direktor, eltűnik a humor, és a következő másodpercben már baszdergálja is a szemünket az első könnycsepp.

Na, kérdezd meg, milyen a látványvilág! Na, merjed megkérdezni! Oké, elmondom, milyen. Z-S-E-N-I-Á-L-I-S-!-!... és képzelj el még egymillió felkiáltójelet! A minden bizonnyal vizuális effektekkel is megtámogatott sminkek és jelmezek rendkívül stílusosak, általuk sokféle humanoid lényt ismerhetünk meg. És persze a tisztán CGI-szereplők is jól néznek ki. A prímet Rocket viszi, aki kikúrt aranyos, ugyanakkor rendelkezik egy eléggé erőteljes, férfias kisugárzással is, ami igazi badass csávóvá varázsolja őt. Akkora popkultúra lesz ebből a mosómedvéből, hogy ihaj! Groot is elképesztően jól néz ki. Nagy, erős, butának látszó, de érzelemgazdag személyiséggel bíró lényről van szó. A vizuális effektek elképesztőek, és tökéletesen működnek a harcjelenetekben. A légi csata szemkápráztató, és ez csak egy a számos látványorgiát prezentáló képsor közül. A helyszínek látványkoncepciója részletgazdag, a színvilág gyönyörű. A Xandar pazarul néz ki, a Tudástér igazi bolygóközi balhéhely, Ronan űrhajója pedig maga a sötétség.

GuardiansOfTheGalaxy2_1.jpg

Chris Pratt könnyen elérheti, hogy az új Harrison Forddá váljon. Ebben a csávóban ugyanis van egy saját magára szabott Indiana Jones, és egy sajátos Han Solo is, meg persze egy egyedi komikusi véna, ami nagyban színesíti a játékát. A lényeg az, hogy Pratt fantasztikus a legfőbb szerepben. Zoe Saldana néha kicsit túljátssza a szerepét, de összességében szépen helytáll. Dave Bautista meglepően jó, a CGI-mágusok pedig elképesztően részletgazdag egyéniséggel ruházták fel Rocketet és Grootot.

És mindennek a tetejébe A galaxis őrzői úszik az élvezetesen tálalt popkulturális utalásokban! Gunn kiválóan hasznosítja Star-Lord válogatáskaziját, a rajta hallható popslágerek képezik a soundtrack jelentős részét (de amúgy Tyler Bates eredeti filmzenéje is király!). Ugye, a legjobb kétségtelenül a Blue Swede. A filmtörténelem világából olyan alkotások köszönnek vissza, mint Az elveszett frigyláda fosztogatói, a Mátrix, a Star Wars, a Footloose, A függetlenség napja, és stb...

A galaxis őrzői igazi, klasszikus stílusú blockbuster. Van benne humor, van benne dráma, van benne akció. Van benne stílus. És habár minden évben érkeznek jó filmek szép számmal, ilyenfajta értelemben kiváló alkotást már nagyon rég láthattunk nagy vásznon. Mint a ház, akkora 10/10. Reggelire megeszi az Avengerst.

A végére pedig egy megfogadandó jótanács:

"Soha többé ne hívj szinonimaszótárnak!"

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr696603737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2014.08.15. 11:02:59

Hú, ez iszonyat gagyinak néz ki :D. Muszáj tennem vele egy próbát... ...majd miután letöltöttem :D. Ez egyébként olyan, annyira szar hogy már jó tipusú film, nem?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.08.15. 11:25:06

@ThePretender: Nem, inkább olyan annyira király, hogy ha tehetném még ötször megnézném moziban, aztán hatszor megvenném dvd-n, és még az Oscaron is elindítanám a Legjobb film kategóriában, és ha választanom kéne, hogy melyik filmet nézzem életem végig folyamatosan, akkor nagy valószínűségel ezt választanám típusú film. :D

ThePretender 2014.08.15. 12:29:55

@Sparrow: Hmmm... Eléggé rabul ejtett :D Nincs vmi tudatalatti hipnózis abban a filmben ? :D

Amúgy ha csak a képeket nézem, a mosómedve szúr nekem nagyon szemet. Szerintem amiatt gondoltam, meg talán ez az abszurd cím miatt, hogy ez ilyen annyira szar hogy már jó típusú film. Bár még nincs kizárva, hogy az, de ezt nem tőled fogom megtudni, úgy érzem... :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 08:36:24

igazából Grootnak is van tragédiája (egy elpusztult faj utolsó királya ő), csak egy filmben nem nagyon lehet elmesélni ha egyszer ő nem beszél, nem? :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.08.16. 10:07:51

@doggfather: De ez nem hangzott el a filmben. Vagy igen? Csak mert én eme film előtt nem igazán ismertem A galaxis őrzői világát, mostanában kezdtem el nézelődni a róluk szóló képregények háza táján.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 11:27:48

@Sparrow: nem nem hangzott el, hiszen ő nem tudta volna elmesélni. ;)
süti beállítások módosítása