Movie Tank

Harry Hole minőség szerinti sorrendben

2014. július 28. - Sparrow

Az elmúlt fél év során Jo Nesbo Harry Hole-szériájának minden darabját elolvastam, és mindegyikről írtam is. Most, hogy befejeztem a tizedik, azaz az utolsó kötetet is, gondoltam ideje rendszerezni a dolgokat. Tulajdonképpen egy top10-es lista következik, de igazából mégsem, mert az egész széria áll összesen tíz könyvből. Ezeket rendeztem minőség szerinti sorrendbe. A tizedik helyezett a leggyengébb a széria darabjai közül, az első pedig így értelemszerűen a legkirályabb.

10. Police

police_1.jpgEz a sorozat egyetlen kötete, amire azt tudom mondani, hogy nem jó. Nagyon erős közepes, de nem éri el a jó minősítést. A kezdeti hosszú félrevezetést Nesbo olyannyira túlnyújtja, hogy végül az egész a hatását veszti. Harry Hole karaktere erőtlen, a főhős szinte csak árnyéka korábbi önmagának. A cselekmény kifejezetten az aktuális nyomozással foglalkozó szála sokkal kevésbé komplikált, mint a korábbi kötetek esetében. A Police, a széria utolsó kötete megdöbbentően unalmas, és vontatott. Ideje abbahagyni. Bővebben itt.

 

 

 

9. Denevérember

denevérembr.jpgAz utolsó után itt az első kötet, legalábbis ami a történetfolyam időrendjét illeti. Ez már egy igazán fasza regény. A cselekményvezetés pörgős és izgalmas, egyedül az zavaró benne egy kicsit, hogy a gyilkos leleplezése eléggé összecsapott módon van megszerkesztve. A kötet foglalkozik társadalmi kérdésekkel, miközben maximálisan kihasználja az ausztrál környezetet. Nesbo részletesen bemutatja nekünk Harryt, megismerjük a főtiszt sötét múltját, és a démonait. Bővebben itt.

 

 

 

 

8. Nemeszisz

nemeszisz_1.jpgRemek könyv, ami részletesen kivesézi a bosszú témakörét, amit intelligens, részletgazdag tálalásban bocsát az olvasó szolgálatára. A kettő, párhuzamosan zajló nyomozás kapcsolódhatna jobban egymáshoz, de ez legyen a legnagyobb gondunk! A gyilkos leleplezése mindkét szálon nagyot üt, különösen Harry volt barátnője esetében. Az tényleg bitang erős gyomros. Mindemellett betekintést nyerünk a cigány kultúrába, és feltűnik Beate Lonn is, a későbbi kötetek egyik állandó mellékszereplője. Bővebben itt.

 

 

 

 

7. A megváltó

megváltó.jpgAz arctalan gyilkos karaktere elképesztő plusz energiával ruházza fel ezt a regényt. A hangulat zseniálisan szürke, fakó, amolyan melankolikus kisugárzással bír. Megjelenik a Délszláv-háború, és a gyilkos szemszögéből nézve is gyakran követhetjük az eseményeket, miközben ott van a háttérben az Üdvhadsereg. Harry Hole pedig valóságos bukott, de továbbra is kitartóan küzdő harcosként parádézik a történetben. Bővebben itt.

 

 

 

 

6. Csótányok

ccsótányok.jpgJo Nesbo ebben a könyvében a sorozat leghatásosabb szimbólumát alkotja meg. A csótányok a pedofilokat jelképezik. Ha egyet látsz, az azt jelenti, hogy másik száz már elbújt a szemed elől. Nem tűntek el, itt vannak, csak nem látod őket, mert rejtőzködnek. A bangkoki környezet kiváló hangulattal ruházza fel a cselekményt. Olvasás közben szinte már mi is izzadni kezdünk a fülledtségtől, és mintha éreznénk a fullasztó szmogot bekúszni a szaglójáratainkba. A történetvezetés elsőosztályú, Harry pedig fantasztikus. Bővebben itt.

 

 

 

 

5. Leopárd

Jo-Nesbo-Leopard.jpgNagyon sok dolog történik ebben a regényben. A cselekményvezetés sodrú lendülettel bír, több helyszínen játszódik, és persze ezúttal is pazarul vezeti félre az olvasót. A Leopárd-párhuzam nagyon jó, Lipót almája pedig kegyetlenül odavág. Fontos szerep jut Harry apjához fűződő viszonyának, amivel ismét mélyül a főhős karaktere. Bővebben itt.

 

 

 

 

 

4. Boszorkányszög

boszorkányszög.jpgMegérkeztünk a 10/10-es szekcióba. A Boszorkányszög nem véletlenül kapott maximális értékelést, hiszen tökélyre van benne fejlesztve a sorozatgyilkos pszichológiája, a cselekményvezetés izgalmas, a gyilkos kiléte meglepő, ráadásul színesítőeszközként jelen vannak olyan elemek, mint a vallás és az okkultizmus. És persze a Waaler-szál lezárása is nagyon ütős. Bővebben itt.

 

 

 

 

 

3. Vörösbegy

vörösbegy_1.jpgRemek regény, életem legnagyobb olvasmányélménye, hiszen ez volt az első regény a sorozatból, amit elolvastam, és amíg a végén helyére nem kerültek a dolgok, kicsit féltem, hogy Nesbo nem lesz képes rendet teremteni a káoszból. De aztán olyan finálét prezentál, amitől majdnem összeszartam magam. A gyilkos karaktere kiváló, a múltbéli szál remek esszenciát ad az összképnek, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ebben a kötetben indul el a Tom Waaler-szál. Bővebben itt.

 

 

 

 

2. Kísértet

kísértet.jpgA többitől kissé eltér ez a darab. Nesbo másképpen mesél. A hangulat rendkívül szomorú, a drogvilágba tett, mélyreható túra rendkívül hatásos, a tragikus felhang pedig végig jelen van. Gusto "naplója" kiváló színesítő eszköz, Harry Hole pedig durvább, mint valaha. És akkor a kiváló fordulatokról még nem is beszéltem. Itt bővebben.

 

 

 

 

 

 

1. Hóember

hóember_1.jpgOslo ebben a regényben a legsötétebb, a legveszélyesebb, a legfélelmetesebb. A gyilkos, ez a bizonyos Hóember, a széria legkiválóbb negatív karaktere, hiszen jellemrajza rendkívül mély. Harry Hole ezúttal egy valóságos háborúba indul, ahol végül mindenért harcolnia kell, amit még szeret kudarcot vallott életében. Fantasztikus regény! Pörgős, fordulatos, és veszettül izgalmas! Bővebben itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr916543079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.07.02. 16:49:34

Egyetlen krimit olvastam Nesbo-tól - nem olyan régen, de nem is mostanában - úgyhogy a címére nem emlékszem, de rettenetesen rossz volt. Emlékeim szerint valami különleges fegyver beszerzésével indul, egy nagyon speckó vágással gyilkosság történik, a végén meg valaki merényletet tervez valaki ellen. Most, ahogy véres verítékkel összeraktam ezt a kemény 2 sort a cselekményből amit fel tudok idézni - és összehasonlítom a számomra etalon Tetovált lány trilógiával - hát, b.....us, a Nesbo-sztori tényleg kegyetlen pocsék volt.
süti beállítások módosítása