Movie Tank

Csillagközi invázió ( 1997 )

2014. február 23. - Sparrow

Paul Verhoevennél egy csomó sokkal jobb rendező létezik és létezett a filmművészet világában. Viszont kevés, az övénél egyedibb stílussal dolgozó direktort ismerhetünk. Olyan művész ő, akinek alkotásait gond nélkül fel lehet ismerni a különböző védjegyekről. Legfontosabb filmjeiben teret kap a propaganda hírközlés erősen kisarkított kritikája, a gátlástalan naturalizmus, és az egyedülállóan kezelt science fiction - elemek. Verhoeven talán legtöbbre tartott műve az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készített Az emlékmás, de nem mehetünk el szó nélkül a nemrég pofátlanul meggyalázott Robotzsaru mellett sem. Úgy gondoltam, ideje értekeznem a rendező eddigi utolsó komoly sci-fijéről, a Csillagközi invázióról is.

Starship-Troopers.jpg

Valahol a valószínűleg elég távoli jövőben az emberiség a galaxis másik végéből érkező idegen faj, a rovarok okozta állandó fenyegetettségben él, így előtérbe kerül a katonai szolgálat fontossága, amihez a dicsőség és a büszkeség képzetét, valamint az állampolgárság státuszát társítják az illetékesek, így befolyásolva a tudatlan fiatalokat. Az iskolát frissen elvégző Johnny Rico ( Casper Van Dien ) pilótának készülő szerelme, Carmen ( Denise Richards ) miatt jelentkezik a gyalogsághoz. A fiú azonban hamar rájön, hogy a gyalogos katonák élete egyenlő a mindennapos mészárszékkel, ám ekkor már nincs visszaút, hiszen szülővárosát, szüleivel együtt, egy rovar-meteorit eltünteti a Föld felszínéről.

A Robotzsarut is jegyző Edward Neumeier le se tagadhatná, hogy ő írta a forgatókönyvet. Az 1987-es műből ismerős propaganda híradós bevágások ezúttal is tiszteletüket teszik, és nagyon erősen kritizálják a háborút, és a mindent átható erőszakot. Kétségtelen, hogy a film első felében ezek a jelenetek képviselik a csúcspontot, hiszen az irónia nagyon erősen áthatja őket. A pacifista üzenet egyértelműen érzékelhető. Épp ezért furcsa az, ahogy a játékidő második felében ellentmond magának a történet, és egyfajta háborúkultusz, és erőszakközpontú történetmesélés veszi át a cselekményvezetés irányítását. Utóbbit Verhoeven nagyon jól kezeli, de valahogy a pacifista üzenet, és a korlátlan agresszió egyfajta felmagasztalása nem igazán fér össze. A finálé pedig már az abszolút értelmetlen vérengzésbe megy át, és még a zsenirovar félelmén való örömködés is veszít hatásából, ugyanis elmarad a csattanó. Kéne egy bitang erős csavar a történet végére, ami amúgy szinte kezdettől fogva adja is magát. Viszont így, hogy ez elmarad, a zárójelenetet akár rossz üzenet közvetítésével is meg lehet vádolni, de azzal minimum, hogy rendkívül könnyen félreértelmezhető. Ezenkívül a Csillagközi invázió, főleg a játékidő első felében, elég gyakran blőd, idegesítő, vagy simán csak vontatott, továbbá a karakterek is eléggé kidolgozatlanok.

Starship-Troopers-1997-Movie-Image1.jpg

Érdekes, hogy annak idején Paul Verhoeven először nem akarta elvállalni a Robotzsaru megrendezését, pedig stílusa érezhetően illik Neumeier történeteihez. A propaganda híradók megkoreografálása a Csillagközi invázióban is rendkívülire sikeredett, és a rendezőnek köszönhetően az irónia és a pacifizmus lecsapódása elképesztően erőteljes. Ám ahol a direktor munkája még nagyobbat üt, az a film második fele, és a látványos csatajelenetek, amelyek elképesztően izgalmasra, pörgősre, és változatosra sikeredtek.

Nagyon tetszett a Csillagközi invázió látványvilága, aminek az 1997-hez képesti régimóduság kifejezetten jót tett. A Paul Verhoeven - i naturalizmus elképesztően sokat dob a mű atmoszféráján, a brutális összecsapások helyszínén, darabokban és vértócsában heverő halott testek hátborzongatóak, és a művér nagyon bátor használata erősíti a film vizuális világának hitelességét. Ám ami nagyon, de nagyon tetszett, az a rovarok kidolgozása. Emlékeim szerint az idegen faj ötféle típusú egyedét ismerhetjük meg, és mindegyik elképesztően jól néz ki. Ijesztőek, agresszívek, megtervezésük pedig részletgazdag.

Néhány hónappal a film megtekintése után nem a színészi játékokra fogunk emlékezni, ugyanis azok eléggé középszerűek. Talán még Denise Richards az, aki kiemelkedik a gárdából, ő egészen jól hozza a figurát. Casper Van Dien a főszerepben eléggé fantáziátlan játékot produkál, és Neil Patrick Harrist se nevezném túlságosan maradandónak. Kisebb mellékszerepekben Michael Ironsideot, Dean Norrist, és Clancy Brownt köszönthetjük, mindhárman okoznak néhány kellemes percet. 

A Csillagközi invázió nem kiemelkedő alkotás, de azért természetesen jó film, igazi Verhoeven-mű. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr155828353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista Bácsi 2014.02.24. 15:49:21

Szerintem a vége azért lett ilyen eldolgozatlan, mert folytatás(oka)t szántak a filmhez. A cliffhanger jellegű vég mindig jól jön egy folytatás esetén.

Aztán nem lett folytatása :-(

A színészek közül feltétlenül meg kell említeni Dina Meyert is, jól domborít a filmben :-)

Globetrotter2014 2014.02.24. 15:49:45

Zseniális film, igazi "never seen it coming experience" volt a moziban. Talán pont ezért is volt a baja a bevételekkel.

Pedig oscarra is jelölték (Denise Richards legjobb női főszerep, ööö ha jól emlékszem :)))) )

Természetesen ott van a helye a DVDnek a polcon.

Sajnálom hogy Verhoeven nem rendez több blockbustert. A Hollow man is teljesen rendben volt, mennyivel jobb rendező mint McG...

crazyfish 2014.02.24. 15:56:22

Kib*szott kultfilm...és még Kurgan is játszik benne!!...5*-os...

pizzaboy 2014.02.24. 16:11:40

@Pista Bácsi: de, sajnos lett folytatása, nem is egy.

Kultfilm igen, annak idején moziban láttam, akkor még kicsit más világ volt, nem hittem el, hogy egy filmbe ennyi erőszakot lehet belezsúfolni. Ma már nagyon más az ingerküszöb, de a CGI még mindig megállja a helyét.

Pipas 2014.02.24. 16:32:54

@Pista Bácsi: "Aztán nem lett folytatása :-("

Van neki több folytatása is. Nézhetetlenek mondjuk...

Medgar 2014.02.24. 16:59:35

@SaGa: Kár, hogy a filmnek nincs sok köze a könyvhöz.

Szasszanida 2014.02.24. 17:21:12

@Pista Bácsi:
"Szerintem a vége azért lett ilyen eldolgozatlan, mert folytatás(oka)t szántak a filmhez. ... Aztán nem lett folytatása :-("

Tulajdonképpen VAN 2. és 3. rész:

en.wikipedia.org/wiki/Starship_Troopers_2

en.wikipedia.org/wiki/Starship_Troopers_3

♔bаtyu♔ 2014.02.24. 17:22:53

Kiválóra megcsinált zs kategória. Profi munka.

mcc 2014.02.24. 17:26:37

Asszem már két további részét is láttam, az irónia csak erősödik, a végén már slágerénekes űrmarsall is van... hát izé.

Szasszanida 2014.02.24. 17:28:09

@♔bаtyu♔:
Ez kb., mint: "annyira erős közepes, hogy ötös alá". :)))
Legyen B, na.

Szasszanida 2014.02.24. 17:34:04

@mcc:
"a végén már slágerénekes űrmarsall is van... hát izé."

Ez futurisztikus, de logikus összefonódása a hatalmi ágaknak, a társadalmat irányító szórakoztatóiparnak és a hadseregnek.
Az amcsi hadseregben egyébként mindig is szerettek népszerű előadókat propagandacélokra használni...

Bobby Newmark 2014.02.24. 17:35:44

"Kéne egy bitang erős csavar a történet végére, ami amúgy szinte kezdettől fogva adja is magát."

Elvileg az a csavar, hogy mindez a "hű, legyőztük a gonosz ellenséget" örömködés azzal lenne kontrasztban, hogy ebben a háborúban az emberek az agresszorok. Tehát nem a bogarak jöttek, és bántottak minket, hanem mi mentünk jól eltaposni őket. A Rico szülővárosát elpusztító aszteroida egy kétségbeesett VÁLASZcsapás.

Kár, hogy ez egyáltalán nem jön át a filmből.

Bobby Newmark 2014.02.24. 17:38:46

@mcc: Az lehet, hogy az irónia erősödik, de MINDEN más mutatója lefelé tendál.

Az most nem vágom, hogy a második vagy harmadik, de ahol már '97-es CGIre sem futotta, és "embert irányító agyparazita bogarak" a módja a költségcsökkentésnek, meg az egész egyetlen szarul berendezett műteremben lett felvéve... Na, hát az nagyon szar.

Tesveer 2014.02.24. 17:46:10

Azért pacifistának nevezni akár a film első felét is, erős túlzás. Inkább kiegyensúlyozottnak nevezném, megmutatja egy erőszakra épülő társadalom árnyoldalát, ugyanakkor nem állítja hogy adott esetben a háború ne lenne megoldás, vagy hogy rossz megoldás lenne. Rasczak pl. morálisan a legfontosabb figura a filmben, és ő egyértelműen egy harcias társadalom pártján áll, a katonai szolgálatot tartja a legfontosabb polgári erénynek. És valójában sehol nem látjuk a filmben hogy kifejezetten tévedne, a rovarok elleni háború szükségszerű, az erőszak elkerülhetetlen, egy teljesen pacifista társadalom bukásra lenne ítélve a felkészületlensége miatt.
Tehát szerintem egyáltalán nem volt célja a készítőknek hogy a pacifizmust kultiválják, nekem inkább valami olyasmi jött le belőle, hogy ne utáld a békeszerető embereket, mert jóindulatúak, és szükség van rájuk hogy ne essünk át a ló túloldalára, ugyanakkor sosem szabad túlzottan bízni az örök békében, mert bármikor jöhet egy pofon ami felkészületlenül leterít.
Amúgy az egyik kedvenc filmem, elképesztően látványos, elképesztően brutális, és nagyon jó szövegek vannak benne.

Tesveer 2014.02.24. 17:48:32

@♔bаtyu♔: Ha profi munka akkor mitől zs kategória? Költségvetésre biztos nem, a stábra nem lehet panasz, max. a színészek nem A kategóriásak, de ettől még nem lesz zs egy film.

Tesveer 2014.02.24. 17:54:52

@Bobby Newmark: Ha nem jön át, az feltételezem nem véletlen. Ez azért alapvetően módosítaná amit fent írtam, és tényleg pacifista irányba tolná az egészet. Nehezen hiszem el hogy egy ilyen jelentőségű információt csak úgy kifelejtettek volna.

Szasszanida 2014.02.24. 18:01:40

A 3-as rész felejthetetlen opusza, mindenkinek, aki szereti:

It's a good day to die
www.youtube.com/watch?v=KIsv1YOFNys

Szasszanida 2014.02.24. 18:03:24

It's a good day to die,
When you know the reasons why,
Citizens, we fight for what is right,
A noble sacrifice,
When duty calls, you pay the price,
For the Federation I will give my life!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.02.24. 18:12:28

@ZF2: Én úgy tudom, hogy csak vizuális effektekért jelölték Oscarra.

Bobby Newmark 2014.02.24. 18:16:51

@Tesveer: Benne van a filmben egy elejtett mondat erejéig:
“Some say the bugs were provoked by the intrusion of humans into their natural habitat, that ‘live and let live’ is preferable to war with the bugs.”

Tehát nem tudatosan ki van hagyva, hanem csak nem jön át.

ThePretender 2014.02.24. 23:31:26

Én nagyon szeretem Paul Verhoeven munkáit, a sci-fi műfaján belül szerintem nem lehet elmenni az ő neve mellett. Ez a filmje pedig úgy gondolom, hogy a legjobb, nagyon tartalmas antiutópia film, ami tele van társadalomkritikával. De egyébként ezen kívül is van sok jó filmje, csak néhány mellényúlása volt karrierje során, pl. Elemi ösztön vagy a Hollow Man.

A 7-est kicsit keveslem a filmre, megérne ez bőven 1,5-2 ponttal többet is, főleg annak fényében, hogy rengeteg filmre osztogatsz 8-9-10 pontokat, amik pedig 2-3 ponttal vagy rosszabb esetben még többel is kevesebbet érdemelnének.

Globetrotter2014 2014.02.24. 23:44:16

@Sparrow: Akkor lehet hogy kevertem a World is not enough-al :) Mondjuk atomtudósként sokkal meggyőzőbb is mint űrpilótaként.

Ezek szerinte akkor csak a látványára jelölték Oscrarra. És szerintem megérdemelten. Annak idején az az űrcsata a szétroncsolt hajókkal lélegzetelállító volt...

Pista Bácsi 2014.02.25. 20:41:46

@Szasszanida: Ezek nem folytatások, ezek pusztán a film címének újrahasznosításai :-(

Még jó, hogy ezt nem soroltátok fel a folytatások között:

www.filmkatalogus.hu/Csillagkozi-invazio-Az-ur-zsoldosai--dvd-f11406

:-((((((((((((((
süti beállítások módosítása