Movie Tank

Breaking Bad - 5X09

2013. augusztus 12. - Sparrow

Annak idején az ötödik évad első része jövőbetekintéssel kezdődött. Walt ismét rendelkezett hajjal, és szakáll terén is ápolatlanabb volt. Láthattuk rajta, hogy valami nincs rendben, űzött vad hatását keltette, ahogy az étteremben üldögélt. Amikor Jim Beaver a korábbról ismert fegyverkereskedőként megjelent, teli csomagtartóval, rögtön levágta a néző, hogy durva finálé várható. Aztán visszaugrottunk a sorozat jelenébe, és szépen lassan megfeledkeztünk a keserű hangulatú képsorokról. Egészen addig, amíg a lassan már egy évvel ezelőtt adásba küldött nyolcadik epizód végén Hank a vécén ülve rá nem jött az igazságra. W.W. az Walter White. Heisenberg végig ott volt a szeme előtt, ráadásul a saját családjában. És ezen a ponton szopattak meg minket az alkotók, és az AMC, ugyanis 11 hónapos pihenőre küldték a szériát.

brba3.jpg

A vadonatúj epizód pontosan ugyanott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. Persze, csak a főcím után, mert előtte még a készítők jóvoltából ismét betekintést nyerhetünk a jövőbe. Mint kiderül, Walt és a fegyverekkel felpakolt autó a White-család házához érkezik. Az egykor békés kertvárosi környék most szürke, lepusztult, halálszagot áraszt. Lenyűgöző fényképezéssel, és rendezéssel válik a nyitóképsor zseniálisan baljóssá. Az összefirkált házfal, a zöld növények teljes hiánya, a medence helyén gördeszkázó suhancok érzékeltetik, hogy itt bizony háború dúlt. És mi végre megtudjuk, hogy a jó öreg Walter miképpen jut el idáig.

Természetesen csak szépen sorjában, hiszen ezen kívül még hét rész hátra van a sorozatból, szóval lesz itt még esemény bőven. A főcím után visszatérünk a nyolcadik epizód végéhez. Hank kilép a fürdőszobából, és ahogy lassan, arcára fagyott döbbenettel sétál vissza az asztalhoz, érezzük, hogy léptei még sohasem voltak ennyire súlyosak. A kopasz drog-zsaru cipői Walt végzetét vonszolják maguk után. Ekkor, és ezt követően is, méretes mennyiségű feszültség szabadul el a képernyőn, a néző nem győz hálálkodni, amiért ismét elmerülhet ebben az extrém, brutális, ám mégis hétköznapi valóságban.

A Breaking Bad egyik legnagyobb erőssége a Jesse-Walt páros. Két egymással teljesen ellentétes személyiség. Jesse a rossz fiú bőrébe bújtatott, ijedt kisgyerek, míg Walt az átlagos kisember álarca mögött rejtező fenevad. Ez a kontraszt ezúttal még talán a szokottnál is jobban kiütközik. Jesset lesújtja a véres pénz tudata, ezért sürgősen megakar szabadulni a két sporttáskányi bankjegytől, míg Walt már-már emberfeletti módon képes higgadt maradni, és visszatérni átlagos mindennapjaihoz. Nyilván nem lenne teljes a kép, hogyha Hank felfedezése mellett nem lesne más fenyegetés antihősünkre, így természetesen megjelenik egy nem túl régi ismerős, aki szeretné visszarángatni Heisenberget a meth-kotyvasztáshoz.

Nagyon kemény irányba fordult a széria. Aki azt hitte, hogy a negyedik évad durva drogháborúja a csúcspont, az nagyot tévedett. Az új epizódban óriási indulatok szabadulnak el, amik egy még be nem látott tragédiához, egy minden elképzeltnél nagyobb leszámoláshoz vezetnek. Legalábbis, ha minden jól megy ( márpedig a Breaking Bad készítői eddig még nem okoztak csalódást ), akkor minden idők egyik legütősebb sorozatfináléját láthatjuk két hónapon belül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr775457742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása