Movie Tank

Egy levegővel #13

2012. április 09. - Sparrow

Ezúttal kettő olyan filmről írok röviden, melyek versenyben voltak a Háborús filmes listába való bejutásért, de végül kint maradtak.

Katonák voltunk

Leginkább úgy lehetne jellemezni ezt a 2002-es produkciót, mint Az őrület határán és A sólyom végveszélyben különös keverékét. A történet a vietnami háborúba helyeződik, a Mel Gibson által alakított ezredes egy újonc osztagot visz ki az egyik fontos posztra. Innentől kezdve pedig folyamatos harcokat, öldökléseket figyelhetünk. Ezek egész jók, de sajnos közel sem annyira, mint A sólyom végveszélyben esetében. Néhány profin megrendezett jelenet azért akad. A kedvencem az, amelyikben az egyik amerikai katona éjszaka, a lövészárokban feküdve jelzőfényt kér a különös neszek miatt. A felcsapó fehérségben pedig tőlük mindössze egy-két méterre vonuló vietcong sziluettjei rajzolódnak ki. Pazar és nagyon hatásos képsor ez. A történet mellékszálában egy újságírót figyelhetünk, aki a frontra utazik fotózni, ám az ott látott borzalmak megváltoztatják az életét. A média iránti kritika is erősen jelen van a véres harc után megjelenő, kiéhezett riporterek képében. Gibsonnal sosem szoktak komoly bajok lenni, ezúttal is kiemelkedik a nagy neveket nem igazán tartalmazó gárdából. A Katonák voltunk jó film, ha a lista 15 helyezettet tartalmazna, biztos bekerült volna az utolsó öt közé.

Tigrisek földjén

Joel Schumacher filmográfiája igencsak vegyes. Az évezred elején a rendező kipróbálta magát a háborús műfajban is. Az események nem a fronton játszódnak, hanem a harcokat megelőző kiképzésen. A tábor életét felkavarja az engedetlen közlegény, Bozz ( Colin Farrell ). A srác elszánt célja, hogy kirúgassa magát a seregből. A bő másfél órás játékidő lefolyása alatt számos különböző személyiséget ismerünk meg, melyek egytől egyig kiválóan vannak megírva. Személy szerint úgy vélem, hogy a film rossz helyen lett befejezve, a végére néhány, a háborúban játszódó jelenetet bevághattak volna. Ettől függetlenül a cselekmény jó, a konfliktusok kiépítése prímán működik. A színészi játékok sem rosszak, bár Farrelltől nem voltam elájulva, szerintem ez messze élete leggyengébb alakítása. Érdekes, hogy ez a szerep tette ismertté és keresetté a nevét. A szövegkönyv is tartalmaz igazi gyöngyszemeket, például mikor az egyik katona az otthoni, zakkant feleségéről mesél, majd Bozz megkérdezi, hogy mégis mit keres itt. Az mindenesetre borítékolható, hogy a Tigrisek földjén színtiszta háborúellenes történet, ami lehetett volna jobb is, de egyszer azért érdemes megnézni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr634371788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása