Movie Tank

Constantine - A démonvadász

2011. december 15. - Sparrow

A DC Comics leányvállalata, a kifejezetten felnőttképregényekkel foglalkozó Vertigo kiadó berkein belül született meg a Hellblazer címre keresztelt sorozat, melynek néhány része magyarul is megjelent. A széria főhőse John Constantine, és a képregény alapján készült, 2005 - ös film konkrétan az ő nevét kapta címéül: Francis Lawrence első nagyjátékfilmje, pazar forgatókönyvvel, lenyűgöző hangulattal, és parádés szereposztással.

John Constantine ( Keanu Reeves ) veleszületett adottságának köszönhetően különös, és egyben ijesztő kapcsolatban áll a szellemvilággal. Gyerekkorában öngyilkossági kísérletet követ el, így halála után majd a Pokol és Lucifer ( Peter Stormare ) tárt karokkal várják. A napi 30 szál cigarettának hála egyre közeledik az idő, Constantine pedig nap mint nap az életét kockáztatja, hogy a pokol teremtményeit visszajuttassa méltó helyükre, és hogy ezzel megváltsa lelkét Isten szemében.

Mindig imádtam a vallási témákkal, mítoszokkal foglalkozó történeteket. A magyarul megjelent Constantine történeteket mind elolvastam, és még egy amerikai kiadványt is átfutottam régebben, és így is azt tudom mondani, hogy a filmadaptáció jobb lett, mint az eredeti. A történet alapkoncepciója, a Pokol és Menny közti fogadás tökéletes alapötlet, és ha jobban megvizsgáljuk, nem kevés valláskritikát találhatunk benne. A cselekményvezetés kreatív, csak időnként ütközünk sablonokba, a befejezés pedig korántsem happy end, inkább az örök bizonytalanságot, és az üdvözülés elérhetetlenségét példázza. Kedvenc jelenetem a Mennyországba emelkedő Keanu Reeves, aki középső ujjat mutat a Sátánnak. Ebben a képsorban tökéletesen látjuk megjelenni az emberi lélek küzdelmét a bűnbeesés ellen, de a megváltás eléréséhez gyenge mivoltát is.

A fényképezéssel és az első osztályú szövegkönyvvel utánozhatatlan hangulatot teremtenek az alkotók. Itt főbűn lenne nem megemlíteni a Pokol ábrázolását, mely annyira zseniálisan depresszív, de a maga borzalmasságában mégis gyönyörű, hogy örökre a néző retinájába ég.

A korábban már emlegetett mennybemenetelt is ki kell emelni, melyben a távolban Isten országa pompázik, de sikerül elérhetetlennek ábrázolni, és ez nagyon jó pont.

Keanu Reeves nekem mindig is nagyon szimpatikus volt, ebben a filmben pedig különösen kiválóan alakít. Rachel Weisz nagyon tehetséges színésznő, és A forrás után a Constantineban nyújtja élete legjobbját. Pályafutása elején jár még itt Shia LaBeouf, aki jól hozza a figuráját, illetve szerepel még a filmben Djimon Hounsou is, aki mint mindig, ezúttal is tökéletes mellékszereplő. Aztán van még nekünk egy Peter Stormarenk, aki parádézik Lucifer szerepében a maga tíz percében.

A Constantine - A démonvadász nagyon színvonalas, hangulatos, pazarul fényképezett, epikus vallási történet. Nem érdemes kihagyni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr933458231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása