Movie Tank

Halálos fegyver kvadrológia

2011. szeptember 04. - Sparrow

Sziasztok!

Talán csak a Die hard szériának sikerült megközelítenie Richard Donner Halálos fegyver kvadrológiáját, mely az akciófilmek templomában olyan alapkövet képez, ami nélkül az egész épület összeomlana. A rendező legnagyobb érdeme, hogy minden filmnek sikerül hoznia ugyanazt a magas színvonalat, ezzel egy tökéletes egészt, egy nagy történetet alkotva.

Hiszen ki ne szeretné minden idők legnagyszerűbb filmes párosát, Martin Riggs és Roger Murtaugh őrmestert, Mel Gibson és Danny Glover megformálásában. A Halálos fegyver filmeket túlzás lenne akcióvígjátéknak nevezni, inkább maradjunk annál, hogy akciófilmek néhány vicces betéttel színesítve.

Bár az első részre talán még ezt sem mondhatjuk el, hiszen ez a film Riggs padlóról való felállását meséli el. Az egész széria az ő karakterére épül, azt mutatja be, hogy hogyan próbál, és végül hogyan sikerül túllépnie felesége elvesztésén, és hogyan tud új életet kezdeni. A halálos fegyver jelző is az ő karakterére értendő, majd később már a Murataughval alkotott párosukra is. Az első rész leginkább a kilátástalan depresszióról, Riggs önmaga iránt érzett tehetetlen dühéről szól. Nem igazán fél semmitől, és tárt karokkal várja a halált. A legsokkolóbb jelenet az, amikor a pisztolyát a fejéhez, majd a torkába nyomja, de a ravaszt meghúzni képtelen. Ezután nem sokkal Murtaugh mellé helyezik, és első ügyük egy fiatal lány öngyilkosságának kinyomozása. Hamar kiderül, hogy a lányt megmérgezték, így, ha nem ugrik ki az ablakon, akkor is meghalt volna. A két rendőr kezdetben, leginkább különböző személyiségük és életmódjuk miatt nem érti meg egymást, de hamar rájönnek, hogy őket igazából egymásnak teremtették. A bonyodalmak akkor kezdődnek, mikor kiderül, hogy az elsőre egyszerű ügynek tűnő nyomozással sokkal nagyobb fába vágták a fejszéjüket. Hamarosan kénytelenek mentőakciót indítani, miután Murtaugh lányát elrabolják, csakhogy Gary Busey Mr. Joshua szerepében ezt nagyon nem akarja hagyni.

A két karakter tökéletesen passzol egymáshoz, ez adja a Halálos fegyver varázsát. Miután Riggs közelebbről megismeri új társát, és annak családját, hamarosan rájön, hogy az életének újra van értelme. Ezzel a filmbe beköltözik egy különleges drámai töltet is. A filmvégi jelenet, mikor Riggs átadja az öngyilkosságra tartogatott pisztolygolyót Rogernak, ezzel jelezve, hogy már nem akar meghalni, gyönyörű kép.

A második rész egyfajta újjászületés, hiszen ezúttal a véletlen folytán hőseink abba az alvilági szervezetbe botlanak, akik annak idején megölték Riggs feleségét. Miután a rendőr új barátnőjét is megölik, kezdetét veszi az elkerülhetetlen bosszú. Ezt ugyan egy humorosabb, lazább bevezető előzi meg, többek között Leo Getz feltűnésének köszönhetően, akit Joe Pesci formál meg, valami lehengerlően fantasztikus módon. Mintha ráöntötték volna a kis seggdugasz, minden lében kanál, de sok kapcsolattal rendelkező Leo figuráját. A Glover - Gibson páros természetesen megint tökéletesen működik, és a film végén ehhez hozzákapcsolnak egy őrült bosszúhadjáratot is. A bosszú méretét tökéletesen szimbolizálja az a jelenet, amiben Riggs a terepjárójával egy egész villát dönt romokba. Ezzel a néző is átérzi, hogy milyen monumentális dologról van szó.

Ebben a filmben azért már több szerepet kapnak a poénok, a vicces dumák. Egy párperces montázsban láthatjuk például, ahogy Riggs az őrületbe kergeti a fő gonoszt, azzal, hogy állandóan a nyakába liheg, ha már letartóztatni nem tudja, ugyanis a főgenya politikai védettséget élvez.

A harmadik rész a fordulópont Riggs történetében, ugyanis ebben a filmben ismeri meg a Rene Russo által alakított Lornat, akiben végre megtalálja az igazit, és képes továbblépni a gyászból ( bár ez csak a negyedik részben teljesedik ki ).

Ez a rész talán a legviccesebb, köszönhetően a nyitójelenetnek, melyben hőseink véletlenül felrobbantanak egy parkolóházat, és ennek következményeinek. Lefokozzák ugyanis őket járőrökké, csakhogy a baj ismét megtalálja őket, mikor egy rossz helyen átkelő gyalogos megbírságolása közben autós üldözésbe bonyolódnak. Ezt követően visszahelyezik őket, hiszen kiderül, hogy a volt zsarut, Jack Travist ( Stuart Wilson ) kell megállítaniuk, aki nagy és csúnya terveken munkálkodik. Ebben segítségükre van az ismét megjelenő Leo, akit Joe Pesci ezúttal talán még jobban formál meg. A poénos bevezető azonban tragédiába torkollik, mikor Murtaugh lelövi fia legjobb barátját, aki azonban gépfegyverrel támadt hőseinkre. Ezután, kicsit talán bosszúsztoriszerűen kezdetét veszi a hadjárat, hogy kiderüljön, ki adott fegyvert a 15 éves gyerek kezébe. Ez a széria legnagyobb erőssége: A nagyon jó poénokat, beszólásokat mindig sikerül ellensúlyozni egy tragikus, drámai szállal, ráadásul Riggs önálló története is mindig ott van a háttérben, vagy időnként az előtérben. A finálé nagyon ötletes, hiszen lángoló építkezéssel vegyített tűzharcot, meg gyilkos markolót is kapunk. Jack Travis pedig végül a tűzbe veszik, minden gonoszságával együtt.

A negyedik, befejező részben Riggs már teljesen felállt a padlóról, Lorna pedig terhes. Továbbá Murtaugh lánya is babát vár, igaz az őrmester a film elején még nem tudja, hogy az apa az állandóan az ő seggét nyaló Lee Butters, akit Chris Rock tökéletesen formál meg. Leo ismét feltűnik és ők ketten már jó nagy poénforrást biztosítanak.

Tehát mindenki boldog, és hőseink is élvezik az életet, egészen addig, amíg a sors össze nem hozza őket Jet Livel, aki jól megkeveri nekik a szart. Ugyanis ő játssza a film fő gonoszát, aki a kínai triádok bebörtönzött vezetőit kihozza a sittről, ezzel megtéve az első lépést gonosz tervében. A vezetőket kihozó maffiavezér viszont pénzt kér a jő öreg kung fu harcostól, aki ezt hamis bankókkal szeretné lebonyolítani. Ebbe a történetbe csöppen bele Riggs és Murtaugh, miután, megint csak egy véletlen folytán ráakadnak egy kínai embercsempész hajóra. Ebben a filmben láthatunk jó sok üldözést, autóval és gyalog egyaránt, továbbá jól megkoreografált verekedéseket, melyben Jet Li megmutatja minden tudását. Személy szerint sokkal többre tartom őt, mint a túlsztárolt Jackie Chant, hiszen Jet Li a bunyózás mellett még nagyon jó színészi képességekkel is rendelkezik. A végső, nagy csata, a finálé, tökéletes, és Murtaugh is levetkőzi minden gátlását benne, bebizonyítva, hogy öregember nem vénember. A film végén pedig megszületnek a babák, Riggs pedig már rövid hajjal válik apává, ezzel is szimbolizálva, hogy új ember lett belőle. A zárókép, a fotó, melyen a széria minden szereplője együtt pózol, tökéletes befejezés, és gyönyörűen zárja le ezt a nagy egészet.

Ha jól akarom példázni a Halálos fegyver filmek szenzációs színvonalát, elég ha a film legnagyobb negatívumát említem: Ez pedig az a logikai hülyeség, hogy Martint még a felesége is a vezetéknevén, Riggsnek hívja. 

Ez egy szenzációs kvadrológia, amit nem lehet megunni, és az ember nem győzi újranézni a filmeket. Ez a négy rész fantasztikusan vegyíti a humort, a drámát, és a kőkemény akciót.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr293201714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása