Movie Tank

A pankrátor

2011. augusztus 07. - Sparrow

Sziasztok!

Darren Aronofsky minden filmje ki lett már tárgyalva valamilyen formában a blogon, kivéve a 2008 - as A pankrátor című mesterművet.

Randy 'The Ram' Robinson ( Mickey Rourke ) nagy pankrátor volt. A sportág rajongói mind ismerték a nevét, és minden pankráció rajongó falán ott volt a posztere. Csakhogy a film nem ebben az időszakban, a nagy sikerek korszakában játszódik, hanem 20 évvel később, amikor Ram már nagyot zuhant a csúcsról, egy háznak alig nevezhető viskóban lakik ( feltéve, ha a főbérlője beengedi ), egy élelmiszerüzletben dolgozik, és hétvégenként kisebb pankrátor bunyókon is részt vesz, kb. 50 - 60 ember előtt. Mikor az egyik bunyó után infarktusa lesz, az orvosok megtiltják neki a további versenyeken való részvételt. Az infarktust követően Ram rájön, hogy nem akar magányosan meghalni, és nekilát, hogy a múltban elkövetett hibáit helyrehozza.

Nem akarom sokáig tépni a klaviatúrát Darren Aronofsky dicséretére, hiszen annyiszor megtettem már. A Mester természetesen megint egy hamisítatlan mesterművet tett le az asztalra. A történet egy valódi szívfájdító tragédia. Láthatjuk ahogy Ram az infarktus után megpróbál újra közel kerülni lányához ( Evan Rachel Wood ), akit akkor régen elhagyott, és ahogy próbál társat szerezni magának a sztriptíztáncosnő, Cassidy ( Marisa Tomei ) személyében. Mikor már úgy tűnik, hogy a dolgok jóra fordulnak, és Ram helyrehozta régi hibáit, egy váratlan baklövés következtében minden összeomlik, és az öreg pankrátor rájön, hogy boldogulásának eléréséhez egyetlen út vezet. Vissza a szorítóba, vissza azokhoz, aki igazán, feltétel nélkül szeretik. Vissza a közönséghez.

 

Aronofsky tökéletesen adagolja a drámai hatást a filmben, végig a sírás határán tartva a nézőt. Ez nem egy boldog film. Ez nem egy nyálban úszó hollywoodi szemét. Ez egy fájdalmasan életszagú történet egy emberről, akit a világ kitaszít. Hiába a félelmetes külső, Ram valójában csupa szeretet, és szeretni akarja az embereket. Örömöt akar szerezni, azoknak, akiket szeret. Helyre akarja hozni régi hibáit. És vele együtt, mi nézők is fájó szívvel szembesülünk a ténnyel, hogy egy ilyen világban a szeretet semmit sem ér. Hogy az embereknek létszükséglete a gyűlölet, az utálat, imádják látni, ahogy más szenved. És Ram rájön, hogy egy olyan korban él, amikor a világ szarik rá, és ekkor rájön. Ekkor már tudja. Végül visszatér azokhoz az emberekhez. Ahhoz a pár emberhez, akik igazán szeretik. Akik megbecsülik, és akik nem lökik el maguktól. És mikor utoljára feláll a kötél tetejére, hogy még egyszer, utoljára romboljon, láthatjuk az arcát. Látjuk, hogy az öreg, meggyötört pankrátor itt, a végén, végre boldog. 

Mickey Rourke nem csak hogy visszatért ezzel a filmmel a mélypontról, egyenesen visszarobbant. Ram és a saját élete között valószínűleg igenis ott húzódó párhuzam láthatólag sokat segített neki az amúgy fantasztikusan megírt Ram megformálásában. Tökéletesen beleéli magát a szerepbe, és a játékidő minden percében együtt érzünk vele. Mikor az infarktus után haza felé sántikál, kis, gurulós bőröndjével, mikor kétségbeesetten próbál újra közel kerülni a lányához, mikor kénytelen megalázkodni a pornóra matyizó, szarházi főnöke ( Todd Barry ) előtt, vagy mikor a nő, akit szeret, eltaszítja magától. Marisa Tomei szintén jól alakít, és Cassidy történetében felfedezhető egy érdekes párhuzam Ram szálával. Evan Rachel Wood Rourke után a legjobb a gárdából. A karaktere nem túl szimpatikus, de ha az ember belegondol, meg lehet érteni.

A pankrátorban a filmzene nem játszik akkora szerepet, mint Aronofsky korábbi filmjeiben, de Clint Mansell azért ezúttal is becsempészett néhány gyönyörű dallamot a filmbe. Mivel Aronofsky az operatőri munkát kicsit dokumentumfilmes irányba vitte el, kivételesen nem Matthew Libatique - vel, hanem Maryse Albertivel dolgozott.

A pankrátor egy gyönyörű történet, amit kötelezően látni kell! Mickey Rourke szenzációs alakítást nyújt, ami miatt még azt is megbocsájtom neki, hogy leszarja a képregényeket.:D

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr773131312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cervantes444 2011.08.07. 20:38:03

Szerintem ez a film, igazi mély értékekkel rendelkezik. Mint olyan, aki szereti amúgy a pankrációt rám még nagyobb hatást gyakorolt a film. Az utolsó jelenet egy mestermunka. Imádom. Az írásod pedig jó lett Sparrow. Mindenkinek annyit tudok mondani: kötelező néznivaló. :)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.08.07. 23:27:59

Jó kis kritika, bár nekem a film annyira nem jött be. Valamiért végig olyan érzésem volt, hogy "ezt már láttam valahol".

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.08.08. 21:22:31

Meg fogtok kövezni, de nem tartom vissza a véleményemet :)
Én halálra untam magam, semmilyen hatással nem volt rám a film, a végét meg kifejezetten gagyinak találtam, de legalább örültem, hogy nem kell tovább szenvednem. A kameramozgástól meg a fejem is megfájdult. Gyenge 4/10 nekem, de azt azért hozzá kell tennem, hogy én alapból nem vagyok oda a drámákért, Aronofsky-t pedig egy méltatlanul túlértékelt rendezőnek tartom, a munkásságát pedig erőltetettnek, hatásvadásznak és jelentéktelennek.
Egyébként a kritika tényleg jó lett, kár, hogy nem tudok egyetérteni vele :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.08.09. 11:08:51

@Dr.Jones: Köszi az őszinte véleménynyilvánítást. Mindenkinek megvan a saját véleménye, és ízlése, bár sajnálom, hogy nem szereted Aronofskyt. Szerintem minden idők legjobb rendezője.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.08.17. 21:50:02

Nekem a Fekete Hattyú annyira nem jött be. Az a helyzet, hogy ha nincs benne a leszbikus jelenet, akkor felejthető (nekem így is, de a fiúknak nem:D). Viszont odavoltam ezért a filmért. A zenével nem értek egyet, tökéletes volt. AZ az igazság, hogy mélyebb tartalommal bír ez a film, minthogy haldoklik a pankráció:)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.08.17. 21:52:31

@mutant: Bizony, sokkal mélyebbel. Igazából nem is a pankráción van a hangsúly a filmben, hanem egy ember tragédiáján.
süti beállítások módosítása