Movie Tank

Sherlock Holmes

2011. május 21. - Sparrow

Sziasztok!

Ma Guy Ritchie 2009 - es filmjéről lesz szó. A Sherlock Holmes, megmondom őszintén egyáltalán nem érdekelt. Végül mégis megnéztem, és hát... Lehet, hogy többet értem volna a Vörös sárkánnyal, amit már tervezek egy ideje. Na, de mindenekelőtt lássuk, miről is szól a Sherlock Holmes.

http://www.alessziadeep.librahotel.hu/images/sherlock-holmes-poster23.jpgSherlock Holmes ( Robert Downey Jr. ) és partnere, Dr. Watson ( Jude Law ) elkapják Lord Blackwoodot ( Mark Strong ), aki a fekete mágia képviselőjeként tartja rettegésben London lakosságát. Öt ártatlan lányt ölt meg, mire Holmesék segítségével végre sikerül rács mögé juttatni. Halálos ítéletet szabnak ki rá, amit hamarosan végre is hajtanak. Az akasztás után azonban furcsa, és egyben rémisztő dolog történik. Blakcwood kikel a sírjából, és folytatja garázdálkodását. Újabb emberek halnak meg, és Holmesnak minden tudását és tapasztalatát használnia kell, hogy rájöjjön a gonosztevő céljaira, és újra elkapja. Eközben megjelenik egy nő Homes múltjából. Irene Adler ( Rachel McAdams ) azért keresi fel a detektívet, hogy felbérelje egy ember felkutatására. A szóban forgó személyt hamarosan meg is találják Lord Blackwood koporsójában. Hamarosan Sherlock Holmes és Watson egy világméretű fenyegetés nyomaira bukkannak, amit mindenképpen meg kell akadályozni.

Kezdeném azokkal a dolgokkal, amik tetszettek a filmben. Nagyon jók voltak a képi és operatőri megoldások. A lassítások és a flashbackek első osztályúak. A fényképezés nagyon szép. Az egész film alatt a szürke szín dominál, ez egy egészen különleges, rideg hangulatot kölcsönöz a produkciónak. A szövegkönyv néhol tartalmaz vicces beszólásokat, és egy - egy humorosabb jelenet is akad, bár a trailer az összeset lelövi.

Ami nem tetszett, az a történet. Az egész nevetségesen irreális. Blacwood varázslatait Sherlock Holmes megmagyarázza, és minden apró madárszarból rájön a különböző rejtélyek megoldására. Csak ezek a magyarázatok annyira röhejesek, hogy néha nem hittem a fülemnek. A forgatókönyv fantáziája kb. egy ötéves gyerek értelmi szintjének felel meg. A legnagyobb probléma, hogy a történet egyáltalán nem kötött le, többször azon vettem észre magamat, hogy nem is figyelek a filmre.

A színészi játékok egyáltalán nem tetszettek. Downey Jr. - t  eddig se tartottam jó színésznek, de ez eddig egyértelműen a legrosszabb alakítása, amit láttam. Jude Law kifejezetten irritált, bár ugyanezt a karakteréről, Watsonról is el lehet mondani. Rachel McAdams az elmegy kategóriát képviseli, inkább szép, mint jó színésznő. Watson menyasszony jelöltjét Kelly Reilly játssza, aki az Eden Lake - ben nyújtott fantasztikus alakítása után, itt a legjobb szemmel nézve is egy gyenge közepes. Mark Strong egyszerűen semmilyen. Csak úgy ott van a képernyőn, de az alakítása egy nagy nulla. A karakter is pocsék, elnagyolt.

A zenék többnyire egész jók, és a vége főcím is tetszett, ami visszaidézte a film legemlékezetesebb pillanatait ( kb. az egész filmet újra megmutatják ).

Összességében a Sherlock Holmes egy erősnek egyáltalán nem nevezhető közepes film. Hamarosan jön a folytatás, remélem az már jobb lesz, bár sok reményt nem fűzök hozzá.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr302921047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.05.22. 17:28:11

Nagyon jó film, csak nem Sherlock Holmes. Mielőtt nekiálltál volna ennek az írásnak, párat (de legalább egyet) elolvashattál volna.
süti beállítások módosítása