Movie Tank

[REC]

2011. március 27. - Sparrow

Sziasztok!

Ma az utóbbi évek legnépszerűbb spanyol produkciója, a [REC] című film lesz terítéken.

http://filmhirek.files.wordpress.com/2008/04/rec_poster.jpgÁngela Vidal ( Manuela Velasco ) tévés riporternő és operatőre Pablo ( Pablo Rosso ) egy spanyol tűzoltóállomáson készítenek riportot a tűzoltók életéről. Mikor riasztás érkezik egy bérházból, a tűzoltókkal együtt indulnak a helyszínre, hogy mindent felvegyenek. A riasztás azért érkezett, mert a ház egyik lakója, egy idős nő valószínűleg rosszul lett. Mikor felmennek a lakásába, a nőt valóban elég furcsa állapotban találják. Mintha teljesen magán kívül lenne, a teste, ruhája csupa vér. A tűzoltókat felkísérő rendőrt megtámadja és meg is harapja. Innentől kezdve pedig elszabadul a pokol...

A film talán a legnépszerűbb ál - dokumentarista stílusban készített produkció. Az eseményeket végig Pablo kameráján keresztül követhetjük nyomon. Ezt a módszert viszonylag jól kihasználták, de nem olyan jól, mint a Cloverfieldben. A film talán legnagyobb negatívuma, hogy a játékidő háromnegyedéig kevés izgalmas dolog történik, a néző unatkozik. Az utolsó 20 percre bepörögnek az események, a filmnek a vége valóban nagyon jól sikerült.

Egy ál - dokumentarista filmnél sosem a színészi játékokon van a hangsúly. Itt sem kiemelkedők a színészek, sőt kifejezetten gyengék.http://logout.hu/dl/upc/2010-04/63098_rec.jpg Igaz, a főhősnő, annak ellenére, hogy a film elején irritáló, a játékidő második felére szimpatikussá válik. A zombik megformálása kellőképpen ijesztőre sikeredett, de maga a film korántsem bővelkedik a félelmetes jelenetekben. Néhány ijesztőbb képsort leszámítva nem igazán féltem. Zenékből nem vonultat fel sokat a film, de a stáblista alatt szóló dal nagyon tetszett.

Aki szereti az ál - dokumentarista filmeket, azoknak kötelező darab a [REC]. Aki a félelmetes horrort szereti, annak inkább Az átok első két részét ajánlanám, zombifilmekből meg a 28 nappal későbbet. Mindenesetre egyszer mindenképpen nézhető film a [REC], és a spanyolok ezzel a művel  véglegesen beírták magukat a filmtörténelembe.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr442776249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sh1mmy 2011.03.27. 22:21:14

Nem volt rossz, de a Cloverfield ennél szerintem sokkal jobb... A Cloverfieldnek jóval nagyobb kultusza volt, csak európában nem lett igazán "ismert".

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.27. 22:23:57

@Sh1mmy: Igen, szerintem is jobb a Cloverfield. Már csak az alaötlete miatt is.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.03.28. 15:42:29

Szerintem azért elég parázós film ez is. A színészekkel én nagyon meg voltam elégedve, szerintem hitelesek voltak, mert tényleg elhittem, hogy normál emberek így reagálhatnak ilyen helyzetekben. Én amúgy egy pillanatig éreztem azt, hogy unalmas lenne a film, ellenben iszonyatosan feszült hangulatú. Én, mint a zombifilmek nagy rajongója úgy érzem, hogy ha ez nem is egy kultuszfilm, kategóriáján belül mindenképp emlékezetes darab.

Ui: Azt javaslom azoknak, akik kedvet kaptak a filmhez, hogy ha lehet akkor eredeti, spanyol hanggal nézzék a filmet, feliratosan, mert a magyar szinkron tönkrevágja az egésznek a hangulatát.

Sh1mmy 2011.03.28. 21:14:18

@Powerful900: Még ha jól is játszottak, a karakterek nagyon idegesítőek voltak, főleg a csajé, de ahogy Sparrow írta, a vége felé nem lesz már olyan irritáló. Amúgy számomra a feléig unalmas, vontatott volt. Nem nevezhető egy túlzottan esemény gazdag filmnek.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.28. 22:45:25

@Powerful900: Szerintem nem voltak jók a színészek, a karakterek még elmentek, bár azok is alapsablonok voltak. Én szinkronosan néztem, de nem hiszem, hogy sokkal másabb lenne a véleményem, ha eredeti nyelven nézem.

@Sh1mmy: Egyetértek.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.29. 14:16:19

Sem ez, sem a Cloverfield nem tetszett. Kifejezetten idegesítettek a szereplők, végig arra vártam, hogy meghaljanak, és cseppet se tudtam izgulni értük. A szemfájdító kamerarángatásról meg ne is beszéljünk.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.29. 15:13:20

@Dr.Jones: Az ál - dokumentarista stílust szerintem inkább ínyencségnek hozták létra a filmrajongóknak. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden filmrajongónak bejön, például neked sem tetszik. Én is szívesebben nézek egy úgymond hagyományos operatőri stílusban készült filmet, de az ál - dokumentarista filmeknek is megvan a maga bája.:D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.03.29. 18:24:40

@Dr.Jones: Nekem ez a stílus abszolút határeset, vagyis filmfüggő. A Sparrow által említett filmekben kifejezetten jó volt, de például a Blair witch projectben már annyira el van túlozva (ez az úgy tudom első ilyen film) hogy élvezhetetlenné teszi az egészet.
süti beállítások módosítása