Movie Tank

Szellemíró

2011. február 03. - Sparrow

Sziasztok!

Ma a 23. Európai Filmdíjátadón hat díjat bezsebelő francia-német-brit politikai krimi, a Szellemíró lesz terítéken.

https://m.blog.hu/ny/nyusszogo/image/film/the%20ghost%20writer.jpgFőhősünk egy szellemíró ( Ewan McGregor ), aki, ügynöke biztatására elvállalja a volt brit miniszterelnök, Adam Lang ( Pierce Brosnan ) emlékiratainak megírását,amit aztán természetesen az ex - politikus nevében adnak ki. A szellemíró elutazik az Egyesült Államokba, Lang ottani házába. A könyv első változatát előtte már elkészítette egy másik szellemíró, aki azonban relytéjes körülmények között meghalt. Az új író és Lang alig kezdik el a munkát, mikor a volt miniszterelnököt súlyos vád éri. Háborús bűnökkel vádolják. A könyv munkálatai közben a szellemíró nyomozásba kezd. Különös dolgokat fedez fel az előző író által megírt kéziratban illetve annak szobájában. Ugyanis az előző szellemíró itt lakott Langékkel munkája alatt. A szellemíró összeismerkedik Lang nejével, Ruthval ( Olivia Williams ), és egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Azt egyértelműen kijelenthetem, hogy Roman Polanski is ért a filmkészítéshez. A Szellemíró legnagyobb pozitívuma az utánozhatatlan hangulat. A legfurcsább, hogy a film alatt nem igazán éreztem, hogy ez a sötét, nyomasztó hangulat pontosan honnan ered, hogy mi teremti. Mondjuk ezt most se igazán tudom. És ez a legjobb ebben a filmben. A nézőre rátelepszik a film hangulata, de nem tudja, hogy ezt pontosan minek tulajdonítsa.

http://moviecitynews.com/wp-content/uploads/2010/11/the-ghost-writer_288x288.jpgEwan McGregor kiérdemelte az Európai Filmdíjátadón a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Ha már a Szellemíróból kell választani, én inkább adtam volna Pierce Brosnannek a díjat, aki az Emlékezz rám! - ban nyújtott gyenge alakítása után itt magára talált. Feltűnik a filmben James Belushi is ezúttal kopaszon.:D

A film a politika világának sötétjébe vezeti a nézőt, már - már hátborzongatóan hitelesen. A képi világ is kitűnő. Rideg és komor. Mindig borús az ég vagy esik az eső. Tökéletes összhangban van a film történetével.

Azt hiszem, hogy a film története, ami bevezeti a nézőt a politika sötét világába, az ehhez nagyon passzoló képi világ és a főszereplők hiteles játéka együtt teremtik a hangulatot. A hangulatot, ami miatt meg kell nézni ezt a filmet.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr112636485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.02.04. 15:01:40

Nagyon jól megragadtad a film hangulatát, teljes mértékben átjött, amit mondani akartál. A fakó, depresszív képi világ a sejtelmes, de ugyanakkor felcsigázó zenével kézen fogva olyan sajátosan hátborzongató atmoszférát teremt, hogy már csak azért is érdemes megnézni a Szellemírót.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.02.04. 15:06:43

@Dr.Jones: Köszönöm, és igen a film hangulata utánozhatatlan.:D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.02.04. 21:24:14

@Sparrow: Nah ugye h. meg mondtam :D
@Dr.Jones: Szerintem (ahogy már elmondtam), nagyon hasonlít a Viharsziget hangulatára, mondjuk ott nálam még érződött egy kisebb klausztrofób hatás is :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.02.04. 22:22:54

@FroG: A Viharszigetnél klausztrofób hatás? Nem a Buriedre gondoltál?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.02.04. 22:41:49

@Sparrow: Nem,nem :D
Bennem azért volt a Viharsziget miatt klausztrofób hatás, mert egy elzárt szigeten játszódott :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.02.05. 12:37:31

@FroG: Hát akkor el tudom képzelni, mit érezhettél a Buried nézése közben.:D
süti beállítások módosítása