Movie Tank

Rick and Morty (2013- )

2016. február 15. - Sparrow

Volt már, hogy vitába keveredtem az animáció mibenlétét illetően. Nem szeretem ugyanis azt a gondolkodásmódot, amely szerint a nem élőszereplő produkciók kizárólag gyerekeknek vagy a fiatalabb korosztálynak szólnak, nemes egyszerűséggel azért, mert aki akár egy egészen kicsit jártas a témában, jól tudja, hogy ez marhára nem így van. Sőt mi több, meglehetősen kevés az olyan animáció, ami kifejezetten a kicsiknek készül és/vagy nem található meg célközönsége magasabb korosztályokban is. Manapság azért már szélesebb körben is kezdik felfogni a népek, hogy van ez a bizonyos televíziós műfaj, amit leginkább felnőtt rajzfilmek néven szokás emlegetni. A kategória legismertebb képviselői minden bizonnyal a South Park és a Family Guy, néhány éve azonban berobbant egy egészen új, friss töltet. A Rick and Morty-t gyakran emlegetik a Vissza a jövőbe alapvetésének újraértelmezéseként, ám természetesen ennél sokkalta többről van szó. A közelmúlt egyik legsúlyosabb mesterművéről...

rick_and_morty2.jpg

A történet középpontjában egy kiégett, embergyűlölő, arrogáns seggfej, Rick Sanchez áll, aki nem mellesleg kora egyik legnagyobb zsenije, számára egy világraszóló tudományos felfedezés vagy egy minden ismert tételt újraíró találmány létrehozása csupán egyszerű délutáni program. Unokájával, az értelmileg pont az ellenkező végletet képviselő Morty-val rendszerint közösen kalandoznak más dimenziókban és idegen bolygókon, természetesen mindig nagy galibába keveredve, mindeközben pedig a család többi tagja, a házasságukat életük nagy ballépésének tartó szülők és Morty  tinédzserkori lelki válságban sínylődő nővére szintén újra és újra kihívják maguk ellen a sorsot. 

Eleddig mindössze két évad létezik ebből a remek, elragadó produkcióból, de már ez a 21 rövid epizód is többet ad, mint példának okáért a Family Guy egész repertoárja, mondom ezt úgy, hogy a Griffin család kálváriájának is nagy kedvelője vagyok. A Rick and Morty legnagyobb előnye az, hogy egészen pazar módon egyensúlyozza ki a pihent agyú, suttyó humort és a komoly, elgondolkodtató mondanivalót, és ezt ráadásul minden egyes részben sikerül meghúznia. A felnőtt animációs komédia eme két fontos vonulata, a humor és a tartalom lenyűgöző egészet alkot, egymásnak eszközei, indítékai és következményei is egyben. És bizony kevés nagyobb élmény van annál, amikor a hasadat fogva röhögsz valamin, amin közben szokatlanul mélyen el is merengsz magadban. A Rick and Morty ezt az élményt adja meg neked.

rick_and_morty.jpg

Márpedig a mondanivalók tárháza végtelen, hiszen világunk és fajunk lépten-nyomon okot szolgáltat a kifigurázásra. A két főszereplőre helyeződik a legfőbb hangsúly. Morty tökéletesen ábrázolt, identitáskeresésének elején járó, újdonsült nemi vágyait nehezen kordában tartó kissrác, aki a maga egyszerű módján értelmezi azokat az elképesztő kalandokat, amelyekbe a világra minden ízében magasról szaró nagyapja belesodorja. Mert Rick valóban olyan figura, akiben a Vissza a jövőbe Emmett dokijának elvont zsenialitása és Dr. House tiszteletlen, cinikus jelleme keveredik, ezzel kiváló koktélt alkotva. Az alapvetően szórakoztató, laza figura a sorozat bizonyos pontjain megnyílik a nézőnek és ekkor láthatjuk azt a rengeteg bűntudatot és fájdalmat, amit Rick személyisége igazából rejt.

A sorozat nagyon fontos vonulata családszociológiai jelleggel bír. Alapvetően az egyik fő konfliktus is az, hogy Rick évek után tér vissza családjához, ám minden egyes rész kap mellékszálat, ezekben pedig specifikusabb témák is előkerülnek a kategórián belül. Nagyon súlyos szál Morty szüleinek házassága. Minden fekete komédia jellegű, önmagából kiforgatott helyzetbeállításban kőkeményen ott van az elromlott kapcsolat, a megfáradt, ellenségeskedésbe átcsapott házasság szomorú valósága.

rick-and-morty-.jpg

Mindezen túl a legfontosabb fegyvertényről még nem ejtettem szót. Ez bizony a science fiction, hiszen az animáción belül a Rick and Morty sci-fi sorozat, és ilyen téren kegyetlenül sokrétű, impulzusokban és fantáziában gazdag. Minden epizód hoz valami újdonságot. Megismerhetünk számos idegen világot, párhuzamos univerzumokat, amelyek rendszerint nyakatekert, ám egy réteggel mélyebben mégis igazi logikát magukban hordozó rendszer szerint működnek, földjeiket pedig változatosabbnál változatosabb, érdekesebbnél érdekesebb figurák népesítik be. Emellett  néhol még a fantasy is tiszteletét teszi, miközben részről részre más és más témán van a hangsúly, a teljesség igénye nélkül előkerül az apaság, a férfiasság, az erőszak, a telhetetlenség, a hatalom, a kizsákmányolás, a fogyasztói magatartás, a média, valamint a tehetségkutatók témaköre. Mindezek mellett ráadásul még filmes utalásoknak is örülhetünk, megidéződik például az Eredet, a Rémálom az Elm utcában, vagy éppenséggel A megtisztulás éjszakája

A Rick and Morty fantasztikus sorozat. Tele van kreativitással, fantáziával, mondanivalóval, és elsőosztályú fekete humorral. És ez még csak az első két szezon volt. Aki eddig nem ismerte, haladéktalanul kezdjen bele! 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr168393398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_vízirögbis 2016.02.16. 12:39:15

Get schwifty! Az első jó írás amit olvastam itthon erről a sorozatról, megérdemli!

Sandokohn - a maláj jiddis 2016.02.16. 14:05:51

Jól megírt poszt, köszönet érte Sparrow-nak, a sorozatot mindenképpen nézni fogom!

para_noir 2016.02.16. 14:07:54

"A kategória legismertebb képviselői minden bizonnyal a South Park és a Family Guy" - vagy esetleg a mindkettőnél régebbi, és mindkettőnél sikeresebb The Simpsons? Felnőtteknek való sorozatanimációból egyébként van egy nagy rakás, ha már ez a téma, szóval az Archertől kezdve a Mr Pickles-ön keresztül a Brickleberry-ig azért lehetett volna még hozni példákat. Erről a fentiről még sose hallottam, nem tudom, ez vajon nem jelent-e valamit...
süti beállítások módosítása