Movie Tank

Homeland - 5.évad

2016. január 11. - Sparrow

Emlékszünk még arra a mindent elsöprő második évadra, ami vitathatatlanul a Homeland fénykorát jelenti, és ez valószínűleg már örökre így is marad. Ettől függetlenül azonban még mindig érdemes nézni ezt a sorozatot, nagyon lehet ugyanis szeretni ama bravúr miatt, amit a harmadik szezon befejezésével és a későbbi irányváltással produkált. A Homeland három évad alatt végigvitte és lezárta azt a nagyszerű alapkonfliktust, amelynek köszönhetően világszerte ismertté és népszerűé vált, ám ezek után is haladt tovább a produkció, és a negyedik évad azt is bizonyította, hogy ez a meglepő fordulat bizony maximálisan indokolt. Most íme, túl vagyunk az ötödik felvonáson is, és valóban, még mindig van spiritusz a színfalak között.

homeland2_1.jpg

Carrie Mathison (Claire Danes) immáron a CIA kötelékén kívül, Európában éli életét, ami kis késéssel, de végre létrejött. Egy berlini alapítvány biztonsági főnökeként nyugodtan nevelheti kislányát, miközben még egy korrekt párkapcsolatból is kijut neki. A események láncolata azonban váratlan fordulatot vesz, miután egy közel-keleti jótékonysági kiruccanás során Carrie és csapata menekülni kényszerül. Miután a főhősnő kideríti, hogy nem munkaadója, hanem ő maga volt a célpont, nyomozásba kezd, így csakhamar újra a vitatott ügynökség vonzáskörzetében, ezáltal pedig az Iszlám Állammal és a menekültválsággal vívott harc kellős közepén találja magát.   

Azt írtam feljebb, hogy a Homeland-ben még mindig van spiritusz. Ez valóban igaz is, ám célszerű feltárni ennek az éltető erőnek a valódi magját. Az első három évadban úgy tűnt, hogy amiatt igazán erős ez a történetfolyam, mert képes egy rendkívüli, példátlanul érdekes és feszült thriller-dráma hibriddel operálni, ami a terroristák által lehetségesen átnevelt amerikai katona képében érkezik. Ám a negyedik évadban bizonyossá vált az, ami ebben az új szezonban még inkább előtérbe kerül. Az alapkonfliktus jó volt kezdetben, sőt mi több, zseniális, de most már tudjuk, hogy nem emiatt szerettük legjobban ezt a produkciót. A helyes válasz a főhősnő, Carrie karaktere, akit az írók olyan pazar érzékkel és hatásos lépcsőzetességgel navigálnak a történetben, hogy a végeredménnyel szinte lehetetlen nem azonosulni. Esendő, bűntudattól sújtott, megtört, fiatal kora ellenére sokat látott központi figuráról van szó, aki mentálisan, érzelmileg, és konfliktusaiban is rendhagyóan komplex személyiség. Emberközeli, erőteljes karakter, és miatta válik a Homeland ötödjére is kiemelkedővé. Minden más másodlagos.

homeland1.jpg

Ám attól függetlenül, hogy másodlagos, még korántsem lényegtelen. Mi a helyzet a cselekmény és annak vezetése táján? Más. Hiába változatlanul erős a főszereplő jellemrajza, ez a sorozat már nem ugyanaz az alkotás, ami 2011-ben elindult hódító útjára. A negyedik évad még közelebb állt az első három felvonás attitűdjéhez, ám az új szezon sokkalta inkább hajaz egy 24-évadra. A 24 kiemelten nagy kedvelőjeként mondhatom, hogy ez egyáltalán nem baj, ám kétségtelenül érdekes változás. A cselekmény áramoltatása pörgősebbé vált, az építkezés nem olyan kimért, nem annyira, stílusosan türelmes, inkább arra hajt, hogy végig sok adrenalint pumpáljon, ne csupán a zárórészekben rengeteget.

Tény és való azonban, hogy van, ami nem változott. A Homeland nagy erőssége, hogy alapkonfliktusait továbbra is aktualitásokból merítve építi fel. Valós problémák és létező nemzetközi félelmek manifesztálódnak ezúttal is a kis képernyőn. Most természetesen az Iszlám Állam okozta fenyegetettség és a menekültválság kap teret a jelentős kiindulópontok táborában.

Nem lehet panaszunk a színészi játékra. Claire Danes továbbra is életműve legfontosabb alakítását nyújtja, és megmerem kockáztatni, hogy a színésznő Carrie bőrében most jobb, mint valaha. A főhősnő mentorát és pótapját alakító Mandy Patinkin továbbra is egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató tálalásmódban prezentálja karakterét. Rupert Friend szintén ismét komoly teret kap, a színésznek ezúttal a sebesült, legyengült Peter Quinn-t kell bemutatnia, de ez nem okoz neki gondot.

A Homeland ötödik felvonása jól sikerült. Valami már végleg kiveszett ebből a sorozatból, ez tény, de amíg Carrie Mathison a főhős, és amíg őt ennyire jól megtudják írni, addig lesz közönsége és sikere a produkciónak. 8/10.  

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr958262044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása