Movie Tank

Samurai Cop (1991) - V. Olvasói Hét

2015. szeptember 11. - Sparrow

Kérték: Bogányi Alexandra, Németh Viktória, Zékány Levente, Üveges Péter

A ZS-kategóriás, annyira rossz, hogy az már jó jellegű filmalkotásoknak viszonylag nagy, a minőséghez viszonyítva egyenesen óriási rajongótábora van. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen habár ezek a produkciók filmművészeti szempontból jóformán értékelhetetlenek, azért mégiscsak rendelkeznek valamilyen egyedinek mondható stílussal, ami a ráhangolódni képes befogadót pihentetni, szórakoztatni tudja.

samurai_1.jpg

Bűn rágja a város szívét, ugyanis a minden hájjal megkent japán gengszterbanda droggal árasztja el az utcákat. A helyi rendőrség felkér egy külsőst, a Szamuráj néven elhíresült Joe Marshall-t (Mathew Karedas). Így pedig már minden adva van ahhoz, hogy kezdetét vegye egy minden ízében brutális, erős testet és lelket követelő összecsapás.

Van valami bűnös élvezet abban, hogy habár a legelső pillanattól kezdve egyértelmű, hogy ez az egyik legszarabb mozgókép, amivel valaha találkoztál, mégsem tudod tiszta lelkiismerettel azt mondani, hogy nem élvezed ezt az értelmetlen, elborult valamit, amit a bátrabbak akár még akciófilmnek is minősíthetnek. Kétségtelen, hogy megvan a maga bája, fellelhető benne az a bizonyos stílus, ami leginkább abban áll, hogy egyetlen másodpercre sem veszi komolyan magát. Szóval igen, aki képes beleélni magát egy ilyen hülyeségbe, az tud kellemesen szórakozni.

samurai2.jpg

A többiek viszont messze kerüljék, mert nekik csupán másfél drága órát fog elrabolni az életükből. A Samurai Cop még a kliséken is túl van, pontosabban még azokat sem képes legalább minimális élelmességgel felhasználni, narratíváját akármelyik pornófilm megirigyelhetné, karakterei pedig majdnem olyan mélyek, mint az Asylum produkcióiban látható óriásszörnyvadászok jellemrajzai. Amir Shervan mintha egyáltalán meg sem próbálna minőségi rendezést produkálni, a jelenetkoreográfiák fájdalmasan gagyik, a néhol feltűnő trash-brutalitás egyáltalán nem illik az összképbe, a minimális kreativitásra való igényt kivédő alibivágás pedig már-már felháborító. A kamerakezelés indokolatlan beállításokkal rombolja tovább az amúgy sem túl acélos élményt, a béna poénokon csupán kínunkban nevethetünk, a színészi játékok pedig minden elképzelhető kritikát alulmúlnak. Egyes egyedül a kifejezetten hangulatosnak mondható filmzene próbálja menteni az összképet.

A Samurai Cop-ra haragudni nem lehet, megnézésre viszont így sem ajánlott, kizárólag csupán azok számára, akik tudják magukról, hogy vevők az ilyen jellegű, értékelhetetlen, de megfelelő agyi takaréklángra állíva mégis élvezhető ZS-művekre. 1,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr857662882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubuja 2015.09.11. 09:45:37

Én igazán nem tudom, mit véthetett szegény blogger a kérelmezőknek, de nehezen tudok olyan bűnt elképzelni, amivel ezt kiérdemelte...

Az antiochiai szent kézigránát 2015.09.11. 18:29:04

Sikerült végigpörgetnem a filmet ( tisztességgel nem bírtam megnézni). Amúgy 89-es, de ettől még ugyanolyan szar... :D
süti beállítások módosítása