Movie Tank

A tengeralattjáró (1981) - V. Olvasói Hét

2015. szeptember 10. - Sparrow

Kérte: Történelem p

A II. világháború szörnyűsége könyvek és filmek tucatjai után is leginkább a leírhatatlan jelzőt váltja ki a leírására vállalkozó beszélőből. A világégésben önként résztvevő és kényszer hatására belesodródó emberek a lehető legváltozatosabb helyeken haltak meg. Mégis, általában csupán a nagy háború néhány szegmensét szokás emlegetni. Normandiát, Sztálingrádot, Pearl Harbor-t, és a Holokausztot. Ezzel szemben Wolfgang Petersen egy csapat elfeledett német férfit mutat be, akik a tengerek mélyén igyekeznek túlélni a rájuk zúduló veszedelmeket, és próbálnak megfelelni hazájuk irreális elvárásainak.

dasboot2.jpg

1941-et írunk. A hitleri Németország nagy erőkkel igyekszik megtörni Nagy-Britannia ellenállását. A siker érdekében tengeralattjárókat bocsátanak a vizekre, amelyek elsődleges feladata a szigetországba tartó ellátmányszállítmányok megsemmisítése. A hajókra küldött, 40 000 embert számláló legénységek sokaságából 30 000-en soha nem tértek haza. Henrich Lehmann parancsnok (Jürgen Prochnow) és emberei mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne az utóbbi statisztikát kelljen erősíteniük, ám a kihívás különösen nehéz, hiszen Berlin parancsai emberfelettinek tetsző tettek végrehajtására utasítják őket.

Petersen a náci harci gépezet dübörgésétől messze helyezi hőseit és cselekményét. Nem hallunk a zsidóüldözésekről, a Führer is csak elvétve említődik meg, és a szereplőktől ezen témáknál csak még messzebb áll parancsaik jogosságának, a háború értelmének vitatása. Itt nem az ideológiai háttérről, nem is egy hatalomra jutott őrült tombolásáról, nem is meggyilkolt ártatlanok tömegeiről van szó. Csupán egy tengeralattjárónyi férfiról, olyanokról, akiket fűt a hazaszeretet, akiknek német állampolgárság jutott, és tudják, ez az az ország, amit veleszületett kötelességük szerint meg kell védeniük. És valóban, Petersen egyik legfontosabb zsenialitása az, hogy a II. világháború ideológiai konfliktusaitól mesze elzárkózik, és a világégésnek egyetlen apró szegletére koncentrál, egy hajóra, amelynek fedélzetén a legénység tagjai szintén a maguk apró részére fókuszálnak. Csak a hajóra, csak egymásra, és csakis az aktuális parancsra. Tragikus él, hogy többségükben még szinte gyerekek, a parancsnok már eleve rossz szájízzel hajózik ki, hiszen olyan fiúkat kell a tűzvonalba vinnie, akiknek még az anyjuk mellett lenne a helyük. A történetvezetés három és fél órás sodrásában lélektani futamok egész sorát zongorázzák végig az alkotók. A csaták előtti unalmas hétköznapok stresszes érzése, a kibontakozó halálfélelem, az őrület megjelenése, és a fináléban érkező, egymást váltó pozitív, illetve negatív érzelmi hullámok egyaránt hitelesen tárulnak a néző elé (külön megemlítendő a hadászati technika fejlődésének szóló tiszteletadás, ami érdekes mellékízt ad az utolsó egy órának). A maratoni játékidő abszolút indokolt, alig akad olyan perc, ami nélkül nem veszítene értékéből az élmény összessége.

dasboot.png

Wolfgang Petersen rendezői minőségében sem hagy cserben bennünket. A történetet keretbe foglaló, totálképekre alapozó, sokszereplős jelenetek (a kihajózás előestéje, a kikötő bombázása) annyira szenzációsan jól néznek ki, hogy szinte már sajnáltam a fősztori tengeralattjáróba koncentrálását. Persze, ez csak halvány bánat, hiszen a hajó vasgyomrában is maradéktalanul kicsapódik a megkívánt hatásfok. A direktor elképesztő erővel vonja be nézőjét a filmbe, teszi ezt elsősorban gyönyörűen kidolgozott, precíz és részletgazdag snittjeivel, amelyeket vágás csak akkor erőszakol, amikor az feltétlenül szükséges, így óvva meg a cselekmény áramlásának pazar folytonosságérzetét. A játékidő 90%-a a tengeralattjáró szűk folyosóin játszódik, így a klausztrofóbia érzése nagyon hamar maróvá válik, ha nem volna kánikula, kinyitnánk szobánk ablakát, hogy nyerjünk egy kis friss levegőt izzadságunk feszült bűze mellé. A tengeri csaták dinamizmusa végtelenül izgalmas színt visz az atmoszférába, a vasba zárt legénységet körülölelő, folyamatos stressz és félelem pedig olyan lángon ég, hogy szinte már összekucorodunk fotelünkben, mielőtt az egész az arcunkba robbanna.

Az élmény nyilvánvalóan jóval kevesebb lenne, ha nem egy ilyen pazar színészgárda tolmácsolná a narratívát. Jürgen Prochnow parancsnoka sokat látott, megkeseredett figura, aki nem hisz semmiben, eltávolodik mindennemű ideológiától, kizárólag az aktuális parancsnak él. Nemcsak ő, hanem a mellékszereplők is egytől egyig kiválóan idomulnak a történet kőkemény atmoszférájához, így az összes fontosabb karakter részéről kapunk emlékezetes momentumokat.

A tengeralattjáró monumentális háborús dráma, ami úgy adja át a világégés borzalmát, hogy cselekményének főhelyszínét nem lángoló csataterekben vagy nyomasztó haláltáborokban, hanem egy hajó belsejében határozza meg. 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr707686510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pa Lee 2015.09.10. 17:19:11

Ez mekkora film. Nem hőseposz, mindenki be van sz*rva, és a nézőt is úgy berántja a feeling, mint közmunkás a fűkaszát.. 10/10 simán.

Történelem p 2015.09.10. 17:31:16

Nagyon köszönöm Sparrownak, életem egyik meghatározó filmes élménye volt a Das Boot.

Guzzista 2015.09.10. 18:44:01

Zseniális film! Nem véletlen, hogy Jürgen Prochnow-t ez után fedezte fel a maga számára az amerikai filmipar. egyébként van ennek a filmnek egy rövidebbre vágott változata is, de a hosszabb is tökéletes.

Cormorant 2015.09.10. 19:33:44

A háborús filmek közül két kiemelkedő, a történetet realisztikusan, de izgalmasan bemutató alkotást ismerek, ez az egyik. A másik "A hajnalok itt csendesek".
Szerintem arról is írj egy bemutatót, ha ismered. Nagyon jók az írásaid, szívesen olvasom őket, pedig a bemutatott filmek 99%-t nagyon jól ismerem:)
Mindkettő 10/10.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.09.10. 20:06:01

@Történelem p: Nagyon szívesen, és köszönöm, hogy ajánlottad! :)

@Cormorant: Köszönöm, örülök, hogy tetszenek az írások! :)

Pootj 2015.09.10. 21:21:08

Tudom, hogy ez egy filmes blog, de mégis megemlíteném a film alapjául szolgáló regényt, Lothar Günther Buchheim azonos című művét. Az író haditudósítóként szolgált a flottánál és több bevetésen vett részt. Szeméyes élményeiből írta a regényt, bár a konkrét hajó nem ebben a formában létezett. Ha tetszett a film, mindenképpen el kell olvasni a könyvet is és senkit ne riasszon el a 700 oldal, mert még nagyobb élmény, mint a film.

Butch Cassidy 2015.09.11. 14:12:09

És tegyük hozzá, hogy az egyik legszuggesztívabb filmzene is sokat dob az élményen. A sonar és a hajó motorjának zajából alkotott minimalista Kraftwerk szám egyszerűen zseniális.
süti beállítások módosítása