Movie Tank

Hölgy aranyban (2015)

2015. május 18. - Sparrow

Az emberek általában nagyon szeretik hangoztatni, hogy az igazság, illetve az igazságos bánásmód mindenkinek kijár, ugyanakkor ezeket a szükség esetén mégis vonakodnak megadni a másiknak. Kevesen vannak azok, akik végül kivívják maguknak a győzelmet, és sokan azok, akik egy idő után belefáradnak a küzdelembe és feladják az igazságtalanság ellen folytatott harcot. A múlt század végén Maria Altmann és Randol Schoenberg osztrák zsidó származású, amerikai állampolgárok elhatározták, hogy ők márpedig azért sem fogják az utóbbi kategóriát képviselni.

woman-in-gold.jpg

Maria Altmann (Helen Mirren) neves, jómódú osztrák család sarja, ám balszerencséjére pont a huszadik század legborzalmasabb időszakában volt fiatal. Menekülni kényszerült náci fennhatóság alá került hazájából. 1998-ban Maria Kaliforniában él, van egy kis boltja, és összességében véve egész jól elvan. Miután testvére meghal, az idős nő gondolatai egyre inkább egy régi festmény köré csoportosulnak. A Hölgy aranyban néven elhíresült alkotás ugyanis Maria nagynénjét ábrázolja, a képet annak idején a nácik rabolták el, most pedig egy osztrák múzeum falát díszíti. A nő közös ismeretség révén találkozik egy szintén osztrák zsidó gyökerekkel rendelkező, szárnypróbálgatásait egyelőre kevesebb sikerrel végző ügyvéddel. Randy (Ryan Reynolds) a kezdeti bizonytalanság után elhatározza, hogy társul Mariához, hogy visszaszerezzék Ausztriától azt, ami jog szerint az idős hölgyhöz tartozik.  

Számomra egyfajta egyediségi kategóriába tartoznak azok a filmek, amelyek ügyesen egyensúlyozzák ki történetük fajsúlyos és könnyed vonulatát, és így megtekintésük során egyaránt lehet rajtuk nevetni és sírni is. A Hölgy aranyban is ezt a kategóriát képviseli, és valóban, ama bizonyos mérleg karjai gyakorlatilag tökéletesen egy vonalban helyezkednek el, és ezt a vonalat egészen könnyen lehet nevesíteni is. Hívjuk flashback-görbének. A készítők ugyanis logikus módon az Anschluss idejére visszatekintő jeleneteket szánják kemény, durva érzelmi gyomrosoknak, ezek azok a képsorok, amelyek a náci fajgyűlöletet hátborzongató fénykorának előszobájában mutatják be, hogy ezáltal újra, sokadikként a sorban elmondják, hogy a Holokauszt az emberiség történelmének egyik, ha nem a legnagyobb szégyene. Talán akadnak olyanok, akik úgy gondolják, hogy unalmas ezt a témát újra végigzongorázni, én azonban azon az állásponton vagyok, hogy bizonyos eseményeket nem lehet elégszer feleleveníteni ahhoz, hogy az emberek továbbra is emlékezzenek a múlt borzalmaira. Ráadásképpen Simon Curtis rendező igazán hatásos munkát végez, a flashback-jeleneteket nyomasztó légkörrel, és zsigeri félelemmel tölti fel.

woman-ingold.jpg

A forgatókönyv jelenében játszódó képsorok azonban a fajsúlyos szakaszok közötti fellélegzésként szolgálnak. Az izgalmas bírósági dráma kissé talán vontatott, ám összességében érdekfeszítő cselekményvezetés útján bontakozik ki, miközben rendszerint érkeznek kellemes poénok, amelyek elsősorban a főszereplők remekül adaptált jellemrajzainak, és a remek dialógusoknak köszönhetők. A mű végére kialakuló konklúzió megvilágításában kiderül, hogy a Hölgy aranyban elsődleges mondanivalója nem a Holokauszt szörnyűségére irányul (de persze ez is komolyan megvan benne), hanem az emlékezés fontosságára. Ez a film végső soron azt mondja, hogy a múltat nem szabad elengedni, szereplőit meg kell becsülni, hibáiból pedig kötelességünk tanulni.

A színészgárda nagy kincs ebben a produkcióban. Helen Mirren fantasztikus a női főszerepben, alakítása hiteles, továbbá ahol kell, ott nagyon mélyen érzelmes, ahol pedig az kell, ott laza és szórakoztató. Ryan Reynolds nagyszerűen dolgozik össze kolléganőjével, emellett pedig élvezet figyelni, ahogy a színész jelenetről jelenetre fokozatosan kibontja karakterének személyiségrajzát. A mellékszereplők is megbecsülendők. Daniel Brühl oknyomozó-újságírót alakít hitelesen, a zseniális Orphan Black-ből ismert zseniális Tatiana Maslany pedig a fiatal Mariát hozza a tőle elvárható, magas színvonalon. Katie Holmes is helyet kapott a gárdában, ám sajtóinformációk szerint őt azért szerződtették, mert gyorsan kellett valaki Mary, a szobapáfrány helyére, akit a színésznő bizony remekül helyettesít.

A Hölgy aranyban előreláthatólag jó, ha két hétig bírni fogja a mozikban a Mad Max és a Tökéletes hang 2 mellett, úgyhogy a hatásosan, tartalmasan bemutatott igaz történetek kedvelői minél előbb szakítsanak rá időt! 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr227470266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása