Movie Tank

Igazából szerelem (2003)

2014. december 25. - Sparrow

Egy olyan világban élünk, ahol a gonoszság, a félelem, a halál, és mindenekelőtt a gyűlölet az úr. Egy olyan világban élünk, ahol lassan már boldog-boldogtalan ezekről a témákról forgat filmet. Richard Curtis azonban bátor lépésre szánta el magát 2003-ban, hiszen elhatározta, hogy művében arra fog fókuszálni, amit valamiért egyre többen elfelejtünk. A tényre, hogy miközben a gyűlölettel teljes eseményekre koncentráljuk figyelmünket, nem vesszük észre azt a hatalmas mennyiségű, óriási erővel bíró szeretetet, ami körülvesz bennünket.

És az Igazából szerelem eme hozzáállástól válik megkerülhetetlen alkotássá.

lovea2.png

Közeledik a karácsony, és ezt Anglia földjén is érzik az emberek. A sokszereplős történetben egyaránt teret kap az ex-heroinista zenész, Billy Mack (Bill Nighy), az ünnep előtt magára maradó író, Jamie (Colin Firth), az új miniszterelnök (Hugh Grant), a felesége halála után nevelt fiával kettesben maradó Daniel (Liam Neeson), a titkárnője csábítási hadműveletének ellenállni egyre kevésbé bíró irodai főnök, Harry (Alan Rickman) és felesége (Emma Thompson), a pornófilmes jelenetekhez használatos dublőrként dolgozó John (Martin Freeman), és Mark (Andrew Lincoln), aki szerelmes legjobb barátja feleségébe (Keira Knightley). Mindannyian szeretetre vágynak, de vajon meg is kapják azt, mielőtt beköszönt a szenteste?

Richard Curtis nem izgulja túl a dolgokat. Elsősorban televíziós írói pályafutását csak ritkán színesíti rendezői tevékenységgel. Először 2003-ban vetemedett ilyesmire, és eme döntésének eredményeképpen nem mást hozott tető alá, mint minden idők egyik legfontosabb romantikus vígjátékát. Azért fontos, mert tényleg romantikus, és tényleg vígjáték, nem valami nyálban fuldokló, irreálisan szentimentális mocsok. Valóban őszinte, valóban szórakoztató, valóban elgondolkodtató, jóleső, sokszor nézős darab. Az Igazából szerelem elsősorban azért ragadja meg a nézőt, mert élettel teli, és végtelenül hiteles. Valódi érzelmekkel operál, nem felületes időhúzásként, hanem mélyre nyúló energiafröccsként szolgál.

lovea.jpg

Egészen hihetetlen, hogy Richard Curtis gyakorlatilag egyetlen pillanatra sem keveredik bele sokszereplős történetébe. Minden szereplőnek megvan a helye a cselekményben, és mindenkinek pontosan annyi tér jut, amennyit megérdemel, másképp fogalmazva mindenki ugyanannyi teret kap. Na, és ez azért érdekes, mert a szereplők korántsem egyenlő ideig szerepelnek a filmben, van olyan, aki csupán néhány rövidebb jelenetet kap, mások viszont hosszabb, részletesebb cselekményszálon manővereznek. Curtis azonban pontosan ismeri figuráit, tudja, hogy az egyes karakterek részéről mekkora jelenlét szükséges ahhoz, hogy a néző teljesnek érezze az élményt. Az elsőosztályúan megszerkesztett történetvezetés mérnöki pontossággal bontja ki, és fejleszti tovább a szereplők közötti kapcsolatokat, miközben számos igazán vicces, nem szokványos, kissé csípős, de nagyon jóleső poénnal gazdagítja a befogadót.

Tény és való, hogy a 130 perces játékidő túl hosszú, a cselekmény időnként leül, kisebb etapokra belaposodik, de ez egyáltalán nem fog érdekelni bennünket, amikor megérkezünk az egészen katartikus fináléig, amely után kiteljesedik a repteres keretes szerkezet, és már érezzük is, ahogy a szeretet körülölel bennünket. Nem nyáladzik, nem tart hegyi beszédet, nem sugároz erőltetett, hamis erkölcsöt. Egyszerűen csak körülölel, és ez k*rva jól esik. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr406999529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.25. 13:05:53

Számomra borzasztó erőltetett és nyálas volt a film. Nagyon túlértékeltnek tartom. Szerintem egyik "fajtársánál" sem tud különbet mutatni. Egy karácsonyi film, ami a szeretet fontosságáról szól? Soooo original... :D
Hasonló, de szerintem jobban tálalt téma a kevésbé ismert 2004-es Noel című film.

zdyzs 2014.12.25. 17:23:11

Szuper film, utánozhatatlan angol humorral, egészen sziporkázóan tehetséges színészgárdával, akik majdnem kivétel nélkül tökéletes alakítást nyújtanak (talán Chiweter Ejiofor kivétel, de neki összesen ha öt mondata van.)

Akinek ez a film nyálas, az soha ne nézzen romantikus filmet. Túl sok mögöttes mondanivalót nem kell beleképzelni, egyszerűen egy zseniálisan kivitelezett komédia, romantikus témával.

A mi családunkban kötelező minden karácsonykor, annak ellenére, hogy szinte minden dialógust kívülről fúj mindenki (Pl. So, if you believe in father christmas -and your uncle Billy does - buy my festering turd of a record..), és itt két 16 éves meg egy 13 évesről van szó, ez nem kis teljesítmény egy filmtől.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.12.26. 11:11:20

Nagyon nem vagyok a romantikus filmek híve, de talán ez az egyetlen hasonló témájú alkotás, ami tetszett, és akár többször is meg tudnám nézni. :)

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.12.26. 22:25:01

Nálam ez 10/10 és minden karácsonykor megnézem. Pedig egyáltalán nem rajongok ezért műfajért.
süti beállítások módosítása