Movie Tank

Szellemes karácsony (1988)

2014. december 24. - Sparrow

Charles Dickens Karácsonyi ének című műve a világirodalom egyik legismertebb alkotása, ennek megfelelően jó néhány filmes feldolgozást megélt már. Bill Murray számára is kijutott a jóból 1988-ban. A színész nem konkrétan Ebenezer Scrooge karakterét játszhatta el, hanem egy napjainkba (vagyis '88 napjaiba) ültetett, modern megfelelőt.

Az alapvetés azonban nem változott, a goromba fickónak ezúttal is meg kell tanulnia a szeretet, és az ünnep igazi értékét.

scrooged.jpg

Frank Cross (Murray) tévéelnökként dolgozik, mindene a nézettség. A karácsony lényegét nem képes átérezni, hiszen nincsenek barátai, egyedülálló, és testvérével is csak felületesen tartja a kapcsolatot. Tapintatlan, szívtelen fickóról van szó, aki képes közvetlenül az ünnep előtt kirúgni alkalmazottait, és inkább kamuzik, minthogy két dollárt adjon a fagyoskodó hajléktalannak, hogy az be tudjon fűteni. Egyik éjszaka Franket meglátogatja volt főnöke kísértete, vagy sokkalta inkább zombija, és közli vele, hogy hamarosan három szellem fogja tiszteletét tenni nála. Így kezdődik meg Frank Cross kalandja az elmúlt, a jelen, és a jövőbeli karácsonyok szellemeivel, amelynek végén talán ez a magának való, égetnivaló figura is átértékeli világnézetét.

Érdekes benyomásaim támadtak a film nézése közben, ugyanis a Szellemes karácsony olyan film, aminek tulajdonképpen ugyanazon elemei nyújtják pozitív fényét és negatív árnyékát egyaránt. Richard Donner filmje ugyanis meglehetősen szürreális, vagy inkább mondjuk azt, hogy furcsa hangulati világgal rendelkezik, ráadásul a cselekményvezetés üteme is eléggé szokatlan, kapkodó stílust tudhat magáénak. Ez nem áll jól a történetnek, de mégis szórakoztatóvá teszi az összképet, hiszen e nélkül nem lenne különleges ez az alkotás. Pofátlan egy paradoxon ez, olyanfajta, amit utálok, mert egyszerűen nem értem létrejöttének mibenlétét, de akkor is ez a helyzet áll elő a Szellemes karácsonyban.

Maga a történetvezetés, hiába kapkodó, azért üresjáratokkal is bőven rendelkezik, hiszen például majdnem háromnegyed óra eltelik a múlt karácsonyait képviselő szellem érkezéséig. Maguk a szellemek kreatívan vannak megalkotva, az első kétségbeejtően harsány taxisofőr, a második drogos jótündér, a harmadik pedig "médiahalál" képében érkezik. A produkció erőteljes médiakritikát fogalmaz meg, miközben végigvezeti főhősét az emberségessé válás útján, ami végül meglehetősen szentimentális csúcspontban teljesedik ki. Sajnos Donner-t a vége felé nagyon elkapta a karácsonyi láz, és bizony, a kelleténél sajnos jóval több nyállal öntötte nyakon a befejezést.

scrooged2.jpg

Külön ki kell emelni a film látványvilágát, ami egyértelműen a legnagyobb pozitívum, amivel a másfél órás játékidő során találkozhatunk. A jelmeztervezői munka előtt le a kalappal, a szellemek kidolgozása egyszerűen fantasztikus! Az ex-főnök zombija viszi a prímet, ami kifejezetten horrorisztikusra, amolyan rémmesésre sikeredett. A díszletvilág is mutatós, valamint a sminkes, illetőleg a maszkmesteri munka mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Bill Murray szépen helytáll a főszerepben. A színész hitelesen kelti életre karaktere goromba jellemét, majd ügyesen mutatja be a figura megjavulását. A női főszerepben Karen Allen látható, aki jól alakít, de nem kiemelkedő.

A Szellemes karácsony nem szokványos ünnepi film, de a megfelelő ízléssel megáldott nézők akár még rajonghatnak is érte. Számomra 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr726999517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noxin 2014.12.25. 02:22:50

Ja a taxisofőr lány ismerős lehet a Hairből :-)
süti beállítások módosítása