Movie Tank

Lilo & Stitch - A csillagkutya (2002)

2014. november 16. - Sparrow

A Disney animációs vonalának tündöklése a Tarzan után véget ért. Azóta nem találja önmagát a stúdió, és csak ritkábban sikerül olyan alkotást összehozniuk, ami szórakoztató, tartalmas történettel, és jól megírt, illetve szépen kidolgozott karakterekkel operál. Ritkábban jön össze.

De 2002-ben speciel sikerült!

lilo-and-stitch2.jpg

Miután a Földön kívülről származó Dr. Jumba illegális genetikai kísérletei során megteremti a pusztításra programozott, "kutyaszabású" lényt, galaktikus bíróság elé állítják. Börtönbe zárják, rémisztő teremtményét pedig egy lakatlan aszteroidára száműzik. Ám a szállítás során a szörny kiszabadul, és miután elköt egy űrhajót, belép a hipertérbe. Végül a Föld bolygón köt ki, Hawaii-n landol. Egy véletlen baleset eredményeképpen kutyamenhelyre kerül. Ide tér be nővérével a magányos, kiközösített kislány, Lilo, aki azonnal beleszeret a mások számára ijesztő lénybe, és el is nevezi Stitch-nek. Lilo és Stitch között mély barátság kezd kialakulni, ám kapcsolatuk előrehaladása nem akadálymentes, ugyanis megérkezik a gyámügy különösen félelmetes kisugárzású munkatársa, miközben a csillagkutya csillagközi üldözői is akcióba lépnek.

Logikai szempontból sok helyen beleköthetünk a történetbe. A technológiailag elképesztően fejlett idegenek papíralapú újságot olvasnak, amelyben fekete-fehérben tündökölnek a képek, az űrlények és Hawaii lakosai egy nyelven beszélnek úgy, hogy nem használnak semmifajta fordítógépet, Stitch pontosan tudja, hogy néz ki San Francisco, pedig elvileg soha nem láthatta, és még sorolhatnám. Továbbá azt is meg kell említeni, hogy a forgatókönyv egésze némiképp összecsapott hatást kelt. Mindez a gyerekközönséget nem igazán érdekli, hiszen a történet lendületes sodrással bír, továbbá nagyon szórakoztató. Jó poénok váltják egymást, Stitch pedig minden kétséget kizáróan az egyik legaranyosabb rondaság az animációs filmek történetében.

lilo-and-stitch-800x450.jpg

Persze, amennyiben csak ennyi pozitívuma lenne az alkotásnak, még nem lenne több egyszerű gyerekfilmnél, amit nem lehetne 8 évesnél idősebbeknek ajánlani. Viszont a Lilo & Stitch meglepően mély gondolati tartalommal rendelkezik. Igazán hatásos tálalásban kerül bemutatásra a családi kapcsolatok kiemelt fontossága, amit a készítők Stitch személyes tragédiájával támogatnak meg. Hiszen ő egy kísérletként teremtett lény, akinek nincs célja, egyedül a pusztítás, és a káosz élteti. Ám ahogy halad előre a történet, úgy kezdi felfedezni az életet, és létrehozza saját személyiségét, és megtanul szeretni. Igazán szívet melengető üzenetcsokor, le a kalappal!

A film képi világa egészen gyönyörű. A színvilág változatos, és nagyon izgalmas. A karakterkidolgozások nagyszerűek, különösen Stitch figuradesignja emelkedik ki. Rajta kívül még Jumba nagydarab, tudós létére buta kisugárzással bíró alakját érdemes külön megemlíteni. A jelenetkoreográfiák rendkívül változatosak, és pörgős dinamikájuknak köszönhetően gond nélkül ragadják magukkal a nézőközönséget.

A Lilo & Stitch nagyon jól sikerült animációs alkotás. A Disney 2000-es érájának terméséből egyértelműen kimagaslik. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr916895581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.17. 08:35:01

hát én nagyon untam ezt a mesét. lehet már túl öreg vagyok az ilyenekhez, de ez valahogy nem fogott meg egyáltalán. :S

gigabursch 2014.11.17. 09:37:10

Nekem tetszett az 1. is a 2. is, meg a sorozat is.

Globetrotter2014 2014.11.17. 10:43:08

Az első rész teljesen rendben volt (eredeti, Sci-fis, de családi üzenettel, sok kikacsintós poénnal a felnőtt kisérőknek), a többi inkább necces, a sorozat meg egyenesen katasztrófa (felnőtteknek debil, gyerekeknek mérhetetlenül agresszív).

Nem értem hol hagyták az agyukat a Disneynél...
süti beállítások módosítása