Movie Tank

A maszk (1994)

2014. november 03. - Sparrow

Számomra mindig is Jim Carrey volt a legnagyobb nevettető. Már egészen kicsi koromban is kulturálódtam a komikus filmjein, később pedig, erős drámai alakításainak hála, csakhamar elfoglalta helyét kedvenc színészeim között, sőt, sokáig abszolút favoritomként tartottam számon (ma már nemigen tudok sorrendet felállítani, erről itt bővebben). Már egy ideje terveztem, hogy újra előveszem Carrey eme korai vígjátékát, amit gyerekkoromban jó néhányszor láttam. Most végre beiktattam a művet.

És örömmel nyugtáztam, hogy A maszk még mindig nagyszerű kikapcsolódás!

The Mask.png

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) visszahúzódó, szürke kisegérként éli mindennapjait. Egy bankban dolgozik, ahol rendszerint megbújik nagy dumás (és kikúrt módon idegesítő) havermunkatársa árnyékában, és fülét-farkát behúzva tűri a gazdag apuci által a ranglétra tetejére helyezett főnökkölyök szidalmait. Egyik este azonban egy nem túl szép, mégis titokzatos kisugárzással bíró maszkra lel, amit érthetetlen indíttatásból hazavisz magával. Miután poénból felpróbálja az álarcot, meghökkentő átváltozáson megy keresztül. A maszk előhozza belőle eddig elnyomott, szabad szellemű, és nem kicsit anarchista énjét, aki megkezdi őrült tombolását a nagyvárosi utcákon.

Ez a film maga a nagybetűs Kreativitás. Eszelősen szórakoztató műről van szó, nem lehet elégszer megnézni, hiszen minden egyes alkalommal azonnal magával ragad, és a maga másfél órájában hiba nélkül szórakoztat. Az alapvetés, a mágikus maszk témaköre, megspékelve egy kis mitológiával, nagyszerű ötlet, és hibátlanul példázza a bennünk élő, elnyomott vágyak megtestesülését. Természetesen a tanulság is egyértelmű, hiszen főhősünknek a történet során arra kell rájönnie, hogy a maszk használata nélkül is képes érvényesíteni akaratát, hogyha igazán elszántan áll a világhoz és a benne élő emberekhez. De annyira nem is ez a lényeg, hiszen vígjátékról van szó, és amikor az ember, egy unalmasabb estén valamilyen komédia mellett dönt, inkább akar jókat nevetni, semmint mélyen elgondolkodni. A maszk eme kritériumnak is tökéletesen megfelel, hiszen a forgatókönyv vicces szituációi, és remek dumái jókedvvel itatják át nappalinkat, miközben Chuck Russell rendező lendületes jelenetkoreográfiái gondoskodnak arról, hogy egy pillanatra se lankadjon a figyelmünk. Meg van benne egy aranyos kutya is, hátha akad olyan, akit semmi mással nem lehet meggyőzni. Akadnak logikátlanságok, elnagyolt karakterek, és erőltetett momentumok a szkriptben, de ezekkel a negatívumokkal könnyedén ki tudunk békülni.

mask.jpg

Jim Carrey, mint ahogy mindig, úgy ezúttal is kiválóan alakít a főszerepben. Nagyszerűen teremti meg a Stanley és A maszk között húzódó kontrasztot, tökéletesen hiteles visszahúzódó szerencsétlenként és nagypofájú, zöld fejű fenegyerekként egyaránt. Cameron Diaz kifejezetten jó a női főszerepben, és a főgonoszt megformáló Peter Greene-re sem lehet komolyabb panaszunk.

Nem feledkezhetünk meg A maszk azon eleméről sem, ami miatt ez a film végső soron igazán maradandóvá, abszolút felejthetetlenné, és kötelező darabbá vált. Ez természetesen nem más, mint a látványvilág, egészen pontosan a vizuális effektek által megteremtett hatásorgia, ami egész egyszerűen lenyűgöző. Nem véletlenül jelölték a filmet Oscar-díjra vizuális effektjeiért, hiszen a produkció ezek által válik igazán színessé, és szórakoztatóvá. A megvalósítás pedig elsőosztályú, az effektek lenyűgözően hitelesek. 

A maszk nagyszerű vígjáték. Magával ragadó, pörgős, szórakoztató darab. Jim Carrey egyik legfontosabb komédiája. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr136857341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.03. 15:03:35

nem simán az egyik hanem A legfontosabbja a mai napig.

ThePretender 2014.11.04. 07:34:50

Tényleg nagyon szórakoztató kis film. Én az Ace Ventura-kat, meg ilyet mint pl. Kábelbarát utálok tőle, szóval nekem a Maszk a legjobb vígjátéka, max. még a Dumb és Dumber jöhet szóba a maga kis infantilis bájával.

mojoking77 2014.11.04. 15:04:21

@ThePretender: Haat, nem vagyunk egyformak. A Maszk meg OK, a Liar Liar is aranyos volt a maga modjan, de a Dumb&Dumberrol nekem sok mas jut eszembe, de valahogy nagyon nem az infantilis baj.....

ThePretender 2014.11.06. 02:30:56

@mojoking77: Neked nem tetszett? :) Annyira amúgy nekem sem kedvenc, csak szeretem, mert ez tipikusan az annyira rossz hogy már jó film. Nem lehet nem szeretni pl. amikor mennek azon a kismotoron ketten, meg az a kutyás furgonjuk :D. Meg azok a poénok, Ausztria! hmmm.... a kenguruk földje... Ez is annyira szar poén, és nem azért nevetek rajta mert jó, hanem mert annyira idióta az egész, de mégis szerethető. Szóval nem zseniális vígjáték de nekem összességében jó szórakozás volt. Liar Liar-t nem láttam még, de az se lehet rossz. Nekem csak az ilyen túl ripacskodós szörnyűségek nem tetszenek tőle. Tudom a Dumb és Dumber is az de az szerethető meg egyedi és összetéveszthetetlen, de nekem pl. az Ace Ventura alapból egy gagyi gyerekfilm lenne, de ráadásul még tele rakják ripacskodással meg altesti poénokkal úgyhogy lesz egy szörnyű gyerekfilm. A Maszk is inkább gyerekfilm, de mégis bárki számára szinte akárhányszor kellemes 1,5 órát nyújt. Gondolom azért mert inkább tánc meg ilyen vicces, pörgős koreográfia van benne, a pojácáskodás helyett. Meg alapból Maszk sokkal jobb karakter mint Ace Ventura.

mojoking77 2014.11.06. 09:14:28

@ThePretender: Az Ace Venturaval robbant be Hollywoodba, az elott is volt egy ket filmje, de inkabb a felejtendo kategoriabol.
Ezzel a karakterrel lett nagyon sikeres, es ezt a vonalat vitte tovabb, linearisan csokkeno minosegben a Dumb es Dumberben, majd az Ace Ventura 2-ben, es mindenkep a legalja volt ennek a sorozatnak a kabelbarat.
Ezek utan hla az egnek o is rajott, hogy ez mar vallalhatatlan, es meg idoben fordult a szerethetobb vigjatekok, majd kesobb -haa az egnek- az igazan komoly dramak fele. Teny, hogy sokkal jobb szinesz, mint aminek az atlag nezok tartjak, de rengeteget artott a karrierjenek az elso par filmje, meg ha kellettek is, az ismertte valashoz.

ThePretender 2014.11.06. 19:23:59

Oké... :) Nyílván így is volt (kivéve hogy a Dumb és Dumber az nem csökkenés, mert sokkal nagyobb kultfilm, mint az Ace Ventura, többen ismerik, nagyobb a pontszáma ImDb-n stb.) és egyetértek hogy a drámai szerepei a legjobbak. Bár nem tudom miért írtad ezt le :D. De oké.
süti beállítások módosítása