Movie Tank

Rejtélyek szigete (2006)

2014. szeptember 19. - Sparrow

Tavaly halloweenkor írtam A vesszőből font ember című, 1973-as mesterműről, ami fantasztikus forgatókönyvével, és mérhetetlenül erőteljes atmoszférájával valósággal letaglózott. Tudtam én már akkor is, hogy van a műnek egy remake-je, aminek ráadásul Nicolas Cage a főszereplője, de nagyon nem voltam kíváncsi erre a produkcióra. Végül mégis sort kerítettem rá, és nem mondhatom, hogy elborzadtam a Rejtélyek szigete nézése közben, ellenben jó nagyokat röhögtem rajta. A gond csak az, hogy ez a mozgókép nem vígjátéknak készült.

Az angol remekműből amerikai szar lett.

wicker man.jpg

Miután testközelből néz végig egy tragikus autóbalesetet, amelynek során a körülmények okán képtelen segíteni az áldozatoknak, Edward Malus rendőrtiszt (Nicolas Cage) szabadságot vesz ki, ami alatt szeretné kipihenni magát, és feldolgozni a tragédiát. Ám pihenés helyett volt menyasszonya (Kate Beahan) levele vár rá. A nő Edward segítségét kéri eltűnt kislánya ügyében. A férfit nem kell sokáig győzködni, azon nyomban elutazik Summerisle szigetére, ahol régi szerelme éli mindennapjait. Ám a helybéliek a maguk elzárt világában, egyéni értékrend szerint működnek, így Edward már az első nap után bizonyosságot szerez afelől, hogy nehéz dolga lesz a nyomozás során.

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a filmet, akkor annyit mondanék rá, hogy gagyi. Idióta, komolyan vehetetlen, bugyuta, és erőltetett tükröződése az eredeti mesterműnek, amelynek gyakorlatilag egyetlen értéke sem található meg a Rejtélyek szigetében. Ha A vesszőből font ember a tökéletes platóni idea, akkor Neil LaBute 2006-os rendezése jelképezi a tökéletlen való világot. A bátortalan hozzáállás okán a szexkultusz néhány nevetséges jelmondattá korcsosul, a szigeten tisztelt pogány vallás pedig súlytalanságra, és rosszul mutató, feminista magatartásra ítéltetik. Pedig a nyitány rendkívül jól lett megkomponálva, egészen meg is lepődtem rajta. Kár, hogy a későbbiekben még csak meg sem közelítik ezt a szintet a készítők, és mintha ezt ők is tudnák, rémálomjelenetekben rendszerint visszahozzák a már említett kezdést, tehát az autóbalesetet, csakhogy idővel egyértelművé válik, hogy hiába néztek ki jól a mű elején látható képsorok, hiszen teljesen funkciótlanok, és semmi szerephez nem jutnak a történet lényegi részének szempontjából.

wicker-man-2006.jpg

LaBute elképesztően vérszegény atmoszférát teremt, a jeleneteket mindennemű kreativitást és hatást gyakorló energiát mellőzve komponálja meg. Ebben a filmben nincs lélek, az összkép teljesen hiteltelennek hat, a grandiózusnak szánt finálé pedig olyannyira unalmas másolása csupán az eredetinek, hogy nézése közben leginkább csak a vállamat vonogattam, és nagyokat ásítottam. Eztán érkezik a zárójelenet, ami gondoskodik róla, hogy az összkép végleg lebutuljon egy idióta tucathorror szintjére. A rendező nagyon rosszul kezeli a főhőst. Ahogy halad előre a játékidő, Edward úgy megy át nőverő idegbajosba, akinek fellépésén nem győztem jókat röhögni. Igen, csakhogy ha ezek a képsorok jól sülnek el, akkor eszem ágában sem lett volna, még csak mosolyogni sem...

Nem tudom, hogy mitől legyek szomorúbb. Attól, hogy Nic Cage bevállalta ezt a filmet, vagy attól, hogy látszólag élvezi is. A főszereplőre ugyanis nem lehet panaszunk, mert esküszöm, hogy tök jól alakít, ezzel emelve az összkép színvonalát. Csak valahogy nem esik jól, hogy egy színész, aki egykor jobbnál jobb művekben szerepelt, 2006-ban egy ilyen szennykupacban parádézott. De azért parádézott.

A Rejtélyek szigete nem vállalhatatlan film, egyszerűen csak fos. Unalmas gagyiság, ami még Nicolas Cage rajongóinak sem ajánlott. 4/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr396706069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása