Movie Tank

Vágyak szerelmesei (2012)

2014. szeptember 03. - Sparrow

Idegen tőled, idegen a környezetedtől, idegen egy normális világ képzetétől. Függőség. Nem hagy nyugodni, nem hagy élni, nem hagyja, hogy önmagad légy. Ott fészkel az agyadban, magányossá tesz, kisajátít magának. Soha nem hagy el. De megtanulhatsz együtt élni vele. Megtanulhatsz uralkodni fölötte. Eltörölheted a magányt az életedből. Ha akarsz, és mersz is tenni az ügy érdekében. Kezdésként meg kell tenned a legnehezebb lépést. A legnehezebb lépést, ami nem más, mint a beismerés. Mert azzal, hogy elismered függőséged tényét, mérföldekkel előzöd meg azon sorstársaidat, akik a tagadás fala mögé rejtőznek. És ebből a szempontból nézve a függőség tárgya, a szenvedélybetegség mibenléte gyakorlatilag nem is számít. Tökmindegy, hogy drogról, alkoholról, szerencsejátékról,...

...vagy szexről van-e szó.

thanks-for-sharing.jpg

Adam (Mark Ruffalo), Mike (Tim Robbins), Neil (Josh Gad), és Dede (Pink, azaz Alecia Moore) szexfüggők. Életeiket a csoportterápia köti össze, ott ismerkednek meg egymással. Adam-nek Mike a pártfogója, ő maga pedig Neil-t segíti. Neil és Dede között egyfajta kölcsönös pártfogolás alakul ki. Persze, az élet nem egyszerű úgy, hogy az ember minden pillanatban dugni akar. Adam megismerkedik Phoebe-vel (Gwyneth Paltrow), aki előtt titkolnia kell betegségét, mert a nő, saját elmondása szerint, nem akar szenvedélybeteggel járni. Mike életébe eközben visszatér rég nem látott, ex-drogos fia (Patrick Fugit), aki rendezni szeretné kapcsolatát a szüleivel. Neil pedig szépen fokozatosan újra összerakja romokban heverő életét, és ebben fontos szerepet játszik Dede-vel ápolt barátsága, ami idővel valami másfajta kapcsolatra kezd hasonlítani.

Ennek a filmnek kifejezetten rosszul áll, hogy szándékosan nem akar sokat vállalni. Megelégszik a könnyebbik úttal, és még csak meg sem próbál fajsúlyt generálni. A mű túl hosszú, egyáltalán nem indokolt a közel kétórás játékidő, továbbá azt is meg kell említeni, hogy a cselekményvezetés eléggé kiszámítható, és akkor arról még egy szót sem ejtettem, hogy az elnyálazott, hiteltelen, és naiv befejezés sajnos eléggé erőtlenné teszi az összképet.

De mindezzel együtt a Vágyak szerelmesei jó film. Jó film, mert a fenti negatívumok ellenére Stuart Blumberg-ben van annyi spiritusz, hogy rendezői posztján működve képes legyen hangulatot teremteni. A filmzenét és a különböző hangeffekteket felhasználva képes erőt adni a függőség témájának. Nagyon tetszett például az, ahogy a direktor a főhősökre leselkedő veszélyek tömegeinek otthont adó dzsungelként ábrázolja Manhattant. A későbbiekben az egyik szereplő visszaesését prezentálja egészen hátborzongató atmoszférával körítve a karmester, és összességében nézve is elmondható, hogy a rendező ügyesen, masszívan fogja össze a produkciót.

thanksforsharing2.jpg

Igen, vannak negatívumai a szkriptnek, de pozitívumai is akadnak, ugyanis Blumberg és szerzőtársa, Matt Winston remekül vezetik végig karaktereiket a a történeten. Adam és Phoebe kapcsolatának alakulása valóban érdekli a nézőt, különösen azért, mert a nő figuráján keresztül az írók üzenetet közvetítenek, ami azt sugallja, hogy mindenkiben ott rejtőzik a függőség, különbség egyedül a beismerési stádium tekintetében található. Mike szálán egy családi drámát láthatunk kibontakozni, ami sablonossága ellenére izgalmas, és megható. És ott van még Neil önmaga felett aratott diadala, és Dede-vel való kapcsolata, azaz a sztori visszafogottan vicces vonulata.

A színészi játékok egészen fantasztikusak, és rengeteget emelnek a mű össz-színvonalán. Mark Ruffalo tökéletesen hozza öt év tisztaság után újra a szakadék szélére sodródó figuráját. Az aktor tökéletesen ad át minden érzelmet, minden belső feszültséget, minden fájdalmat. Gwyneth Paltrow szintén zseniális, ahogy Tim Robbins is remekel. Josh Gad rendkívül hitelesen hasonul figurájához, és a színészkedés területén ritkán próbálkozó Pink is egészen kiváló játékot produkál. Pink és Gad közös jeleneteikben is remek munkát végeznek, hiszen kiválóan hangolódnak rá egymásra.

A Vágyak szerelmesei egész jó film, de sajnos nem elég erőteljes ahhoz, hogy igazán maradandó élményt nyújtson. Egyszer azért érdemes megnézni! 7,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr706657043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása