Movie Tank

Fel! (2009)

2014. szeptember 02. - Sparrow

Az életed elrohan. Legmasszívabb futócipőjében szalad, és annyira gyors, hogy hiába próbálkozol, nem vagy képes utolérni. Kénytelen vagy elfogadni a körülötted tovatűnő nappalok és éjszakák sokaságát. Kénytelen vagy belenyugodni őszülő hajad, recsegő ízületeid, romló látásod, és gyengülő hallásod tényébe. Kénytelen vagy belenyugodni a vég eljövetelének tényébe. Amikor megállsz a célvonal előtt, és érzed, hogy most már tényleg bármelyik percben csöngethet a Kaszás, elgondolkozol. A múlt álmain, a régen elképzelt jövőt éltető vágyakon. Mert az álmodozás, a fogódzókeresés, a bakancslista-készítés erőt ad az alkonyatban. És ha a fejedben élő kép elég erős...

...akkor életed utolsó álmai felrepítenek a magasba, hogy egy minden fiatal generációt megszégyenítő kalandban lehessen részed.

up.jpg

Carl Fredricksen-nek szép élete volt. Már kisgyerekként rátalált élete szerelmére, akivel aztán öregkorukig éltek együtt tökéletes boldogságban. Miután az asszony meghal, Fredricksen a gyász hatására mogorva szomorúságba burkolózik. Élete kiüresedik, napjai főprogramja az elmúlt évtizedeinek otthont adó ház körül építkező vállalkozó ajánlatainak visszautasítása. Miután főhősünk véletlenül testi sértést követ el, a bíróság idősek otthonába küldi. Ám életének utolsó szabadon töltött éjszakáján Carl Fredricksen akcióba lép. Másnap reggel az otthon kiszálló munkatársai nem látnak mást, csak egy kicsi házikót, amit ezernyi héliummal töltött lufi emel a magasba. Mert az öregember az idősek otthona helyett néhai feleségével közös álmai felé veszi az irányt.

Fantasztikus történetről van szó. A Fel! egy vígjátékelemekkel tarkított, izgalmas kalandfilmbe oltott dráma, amely kapcsán maximum annyi negatívumot róhatunk fel, hogy a játékidő a kelleténél rövidebb. Mondjuk még egy negyed óra elférhetett volna a számlálón. Na, de sebaj, ne bánkódjunk, hiszen Carl Fredricksen, és az ő potyautasainak kalandja csodálatos. Hiszen a maradéktalanul szimpatikus főhős mellé remek figurák csapódnak az úton. Itt van Russell, a cserkészgyerek, aki egy pillanatig sem válik irritálóvá, végig jól szórakozunk gyerekeskedésein. Itt van a szerény véleményem szerint agyalágyult "túzok" is, aki tulajdonképpen a mű főkonfliktusát teremti meg. Nem  feledkezhetünk meg Dugról, a nyakörve segítségével beszélni képes kutyáról sem, akinek belépője a mű talán legviccesebb pillanata.

Igen, vicces ez a film. De a humorizálás mellé bizony jó adag kaland is érkezik. Az izgalmas cselekményvezetés végig leköti a néző figyelmét. Nagy hévvel drukkolunk a Fredricksen-csapatnak, hogy nyomják le a megzápult agyú felfedezőt, aki mindenáron el akarja kapni a madarat. A mű tökéletesen teljesedik ki kalandfilm-mivoltában a nagyívű finálé keretein belül, amiben a készítők megmernek lépni egy olyan húzást, amit nem feltétlenül várnánk egy animációs filmtől. Le a kalappal!

up2.jpg

Igen, vicces ez a film, és igen, kalandos is. De a fővonulat mégiscsak a dráma. A kőkemény, könnyfakasztó kép az öregúrról, akit élete szerelmének emléke juttat levegőhöz, akit régi vágyak hajtanak. A lufitömeg Fredricksen szárnyaló álmainak szimbóluma, a repülő ház a szürkeségből való kiszakadást, és az öregkori lázadást jelképezi. Miközben a főhős fokozatosan túllép a gyászon, aminek eredményeképpen idővel képes lesz maga mögött hagyni a múlt fájdalmát, mi, nézők, végig érezzük a melankóliát, hiszen tudni véljük, hogy az öreg éppen földi pályafutása utolsó utazásának métereit tapossa. A befejezésben kiválóan érvényesül a megható érzelmi töltet, a zárókép pedig valósággal lehengerlő. Mert a Fel! végül kimondja az üzenetet, ami végig ott volt a nyelve hegyén. Kimondja, hogy akármilyen öreg, akármilyen gyenge is vagy, mindig, életed utolsó pillanatában is, minden öltönyös vállalkozó, minden bíró, minden ellened forduló gyermekkori hős ellenében, jogod van álmodozni, jogod van tervezni, jogod van küzdeni, és jogod van győzni.

A Pixar animátormesterei lenyűgöző munkájukkal támogatják meg a fantasztikus történetet. Az ábrázolásmód ezúttal egy fokkal meseszerűbb, mint mondjuk a tegnap tárgyal L'ecsó esetében, és ez a húzás tökéletesen működik a filmben. A meleg színek rabul ejtő atmoszférát teremtenek, az akciójelenetek elrugaszkodottságukkal operálnak tökéletesen, a kissé karikatúraszerű karakterábrázolások pedig nagyon szellemesek. És persze, ne feledkezzünk meg Michael Giacchino Oscar-díjas zenéjéről sem, ami rendkívüli atmoszféraépítő erővel bír.

A Fel! rendkívüli animációs film. Kötelező néznivaló! 9,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr46654295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.09.02. 12:03:38

A gyerekek nem érzik benne a szomorúságot, csak az akciót és a poénokat. Csak felnőtteknek ilyen meghatós darab.

pobeda 2014.09.02. 19:43:06

Vagyis később is érdemes megnézni. :)
Különben nagyon jó film.

titan 2014.09.03. 10:25:52

Épp a minap néztük meg, nagyon hasonló gondolatokat ébresztett bennem.

ferko37 2014.09.03. 14:20:57

Tényleg elég jó darab. Meglett férfiember létemre végig bőgtem az elejét, mert nagyon ott van.

AlexWolf 2014.09.03. 14:24:49

Ez volt az egyetlen (rajz) animációs film, amin valaha sírtam, az első negyedóra végén viszont taknyom-nyálam egybefolyt. Pedig 2009-ben már 32 éves voltam.
Elég sokan voltunk az előadáson olyan fele-fele arányban felnőttek a gyerekeikkel, mind sírtak (mármint a szülők, anyukák apukák vegyesen). A kicsik nem is értették mi van.

Baromira eltalálták a Pixarnál ezt a filmet.

zdyzs 2014.09.03. 17:10:34

Az első negyedóra az nem csak animációs szinten, de minden művészeti alkotást figyelembe véve a szerelem, az összetartozás és az ezekkel szemben álló feltartóztathatatlan elmúlás kettősségét olyan mélyen meghatóan tudja bemutatni, mint nagyon kevesek. Le a kalappal.

Őszintén szólva ezután a felütés után bármennyire is szuper a film, csak utánérzés az egész. Ez az egyetlen hibája, hogy az eleje olyan elementáris szinten jó.
süti beállítások módosítása