Movie Tank

Batman különszám: Bábel tornya

2014. augusztus 13. - Sparrow

Az utóbbi években a Kingpin Kiadó vált a magyar képregényrajongók egyetlen igazi mentsvárává. Sorban érkeznek tőlük a kiváló minőségű Marvel-kötetek, ráadásul három évvel ezelőtt, óriási meglepetést okozva, kettő, hasonlóan remek minőségű füzetsorozatot is útjára indítottak. A kéthavonta megjelenő Marvel+, illetve A hihetetlen Pókember mellé idén, még nagyobb meglepetésre, betársult a szintén kéthavi rendszerességgel érkező Batman (kellett is a Marvel túlsúly miatt, meg azért is mert rendszeresen érkező Batmanre egyszerűen SZÜKSÉG VAN!). És ha ez nem lenne elég, a múlt héten megjelent az új széria első különszáma, melyben Az Igazság Ligája egyik kalandját, a Bábel tornyát olvashatjuk.

bábeltornya.jpgRa's Al Ghulnak rendesen elege lett abból, hogy minden, a földi népesség számának leredukálására szőtt terve kudarcba fulladt, így most valami igazán eszelősre vetemedik. Batman adatbázisának fájljait felhasználva megtudja, mik Az Igazság Ligája soraiban helyet foglaló szuperhősök gyenge pontjai, így mindannyiukat képes ártalmatlanítani. És amikor a legnagyobb hősök - köztük Superman is - térdre rogyva, kínok között szenvednek, az ázsiai ökoterrorista egy adótorony segítségével olyan jelet juttat a világon élő összes ember agyába, amelynek hatására mindenki előtt megfejthetetlenné válik az írott szó. A világ egyik pillanatról a másikra egy nukleáris vihart nem mellőző globális katasztrófa szélére sodródik, hiszen ez a borzalom nem más, mint a modern Bábel tornya.

A történet írója Mark Waid, aki kiváló alapötletből kiindulva építi fel a nagyszabású cselekményt. Az alapötletből, ami nemcsak hogy elképesztően kreatív, de szinte lehetetlen nem izgalmas sztorit kicsíráztatni belőle. A napjainkban létrejövő Bábel tornya-effektus olyannyira mesteri módon teremti meg az alaphangulatot, hogy még az is egyből a rabjává válik ennek a képregénynek, aki amúgy utálja Batmant, és csak azért olvassa el ezt a füzetet, mert valaki pisztollyal kényszeríti rá. A blogon valaha olvasható egyik leghülyébb mondat után tovább dicsérném az írói munkát, mert habár igaz, hogy egy ilyen alapötletből jóformán lehetetlenség rossz sztorit összerakni, Mark Waid nem elégedett meg a nem rossz kategóriájú minőséggel, és remekbe szabott cselekményvezetést tákolt össze. A káosz szélére sodródott világban eluralkodó pánikot a kicsi oldalszám ellenére is pazarul érzékelteti a szerző, miközben tökéletes precizitással vezeti végig az olvasót az izgalmas, akciódús, pörgős történeten. Az atmoszféra hatásfokán ráadásul sikerül még egy nagyot tekerni a harmadik rész elején érkező fordulattal.

Waid jól osztja el a hangsúlyt a szereplők között. Batman külön akcióját ugyanolyan gondossággal meséli el, mint a többi ligatag a gyenge pontok ellen vívott harcát, ráadásul a főgonoszra is sikerül elegendő figyelmet fordítania. A sztori példás összetettségére a Batman és a többi szuperhős között kialakuló, feszült konfliktus teszi fel a pontot.

Howard Proter rajzaitól nem voltam elájulva a mű olvasása közben. A művész szép, és részletgazdag beállításokat prezentál, ám az arcokat annyira pocsékul rajzolja meg, hogy szinte fáj rájuk nézni. Ebben a képregényben mindenki, akin nincs egész arcot takaró maszk, olyan fejjel rendelkezik, mint amilyen egy kétségbeesett óvodásé, aki mindjárt elsírja magát. Ra's Al Ghul a kivétel, az ő sátáni burája rendben van. A színvilág csillagos ötös. A mély, dinamikus színek szemkápráztató hatással bírnak, és azon olvasókat is berántják a történetbe, akiket az alapötletnek nem sikerült lenyűgöznie (van ilyen?).

A Bábel tornya egészen kiváló képregény. Kár azokért az arcokért! 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr746595199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 16:07:21

nekem nem a rajzzal voltak gondjaim, inkább a történet lett rövidke.

Az ötlet jó, hogy inden hősnek rámennek az Achilles sarkára, de a megoldásra túl gyorsan rájönnek, és túl könnyen használják is. Batman kérdést is hamar 2-3 oldal alatt lezavarják. Elbírt volna még 1 részt a történet szerintem.
süti beállítások módosítása